Käsittämätön Räty torjui 93 kertaa pohjoisamerikkalaisia vastaan kahdessa päivässä – loppuratkaisu jäi harmittamaan

Suomen maalilla torjunut Noora Räty pelasi käsittämättömässä vireessä välierässä ja MM-finaalissa Espoossa.

Noora Räty ei ole tehnyt vielä päätöstä siitä, miten ura jatkuu. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue taipui lopulta MM-hopealle, nähtiin Espoossa silti häkellyttävä näytös.

Ensiksi Naisleijonat laittoi Kanadan pronssimatsiin varmalla esityksellä. Voitto oli ensimmäinen arvokisojen pudotuspeleissä Kanadasta.

Finaalissa Suomi pani hanttiin neljä edellistä maailmanmestaruutta voittaneelle Yhdysvalloille. MM-kulta kävi todella lähellä.

Tämän ihmeen yksi suurimpia tekijöitä oli Suomen ykkösmaalivahti Noora Räty, joka esitti upeita torjuntoja etenkin MM-kisojen välierässä ja finaalissa. Noissa kahdessa ottelussa Räty torjui yhteensä 93 kertaa. Ensin 43 kertaa Kanadaa vastaan ja reilu vuorokausi myöhemmin 50 kertaa Yhdysvaltoja vastaan.

Räty ei hurjasta urakoinnistaan huolimatta ollut tyytyväinen, sillä historiallinen maailmanmestaruus valui käsistä voittomaalikilpailussa.

– Vähän kaivelee, miksi maailmanmestaruus pitää ratkaista rankkareilla. Miksi ei voitaisi pelata vaikka kymmenen minuuttia kolmella kolmea vastaan? Silloin saataisiin oikeasti pelaamalla ratkaisu.

Ylipäätään voittomaalikilpailut eivät ole Rädyn mieleen. Niissä korostuvat hänen heikkoutensa maalivahtina: pieni koko ja kärsimättömyys.

– En tykkää siitä, kun pelaajalla on liikaa aikaa kikkailla.

Rädyn selän taakse meni voittomaalikilpailussa kaksi kiekkoa. Räty arvioi, että ensimmäisenä laukoneen Amanda Kesselin vedon hän olisi voinut onnistua torjumaan, mikäli luistimen terä olisi ottanut kiinni potkussa.

Tiukka tappio lisäsi pettymyksen tunnetta.

– Olisi varmaan ollut iloisempi fiilis, jos Yhdysvallat olisi voittanut 5–0, mutta olimme niin lähellä. Se harmittaa.

Joka tapauksessa Suomi osoitti, että se on ottanut pohjoisamerikkalaisia joukkueita kiinni. Lajitaidoissa Suomi on vielä jäljessä, mutta jos koko joukkueella on hyvä päivä, voi niin Kanada kuin Yhdysvallatkin kaatua.

Espoossa joukkue jätti jäälle kaiken, ja taisteli voitosta viimeiseen asti.

Mistä joukkueen hurja sisu ja periksiantamattomuus kumpuavat?

– Media, moni katsoja ja välillä oma perhekään ei anna mitään mahdollisuutta voittoon. On kiva välillä vähän näpäyttää, että emme ole niin huonoja kuin ihmiset luulevat.

Lue myös: