One more year, Riikka Sallinen? “Hänen tasoiselleen pelaajalle olisi aina käyttöä”

45-vuotias Riikka Sallinen aikoo ottaa oman aikansa, ennen kuin päättää jatkaako mittavaa peliuraansa. Yle Urheilun asiantuntija näkisivät Naisleijonien konkarin vielä tositoimissa.

Riikka Sallinen. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Suomi oli loppuottelussa tiukassa paikassa Yhdysvaltoja vastaan, saattoi päävalmentaja Pasi Mustonen luottaa tuttuun keskushyökkääjään, numero 13 Riikka Salliseen.

Sallinen osoitti juuri päättyneissä jääkiekon MM-kisoissa, ettei ikä ole hidastanut hänen vauhtiaan tai sumentanut hänen pelisilmäänsä.

– Hän pystyi pelillisesti kantamaan kovaa ykkössentterin roolia, henkisellä tasolla vielä enemmän, Yle Urheilun asiantuntija Saara Niemi arvioi.

Jo Naganon olympialaisissa vuonna 1998 pronssia juhlinut Sallinen on Naisleijonien kokenein pelaaja ja toimi nyt MM-turnauksessa joukkueen varakapteenina. Niemen mukaan Sallinen tarjosikin kapteeni Jenni Hiirikoskelle hyvän tuen.

– Hän on iso urheilija, pystyy esimerkillään johtamaan joukkuetta. Riikka ei välttämättä ole sellainen ykkössentteri, joka tekee maaleja, mutta pystyy edelleen rakentamaan peliä.

Tuomas Tarkin mukaan Sallisen henkinen johtajuus ei näy pelkästään siinä, että hän on fiksu pelaaja, vaan hänen elämän kokemuksensa näkyy myös pukukopissa.

– Riikka on se, joka pystyy laittamaan asiat mittasuhteisiin ja osaa sanoa oikeat asiat oikeissa paikoissa, Tarkki sanoi ja kertoi Sallisen näyttävän etenkin omalla työnteollaan esimerkkiä muille.

– Ei voi lusmuilla, kun näkee, miten paljon hän tekee hommia ja pystyy organisoimaan sekä työt että perheen siinä ohessa.

Riikka Sallinen. Kuva: Tomi Hänninen

Mira Kuisman mukaan ulkopuoliset eivät välttämättä edes tiedä, miten iso merkitys Sallisella on ollut Suomen maajoukkueelle. Jos Sallinen päättää nyt lopettaa pitkän peliuransa, jättää hän Kuisman mukaan joukkueeseen suuren aukon.

– Varmasti hänet jollain aikavälillä pystytään korvaamaan, mutta ei aivan heti, Kuisma totesi.

Jos Sallisen menoa katseli MM-turnauksessa, ei hänellä ainakaan ole kiirettä poistua areenoilta. 45-vuotias nestori nimittäin pysyi nuorempien mukana vallan hyvin.

– Riikalle on aina ollut vahvuus ja hän joutuu tekemään töitä, että pysyy mukana, sillä nuoret alkavat luistella teknisesti hyvin, Niemi arvioi.

– Jos hän päättää lopettaa, niin se on varmasti vaikea päätös. Hänen olisi helpompi jatkaa. Koska joukkueessa tulee muutenkin, lopettamispäätöksiä, olisi tärkeää, että sinne jäisi johtavia pelaajia mukaan jatkamaan joukkueen pelikulttuuria.

Myös Kuisma ja Tarkki toivovat, ettei Sallinen olisi vielä lopettamassa pelaajauraansa.

– Jos intoa ja terveyttä riittää, niin onhan se hienoa katsoa, kun tuon ikäisenä vielä tällä tasolla pystyy pelaamaan. Se on poikkeuksellisen hienoa, Kuisma totesi.

Tarkki arveli, että Sallinen on seuraava Naisleijonien pelaaja, jonka maajoukkuepaita jäädytetään. Nyt sellainen kunnianosoitus annettiin MM-kisojen aikana Marianne Ihalaiselle.

– Kuten Sanni Hakala taisi sanoa, niin miksei vaikka ten more years! Se olisi tietenkin yhden aikakauden loppu. Urat loppuvat ja uusia nuoria vastuunkantajia tulee, elämä jatkuu. Mutta Riikan tasoiselle pelaajalle olisi aina käyttöä.

Lue myös: