Filppula ja Komarov ilmentävät Islandersin nousua, vaikka eivät otsikoissa paistattelekaan: "Huilaamme sitten, kun on vapaata"

NY Islanders on riisunut Pittsburghin täysin aseista NHL:n pudotuspelien avauskierroksella. Sunnuntaina Islanders voitti vieraissa 4–1 ja siirtyi ottelusarjassa 3–0-johtoon. Leo Komarov teki ottelussa maalin ja Valtteri Filppula alusti kaksi.

NHL
Leo Komarov
Leo Komarov.AOP

WINNIPEG. Sitoutuminen joukkueen eteen pelaamiseen on ollut New York Islandersin suurin vahvuus läpi kauden. Todennäköisesti siksi runkosarjassa upeasti esiintynyt joukkue on jatkanut vahvaa menoaan myös pudotuspeleissä. Islanders on hyväksynyt upealla tavalla oman rajallisuutensa ja rakentanut pelillisen identiteettinsä nimenomaan sitä kautta.

Islanders lähestyy pelaamista ensin puolustuksen kautta – seksikästä se ei ole, mutta hyvät tulokset ovat antaneet pelitavalle happea.

Kaikki lähti syksystä, jolloin Washingtonissa kannua menneenä kesänä nostellut päävalmentaja Barry Trotz kertoi joukkueelle tietävänsä asian tai kaksi menestymisestä pudotuspeleissä. Trotz halusi jokaisen joukkueessa sitoutuvan pelaamaan puolustuksen kautta ja toden totta jokainen Isles-pelaaja on vastannut huutoon läpi kauden.

Jos tarkkoja ollaan, pakettia alettiin rakentaa jo kesällä. Kun tiedossa oli valmentaja ja hänen pelitapansa, tarvittiin vielä muutama lisäpalanen toteuttamaan valmentajan ajatuksia. Kuvaan astuivat Valtteri Filppula ja GM Lou Lamoriellon hyvin tuntema Leo Komarov. Ei kovin seksikkäitä, mutta sitäkin varmempia hankintoja nuoren joukkueen kolmosketjuun.

Juuri Filppulaan ja Komaroviin kiteytyykin paljon Islandersin nousussa.

Vaikka maalivahdit Matthew Barzal, Anders Lee ja Jordan Eberle paistattelevat paljon otsikoissa, juuri Filppula ja Komarov ovat omassa roolissaan todellisia valmentajan unelmapelaajia. Etenkin kun kyse on nuoresta ja kokemattomasta joukkueesta. Suomalaiskaksikko näyttää esimerkkiä paitsi jäällä, myös sen ulkopuolella jokaisessa vaihdossa.

Etenkin Filppula on osoittanut kuluvan kauden aikana kuuluvansa edelleen NHL-eliittiin jarruketjun keskushyökkääjänä. Filppula yhdessä Komarovin kanssa pelaa usein vastustajan kärkiketjuja vastaan, ottaa tärkeitä oman pään aloituksia, tappaa jäähyjä ja niin edelleen. Eikä tämä kaksikko jätä yhtäkään takakarvausta väliin tai varasta puolustuksesta päästäkseen hyökkäämään. Juuri tästä Islanders nyt tunnetaan.

Kun se sunnuntaina jälleen kaatoi Pittsburghin, joukkueen työmäärä oli uskomaton. Taidostaan tunnetulla Pittsburghilla ei yksinkertaisesti ole tilaa eikä aikaa, koska Long Islandin veljet eivät jätä yhtäkään tilannetta kesken.

– Se nyt kuuluu meidän suomalaisten tyyliin, että pelaamme kovaa ja teemme asioita niin kuin pitää. Ensin teemme kovasti töitä ja sitten kun on vapaata, sitten huilaamme. "Valle" (Filppula) on tosi fiksu pelaaja, me olemme tarvinneet sitä ja on tosi hienoa, että hän palasi sairastuvalta pudotuspeleihin. Kaikki näkevät, miten viimeisen päälle hän tekee kaikki asiat, Komarov kuvailee suomalaisten roolia joukkueessa.

Valtteri Filppula
Valtteri Filppula.AOP

Komarov tunnettiin jo Torontossa nuorten kaitsijana myös pukuhuoneen puolella, ja tätä huumorintajustaan tunnettu laitahyökkääjä tekee myös Long Islandilla. Pudotuspelien aikaan Komarov sanoo keskittyvänsä lähinnä suitsimiseen.

– Enemmän nyt on kyse siitä, että poikia pitää rauhoitella. Intoa siellä kyllä on, mutta pitää muistaa, mihin tässä ollaan menossa. Nyt olemme johdossa (3–0), mutta matka on vielä pitkä. Yhtään ei voi lähteä laukalle. Me yritämme jatkossakin vain pelata päivä kerrallaan, Uncle Leo -nimellä Pohjois-Amerikassa tunnettu Komarov linjaa.

"Pakkohan minunkin joskus on osua"

Islandersin suomalaisista Filppula on ollut – odotetustikin – tehokkaampi pelaaja. Etelä-Vantaalla kiekkokasvatuksensa saanut Filppula iski runkosarjassa peräti 17 osumaa, mihin hän on itse asiassa yltänyt vain kerran kauden 2011–12 jälkeen. Pudotuspeleissä Filppulan saldo on kolmen ottelun jälkeen 0+2. Sunnuntaina maalinteossa kunnostautui kuitenkin Komarov, joka iski NHL-uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin – Filppulan upeasta esityöstä.

Komarovin ensimmäinen maali sitten tammikuun 20. päivän ei olisi voinut tulla kolmannessa erässä makeampaan paikkaan. Vieraiden 3–1-osuma katkaisi tuskaisesti esiintyneen Pittsburghin selkärangan.

Komarov ei mitenkään erityisemmin riehaantunut osumasta.

– Ihan perus, aina vaatimaton Komarov vastasi kysymykseen, miltä tuntui tehdä uran ensimmäinen pudotuspeliosuma.

– Pakkohan se minunkin on joskus osua. No ei, onhan se aina hieno onnistua.

Niin tai näin, Islanders on yhden voiton päässä isosta yllätyksestä. Vaikka se sijoittui runkosarjassa Pittsburghia paremmin, harva uskoi sen pystyvän kaatamaan kahdesti kolmen edellisvuoden aikana kannua nostellutta pingviinilaumaa. Nihilistinen pelitapa on kuitenkin hyydyttänyt Pittsburghilta paitsi pelillisen selkärangan, myös pelihuumorin.

– Hyvin he ovat pelanneet, mutta me olemme pystyneet kairaamaan kotiin nämä tiukat pelit. Ei siinä mitään sen ihmeellisempää ole. Olemme pelanneet omaa peliä ja kiekko on pomppinut meille. Puolustamme hyvin ja kyllä meillä on tuurikin käynyt. Ihan yleisestikin urheilussa tarvitsee tuuria, vaikka kaikki tässä kovasti joukkueen eteen hommia tekevät, Komarov sanoi.

– Mutta tässä on nyt vielä ihan turha miettiä yhtään pidemmälle. Matka jatkoon on vielä pitkä.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tiistaina.

Lue myös:

Jymy-yllätys viritteillä – Tampa Bay kuilun partaalla

Patrik Laineen huippuvire jatkuu – näin suomalaistähti iski maalin kolmannessa perättäisessä ottelussa

"Meni hermot" – Nutivaara selvisi rumasta taklauksesta, jymypaukun viritys jatkuu

Pekka Rinne ja Tuukka Rask tähdistöön, Mikko Rantanen yllätysvoiton arkkitehti

Sebastian Ahon maaliton putki katki – "Toivon, että sillä on suuri merkitys"

Laine Winnipegin harvoja valopilkkuja, Jetsin kesäloma lähenee – ”Jos ei keksitä jotain pian, tulee lyhyt sarja”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat