Suomalainen formulakuljettaja on onnistunut hirvittävän vaikeassa tehtävässä – Emma Kimiläinen voi olla pian lähes puoli miljoonaa euroa rikkaampi, mutta se ei ole tärkein juttu

Pitkän uran autourheilussa tehnyt Emma Kimiläinen toivoo olevansa vihdoin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun naisten oma formulasarja W Series käynnistyy.

Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Tämä on ihan ennenkuulumatonta. Tässä sarjassa kaikki on rahoitettu. Kaiken lisäksi jopa viimeinenkin saa rahaa, myöntää Suomen tuorein formulakuljettaja Emma Kimiläinen.

29-vuotias Kimiläinen on tehnyt pitkän uran autourheilun parissa, mutta nyt hän on sellaisen mahdollisuuden edessä, jota ei todellakaan osannut odottaa vuosikymmen sitten F1-unelman kuollessa.

Kimiläinen ajaa tällä kaudella uudessa formulasarjassa nimeltään W Series. Sarja on historiallinen, sillä koskaan aiemmin naisille ei ole tehty omaa autourheilusarjaa. Mistään puuhastelusta ei ole myöskään kyse. Palkintopotti on peräti 1,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Taustavaikuttajia ovat esimerkiksi Mika Häkkisen tallitoverina tunnetuksi tullut entinen F1-tähti David Coulthard ja lukuisia F1-mestaruuksia voittamassa ollut suunnittelijaguru Adrian Newey. Lisäksi myös tunnetun F1-lääkärin Aki Hintsan perustama yritys auttaa sarjan kuljettajia kehittymään huipulle.

– Urheilussa, mutta erityisesti autourheilussa, on hirveän vaikeaa löytää oikea paikka ja oikea hetki. Taloudellinen tilanne ja politiikka pelaavat niin hirvittävän suurta roolia. Toivon, että tämä olisi nyt oikea paikka ja olisi myös oikeat ihmiset taustalla, Kimiläinen korostaa.

– Tiedän kuitenkin itse, että fyysisesti ja henkisesti aika on täysin oikea.

Kimiläinen on kulkenut pitkän tien tuohon tunteeseen. Urakin autourheilussa ehti päättyä siis jo kertaalleen vuonna 2010. Vuoden 2008 finanssikriisi iski pahasti myös Audin tehdaskuljettajana ajaneeseen Kimiläiseeen, jolla oli vielä mielessä autourheilun kuninkuusluokka.

– Silloin olin täysin oikeassa paikassa väärään aikaan. Yhtäkkiä maailmanlaajuisesti tuli taloudellisesti se tilanne, että ei pystytty tukemaan enää eteenpäin. Monilla muillakin jäi leikki siihen. Ei löytynyt jatkopaikkaa sieltä, mihin olisin halunnut. Olin myös kapeakatseinen, että mietin vain formuloita ja F1-sarjaa. En lähtenyt laajentamaan koppiautoihin, Kimiläinen sanoo.

Kuva: AOP/imago sport

Kimiläinen siirtyi nopeasti niin sanottuun ”normaaliin elämään. Elämästä tuli suorittamista monella tasolla. Hän teki kaupallisella puolella kolmen ja puolen vuoden ammattikorkeakoulututkinnon tavoiteaikaa kahta vuotta nopeammin. Kimiläinen valmistui peräti puolessatoista vuodessa.

Samaan aikaan hän teki myös töitä täyspäiväisesti ja oli isossa budjettivastuussa kansainvälisessä suuryrityksessä. Kimiläinen rakensi talon itse ja meni myös naimisiin. Oma lapsikin ehti syntyä. Tämä kaikki tapahtui vain muutamassa vuodessa.

– Se oli todella kiireistä aikaa. Yritin täyttää ajamisen jättämää aukkoa varaamalla päiväni täyteen kaikennäköistä, Kimiläinen sanoo.

Nousu menestykseen neljän vuoden tauon jälkeen

Sitten vuoden 2013 lopussa tuli kultainen puhelinsoitto. Tarjolla oli paluu kilpaurheilun pariin. Kimiläinen pääsi mukaan Ruotsissa ajettuun STCC-sarjaan ensimmäisenä naisena 15 vuoteen. Heti avaus kisaviikonloppuna otsikot huusivat Ruotsissa ja Suomessa.

Kimiläinen ja Ruotsin prinssi Carl Philip osuivat yhteen nimittäin useamman kerran. Ensimmäisessä startissa Kimiläisen päälle ajettiin. Hän jäi puristuksiin ja osui Carl Philipin perään. Toisessa lähdössä prinssi itse täräytti heti lähdön jälkeen Kimiläisen takapuskuriin.

Emma Kimiläinen ajoi muun muassa Solvallan raviradalla. Kuva: AOP/Imago sport

Mutta Kimiläinen itse muistelee sitä, miten pitkän tauon jälkeen on tullut menestystä.

– Pidän uran parhaimpana suorituksena ja kohokohtana ehdottomasti sitä, että en ajanut neljään vuoteen metriäkään, sitten pääsin takaisin ja pystyin samana vuonna heti palkintopallille. Olin siitä edespäin aina palkintopallille vuosittain ja pystyin voittamaankin, Kimiläinen iloitsee.

– Olen nyt taas sellaisessa tilanteessa, että olen menossa kiertotieltä takaisin kultaiselle keskitielle. Onhan se upeaa.

Kimiläinen havahtui myös onnelliseen tilanteeseensa jo kovassa painetilanteessa eli W Seriesin viimeisissä ”pässykoetesteissä” Almeriassa. Espanjassa sijaitsevalla radalla normaalisti ei nähdä formuloita tai muitakaan autoja. Se on useimmiten ratamoottoripyöräilijöiden käytössä. Mutta Kimiläinen oli siellä käynyt autoakin ajamassa. 12 vuotta sitten hän oli Välimeren rantakaupungissa taistelemassa paikasta DTM-sarjaan Audin karsinnoissa.

– En muistanut kuin kolme mutkaa neljästätoista. Mutta tuli jotenkin sillä tavalla tunne, että kahdentoista vuoden jälkeen minulla on yhä samanlaisia mahdollisuuksia kuin silloin, Kimiläinen sanoo.

Kiire kadonnut

Nyt Kimiläisellä ei olekaan enää kiire mihinkään. Sen hän on oppinut, että asioista on turha stressata. Yksi esimerkki Kimiläisen kylmähermoisuudesta nähtiin myös testien aikana, kun hän palasi samalla formulan rattiin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Kahden ajopäivän jälkeen suomalaiskonkari ei ollut aivan varma ajamisestaan ja otti yhteyttä vanhaan saksalaisinsinöörinsä.

– Soitin vanhalle insinöörilleni Enricolle, että miten tämä homma toimii. Kysyin, miten homma menikään 11 vuotta sitten. Hän valaisi yhdellä lauseella, miten olen tehnyt. Sitten olinkin, että näin se menee, Kimiläinen hymähtää

– Suurin ero on se, että formulalla kannetaan vauhtia todella paljon mutkaan. Formulan annetaan rullata. Ajetaan vähän niin kuin ylikovaa mutkaan ja siellä se sitten kääntyilee. Siivet pitävät autot paikallaan.

Eikä autokaan mikään helppo ohjattava ollut. W Series -sarjassa kisataan F3-autoilla. Uusi FIA:n sääntöjen mukainen F3 on todella fyysinen ajettava. Miehet ja naiset ovat ympäri maailmaa valittaneet, miten rankkaa sillä on ajaa.

– Siinä on isot renkaat varsinkin edessä. Ohjaus on raskas. Pito on hyvä, mutta jarrua painetaan todella nopeasti 100 kilon voimalla. Siinä on paljon rasitusta koko kropalle, Kimiläinen sanoo parhaimmillaan noin 250 kilometrin tuntivauhtiin yltävästä uudesta autostaan.

Näistä syistä Kimiläinen on myös tehnyt kovasti töitä kauden kynnyksellä. Hän on hikoillut paljon paikassa, josta tavan tallaaja tuskin osaisi löytää formulakuljettajaa vahingossa. Kimiläinen on treenannut Metsälässä keskellä omakotialuetta Helsingin itsepuolustuskoulun tiloissa.

Kolmikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa Kimiläinen ja häntä vuodesta 2014 valmentanut Anssi Ulvinen osoittavat, miten stereotypiat autourheilijoiden laiskasta harjoittelusta romutetaan. Tunnin harjoituksen aikana pyritään esimerkiksi rakentamaan ”köyhän miehen ajosimulaattori.”

Tilanteessa Kimiläinen istuu jumppapallon päällä kuin olisi formulan ohjaamossa. Keskivartalo on jatkuvassa jännityksessä. Samalla Kimiläinen kääntää ”rattiaan” eli tässä tapauksessa jumpparengasta tai muutaman kilon kahvakuulaa. Tasaisen tahtiin pitäisi painaa jarrua eli potkaista sillä 100 kilon voimalla valmentajan pitämää patjaa. Ei mikään helppo homma peruskuntoilijallekaan.

Kuva: Yle

Niskalihakset saavat myös kyytiä. Tähän harjoitukseen pääsee mukaan myös toimittaja. Maataan lattialla ja pyöritetään päätä puolelta toiselle. Kuulostaa helpolta, mutta toimittajakin huomaa nopeasti häviävänsä autourheilijalle. Puolessa minuutissa niskalihakset eivät enää tottele käskyjä, kun Kimiläinen vain naureskelee kahden minuutin vedon jälkeen. Läpikattauksen autourheilijan harjoitteluun huipentaa nyrkkeilytreeni.

– Mielestäni esimerkiksi nyrkkeily on yksi parhaista treeneistä. Kädet ja yläkroppa ovat todella vahvoilla. Tulee myös reaktioharjoitusta. Kaiken lisäksi se on sairaan hauskaa. Mielestäni pitää olla aina hauskaa, että motivaatio säilyy, Kimiläinen hymyilee.

Tieto tulevasta helpottaisi

Hauskanpitoon liittyvät tulevaisuuden haaveetkin. Ne ovat varmasti monelle suomalaiselle tämän päivän yhteiskunnassa tuttuja. Kimiläinen on nimittäin yksi esimerkki osa-aikaisesta pätkätyöläisestä, joka on vielä kaiken lisäksi yrittäjä. Mutta tulevaisuudessa asiat voisivat olla jotain muuta. Haaveissa olisi monivuotinen ammattipaikka, joka olisi myös täyspäiväinen. Kimiläinen toivoisi esimerkiksi harjoittelevansa valmentajansa kanssa joka päivä.

– Kun tietäisi pari vuotta eteenpäin, mitä tekisi, Kimiläinen huokaisee ja allekirjoittaa samalla varmasti monen ”normaalissa yhteiskunnassa” elävän alle kolmekymppisen toiveen.

Tähän toiveeseen voisi auttaa myös, jos Kimiläinen nappaisi itselleen lähes puolen miljoonan euron voittopotin. Se on Kimiläisen mukaan yksi kolmannes budjetista, jos pyrkisi ajamaan seuraavilla formulatasoilla. F3-sarjaan vaaditaan noin kahta miljoonaa euroa.

W Seriesin mestaruustaistoon itsensä ilmoittanut Kimiläinen sanoo, että voisi itse käyttää rahasumman erilaisten testimahdollisuuksien kartoittamiseen. Oli se sitten koppiautoja, kuten DTM-sarjaa tai jotain muuta.

Mutta enemmän Kimiläinen korostaa sitä, miten W Series auttaa tuntemaan oikeita ihmisiä. Se onkin rahaa huomattavasti olennaisempi ja oikeastaan tärkein juttu. Kimiläinen allekirjoittaa David Coulthardin näkemyksen naiskuljettajien lasikatosta sen jälkeen, kun he ovat yltäneet kisaamaan F3-sarjoihin. Todella harva nainen enää pääse näyttämään mahdollisuuksia korkeammalle. Siinä ei ole syynä pelkkä raha.

David Coulthard on mukana markkinoimassa W Seriesia. Kuva: EPA-EFE/MINH HOANG

– Lasikatto on ehdottomasti olemassa. Oikeastaan tämä tyssää mahdollisuuksiin. F3:sten jälkeen aletaan puhua mahdollisuuksista. Ne mahdollisuudet ovat oikeastaan paikkoja, missä jonkun tyypin suhteilla pääsee näyttämään lahjansa testitilaisuudessa. Mutta sinne tilaisuuteen ei pääse, jos sinulla ei ole ihmisiä takana tai sinua ei tunneta. Ei pääse näyttämään edes taitoja. Siihen se tyssää yleensä, Kimiläinen painottaa.

– Rahalla saa paljon, mutta aika harvalla sitä on kuin roskaa. Sitä kahta miljoonaa on aika harvalla repiä.

"Tämä sarja antaa esikuvia"

Kimiläisestä huokuukin onnellisuus, kun hän puhuu sarjasta. Kaikki eivät ole kuitenkaan olleet niin tyytyväisiä sarjaan. Sitä on kutsuttu historialliseksi taka-askeleeksi, koska moottoriurheilu on yksi niitä harvoja urheilumuotoja, joissa miehiä ja naisia ei ole eroteltu. W Seriesiä onkin kritisoitu siitä, että sarjassa ajavat naiset palaavat kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä miesten pariin ajamaan.

Kuva: AOP/Tomi Jokela

– Olen tullut jotenkin siihen tulokseen, että ehkä tällaista sarjaa vaaditaan. Pääsemme ottamaan jollain tavalla ottamaan tapetille tasa-arvo. Pystymme lisäämään tyttöjen kiinnostusta siihen, että he lähtisivät aikaisemmin ajamiseen pariin, Kimiläinen sanoo.

Hän on ollut jo pitkään Suomessa moottoriurheilun naiskasvot. Sitä nyt yritetään kansainvälisestikin W Seriesin kautta.

– Tämä sarja antaa esikuvia sellaisille lapsille ja nuorille, joiden mielestä ei voi harrastaa autourheilua, koska siellä on vain miehiä. Ehkä he nyt voivat todeta, että siellä on naisia ja tuosta voisi ponnistaa eteenpäin. Tämä on ponnahduslauta ja aivan mieletön kehityskulku, Kimiläinen päättää.

**Lue lisää: