Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: San Josella tylsät hampaat – avainpelaajat alisuorittavat

San Josen palapeli mureni nopeammin kuin moni osasi odottaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
San Josen Joe Thornton rusikoi vastustajaa
San Josen Joe Thornton rusikoi vastustajaa AOP

Vegas Golden Knightsilla oli yksi teema ylitse muiden sunnuntain kolmanteen San Jose-kamppailuun tultaessa: jäähymäärät alas! Kahdessa sarjan ensimmäisessä ottelussa 56 minuutin edestä jäähypenkkiä kuluttanut Golden Knights tiesi olevansa vahvoilla, jos peliä pelattaisiin viidellä viittä vastaan. Ja toden totta se on sitä ollut, ja todella murskaavasti se oli sitä sunnuntaina.

Vegasin ylivoimasta tasaviisikoin kertoo parhaiten vaarallisten maalipaikkojen tilasto. Golden Knights on kirjannut laadukkaat maalipaikat edukseen peräti 60 prosenttisesti. Ero viidellä viittä vastaan pelatessa on valtava Vegasin eduksi. San Josesta ei ole tällä hetkellä pysäyttämään Vegasia, eikä varsinkaan Mark Stonen, Max Paciorettyn ja Paul Stastnyn muodostamaa Golden Knightsin niin sanottua kakkosketjua.

Etenkin joka paikan höylänä tunnettu Stone pelaa juuri nyt huimalla tasolla.

Sharksin osaksi jäikin sunnuntaina lähinnä sikailu. Siinä, missä Vegas sai Sharksin raivon partaalle oikeanlaisella ja puhtaalla kovuudella, San Jose sortui typeriin ja turhiin hyökkäyspäähän jäähyihin ja jopa suoranaisiin törkeyksiin. Upeaa kevättä pelanneen Joe Thorntonin Tomas Nosekin päähän kohdistama taklaus oli kaikilla tavoin epäurheilijamainen, suorastaan vastenmielinen teko.

Thorntonia odottaa pommivarma pelikielto, mikä vain lisää suolaa sunnuntaina auenneeseen avohaavaan.

Oli erikoista ja kuvaavaa, että sunnuntaina Vegas vei taklaukset nimiinsä 56-42 ja San Jose jäähyminuutit 21-15.

Toki kyseessä oli vasta sarjan kolmas ottelu, eikä Vegas hienoista otteistaan huolimatta saanut tästäkään kuin yhden kiinnityksen: sarja on Vegasille ainoastaan 2-1. Mutta valitettavasti juuri mikään ei puolla San Josen voittoa sarjasta, jos Vegas vain pysyy pois jäähyaitiosta. Ylivoimapeli on varmin tapa herättää Sharksin uinuvat avainpelaajat.

Vaikka rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei San Josen ylivoimapelikään kovin hyvää sarjassa ole ollut: kaksi maalia seitsemällätoista yrittämällä ei ole hyvin.

San Josen pelaaminen ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä sellaisella tasolla, että sillä voisi voittaa Vegasin. Sharksin pelaaminen ei ole ollut pitkään aikaan miltään osin hyvää ja siksi se tulikin pudotuspeleihin käytännössä ryömien. Runkosarjan kahdestatoista viimeisestä ottelusta se keräsi saldon 3-9. Eikä tuon jakson aikana lähes mikään toiminut, kaikkein vähiten puolustus- tai maalivahtipeli.

Eikä pudotuspelit olet tuoneet muutosta parempaan. Verkko Vegasia vastaan on heilunut kolmessa ottelussa kaksitoista kertaa, siis neljän ottelukeskiarvolla.

Ja mikä pahinta, San Josella on pudotuspelien huonoin maalivahti maalinsa suulla. Martin Jonesin touhu ei kestä tällä hetkellä alkeellistakaan tarkastelua, ei oikeastaan ole kestänyt toviin. Kanadalaisvahti on päästänyt taakseen vähintään kolme maalia yksitoista kertaa kahdessatoista edellisessä ottelussa. Pudotuspelien torjuntaprosentti heiluu 85 tienoilla ja päästettyjen keskiarvo yli viidessä.

Jonesin taakse on hakattu kahdessatoista edellisessä ottelussa käsittämättömät 40 maalia. Lukemat ovat hirvittäviä.

Peiliin voivat katsoa myös puolustajat, mutta etenkin otteluiden ja erien alkuun päästetyt maalit ovat syöneet San Josea rotan lailla. Sunnuntaina ottelu ehti vanheta ensimmäisessä erässä kuusitoista ja toisessa kaksikymmentäyksi sekuntia, kun punalamppu paloi ensimmäisen kerran Jonesin selän takana. Vika ei ollut yksin veskarin, mutta eipä tästä ole tärkeillä hetkillä mitään apuakaan ollut.

Sarja on edelleen pahasti kesken, mutta San Josen kannalta tilanne on vähintäänkin huolestuttava.

Sen avainpelaajat häviävät vastustajan vastaaville, maalivahtipeli on luokatonta ja nyt Joe Thornton joutuu todennäköisesti pelikieltoon. Lisäksi esimerkiksi pitkään sairastuvalla runkosarjan lopulla ollut Erik Karlsson ei ole todellakaan ollut – etenkään sunnuntaina – tasollaan. On hyvin todennäköistä, että ruotsalaistähti pelaa enemmän ja vähemmän puolikuntoisena.

On parempi olla ennustamatta sen enempiä, mutta toistan silti aiemmin mainitsemani näkemyksen: niin kauan, kun Vegasin hermo pitää ja se pysyy pois jäähyaitiosta, sen mahdollisuudet voittaa sarja, ovat merkittävästi San Josea paremmat.

NHL:n pudotuspelien tilanteet täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat