1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon naisten MM 2019

Naiset saavat MM-hopeasta pienemmän bonuksen kuin miehet – Jääkiekkoliitto perustelee eroa kisoista saatavilla euroilla: "Toivomme palkintorahoja naisten MM-kisoihin"

Miesten ja naisten maajoukkuejääkiekon palkkiosummissa on edelleen isoja eroja, vaikka kehitys on jo jonkin aikaa ollut myönteinen.

Naisleijonat otti keväällä MM-hopeaa, mutta kullan valuminen sormien välistä oli karvas pettymys. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue saavutti historiallisen MM-hopean Espoossa järjestetyissä kotikisoissa. Hopeamitalista jokainen pelaaja kuittaa Suomen jääkiekkoliitolta 5 000 euron bonuksen. Keväällä Bratislavassa käytävissä miesten MM-kisoissa mahdollisen hopeajoukkueen pelaaja kuittaa 12 000 euroa.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen mukaan asiat ja summat eivät ole keskenään vertailukelpoisia, sillä miesten ja naisten jääkiekko ovat elinkaaressaan hyvin erilaisissa vaiheissa.

– Miesten MM-kisoissa Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF maksaa merkittävän palkintorahan menestyksen mukaan. Tällöin miesten bonuksissa kyse on siitä, miten IIHF:n maksama palkintoraha jaetaan pelaajien ja liiton kesken. Naisten joukkueen bonukset taas maksetaan puhtaasti liiton budjetista, eli ne ovat liiton muulla tulorahoituksellaan kustantamia, Nurminen viestittää sähköpostitse.

Suomen jääkiekkoliitto SJL maksaa siis naisten palkkion suoraan omasta budjetistaan, sillä naisten MM-kisoissa ei jaeta ollenkaan palkintorahoja. Miesten maajoukkueen palkkiorahaan saadaan euroja IIHF:n jakamasta palkintorahasta. Se ohjataan maan liitolle, joka jakaa sen haluamallaan tavalla eteenpäin.

Periaatteessa SJL voisi jakaa Kansainvälisen liiton palkintorahat myös toisin, sillä raha ei Nurmisen mukaan ole korvamerkittyä miesten joukkueelle.

– Niinhän SJL tekeekin. Käytännössä nykyiset naisten menestysbonukset rahoitetaan muulla liiton tulorahoituksella. On mielipidekysymys määrittää, mistä tulorahoituksesta ne tulevat.

Suomen jääkiekkoliitto on aiemmin kertonut, että se on pyrkinyt ja pyrkii edistämään tasa-arvon toteutumista IIHF:n sisällä muun muassa lisäämällä palkintorahoja. Vuoden 2017 naisten MM-kultaan liitto oli budjetoinut 2 000 euroa per pelaaja (siirryt toiseen palveluun). Kaksi vuotta myöhemmin voitto olisi tuonut pelaajalle jo 7 000 euroa. Myönteistä kehitystä on tapahtunut, ja asiaa ajetaan edelleen myös kansainvälisellä tasolla.

– Olemme lähettäneet IIHF:lle kirjallisesti aloitteen, jossa toivomme palkintorahojen tuomista myös naisten MM-kisoihin, Nurminen kertoo.

Vuoden 2019 MM-kulta olisi siis tuonut Naisleijonien pelaajalle 7 000 euroa. Jos Bratislavassa mestaruuskannua nostaa Suomen miesten maajoukkue, saa jokainen pelaaja tästä 27 000 euron korvauksen.

Jääkiekkoliiton kokonaisbudjetti on Nurmisen mukaan noin 20 miljoonaa euroa. Tuohon budjettiin Espoossa järjestetyt koti-MM-kisat tuovat alijäämää kuusinumeroisen summan verran.

– SJL:n päättävät elimet harkitsevat vuosittain, miten nuo rahat käytetään jääkiekon kehittämisen kannalta optimaalisella tavalla. Naisten MM-kisojen järjestäminen Suomessa on Jääkiekkoliitolta investointi nais- ja tyttökiekkoon, Nurminen summaa.

Lue myös:

Naisleijonien voittamasta MM-pronssista tonni, Leijonille nelossijasta viisi tonnia – "Kuulostaa siltä, että tässä on seuraava selvitettävä asia"

Huomasitko miehen, joka juhli Naisleijonien hetkellistä maailmanmestaruutta ilman paitaa? Villi tuuletus tv-kuvissa ei kaduta: "Pitää vetää sata lasissa"

Miten Naisleijonat nousi lähelle historiallista mestaruutta? Katso TV2:sta neljän Naisleijonan tarinat

Kansainvälinen jääkiekkoliitto julkaisi viimein lausunnon kohutilanteesta – MM-finaalin videotuomari pystyi pyörtämään jäällä tehdyn päätöksen maalista, mutta ei rangaistuksesta

Näin Suomelta maailmanmestaruuden vienyt tuomio tehtiin – MM-kisojen pääsihteeri käy läpi kohtalonhetket: "Sen jälkeen tapahtui monta virhettä"