Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Tampa Bay Lightning oli kuin rikkaan perheen pilalle hemmoteltu lapsi, joka pääsi liian helpolla ja selvisi runkosarjan kolhuitta

Tampa Bay Lightning sai runkosarjassa kaiken liian helpolla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Tampa bay
Venäläiset NHL-tähdet Tampa Bayn Andrei Vasilevski ja Columbuksen Artemi Panarin halasivat sarjan päätyttyä.Getty Images

WINNIPEG. Vaikka tältäkin puolelta pöytää tulee NHL:n pitkän ja raskaan perussarjan aikana kritisoitua välillä voimakkaastikin erilaisiin vaikeuksiin ajautuneita pelaajia tai joukkueita, vaikeuksiin ja kasvukipuihin suhtaudutaan jääkiekossa – ja elämässä ylipäätään – usein liian negatiivisesti.

Epäonnistuminen on oikeasti lahja. Vaikeudet antavat mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.

Jos elämä olisi pelkkää onnistumista ja iloa, kukaan ei olisi kehittynyt enää pitkään aikaan. Lapsen pitää oppia konttaamaan ennen kävelyä. Lapsen pitää kaatua ja kompuroida, oppia, kehittyä ja kasvaa epäonnistumisten kautta. Lapselle on asetettava rajat ja niiden kautta välillä tuotettava pettymyksiä, tätä kautta syntyy työkalut käsitellä myöhemmässä vaiheessa oikean elämän tuomia ongelmia.

Jos kaiken saa helpolla, ei viime kädessä osaa arvostaa mitään – eikä siten jaksa taistella minkään puolesta.

Jääkiekkojoukkueeseen pätee viime kädessä hyvin samanlaiset lainalaisuudet. Jos yhden jääkiekkojoukkueen yhden kauden mittainen elämä on täynnä vaaleanpunaista rallattelua vailla minkäänlaisia haasteita ja epäonnistumisia, kulttuuri kasvaa helposti kieroon. Vanha totuus on, että kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen.

NHL-valmentajat eivät puhu pelin kehittämisestä kevättä kohden huvin vuoksi.

Columbus taisteli jo runkosarjassa elämästä ja kuolemasta

Kun puhutaan Tampasta ja Columbuksesta, puhutaan rikkaan perheen lellitystä lapsesta ja köyhän yksinhuoltajaperheen kuudennesta lapsesta, joka ei ole saanut elämässään helpolla edes paikkaa ala-asteelta. On syntynyt sisäinen halu tapella ja taistella kaiken eteen. Kun on tullut turpaan tarpeeksi elämän eri osa-alueilla, ei ota enää mitään itsestäänselvyytenä.

Kun sitten rikkaan perheen kaiken saanut lellikki ja tiensä kaikkien vaikeuksien kautta samaan pisteeseen raivannut taistelevat aikuisiän kynnyksellä samasta työpaikasta, voikin olla, että vaikeimmista lähtökohdista ponnistaneella on enemmän työkaluja ja yksinkertaisesti nälkää voittaa kisa ja napata paikka.

Steven Stamkos 16.4.
Runkosarjassa 98 pistettä nakuttanut Tampa Bayn kapteeni Steven Stamkos teki Columbusta vastaan kaksi pistettä pudotuspeleissä.AOP

Tästä oli viime kädessä kyse suursuosikki Tampan ja Columbuksen välisessä pudotuspelisarjassa.

Uskomattoman runkosarjakokonaisuuden pelannut Tampa rummutti perussarjasta 62 voittoa ja 128 pistettä. Puhutaan yhdestä NHL-historian kovimmasta runkosarjasuorituksesta. Puhutaan kokonaisuudesta, mikä ei pitänyt sisällä käytännössä pienintäkään pomppua. Kuin kruunuksi mukavuuden tunteelle, Tampa kylvetti runkosarjan lopulla kahdesti Bostonin ja kertaalleen Toronton.

Kaikki oli liian hyvin.

Sitten oli Columbus, jonka kautta ovat varjostaneet syyskuusta asti muun muassa tähtipelaajien sopimustilanteet. Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski kieltäytyivät molemmat jo aiemmin tekemästä jatkosopimusta seuraan. Spekulaatio ja häiriötekijät pelkästään tämän ympärillä ovat olleet loputtomia. Sitten tuli siirtotakaraja, uudet pelaajat ja pelinhukkumisvaihe.

Columbus taisteli pitkälle toista kuukautta elämästä ja kuolemasta edes päästäkseen pudotuspeleihin.

Kun Tampan osalta asiat sitten hienon avausottelun avauserän jälkeen lähtivät etelään, jäällä on nähty joukkue, jota ei tunnista samaksi 128 pisteen joukkueeksi – ei sitten millään. Sillä ei yksinkertaisesti ole työkaluja käsitellä eteen pudonnutta tilannetta, koska kaikki on ollut läpi kauden niin mukavaa.

Ei ole tarvinnut kasvaa, ei ole ollut kasvukipuja. Joukkue ei ole hitsautunut yhteen tavalla, joka mahdollistaisi sotaan lähdön. Tai lähdetty on, mutta ei menestytty.

Columbus Blue Jackets
Columbuksen Matt Duchene, Sergei Bobrovski ja Artemi Panarin.AOP

Ykköspuolustaja Victor Hedmanin loukkaantuminen, selkeän johtoaseman menettäminen ensimmäisessä ottelussa, Nikita Kutsherovin typerä ja tarpeeton pelikielto ja niin eteenpäin. Kolmannen ottelun se hävisi Ryan Callahanin typerään jäähyyn. Neljännessä kun se pääsi vihdoin tasoihin (3–3), se päästi Columbuksen johtoon taas minuutin päästä.

Paniikki oli lievä ilmaus Tampan tilasta.

Paniikkiin se meni, koska minkäänlaista kokemuspohjaa vaikeuksien käsittelystä ei tämän kauden osalta ollut olemassa. Ja kun Columbus haistoi veren, se ei lakannut tulemasta päälle. Sinitakkien fantastinen karvaus- ja puolustuspelaaminen loivat pohjan historialliselle sensaatiolle – koskaan aiemmin ei ole runkosarjan voittajaa pistetty pihalle avauskierroksella 4–0-lukemin.

Eikä Columbus ollut sarjassa edes erityisen fyysinen. Sitäkin vakuuttavampaa sen sijaan oli tapa, millä joukkue käytti kiekottomassa pelissä mailojaan rikkoakseen Tampan peliä. Hyvä, aktiivinen ja aggressiivinen liike sekä laadukas mailahäirintäpeli pakotti toistuvasti jo keskialueella vauhdikkaaseen taitolätkään tottuneen Tampan takaisin omalle alueelleen.

Tämä oli pahinta myrkkyä kiekollisesta pelistä elävälle Tampalle.

Koskaan aiemmin ei ole runkosarjan voittajaa pistetty pihalle avauskierroksella 4–0-lukemin.

Silti viime kädessä kaikki pelilliset asiat, loukkaantumiset ja jäähyt ovat toissijaisia seikkoja, kun mietitään lopputulemaa sarjassa. Käsillä oli klassinen asetelma, missä toinen oli joutunut repimään koneistostaan irti kaiken mahdollisen kasvupotentiaalin edes päästäkseen pudotuspeleihin, kun toinen oli tullut sinne vihellellen.

Päästyään armottoman raastamisen jälkeen aurinkoon, ja haistaessaan mahdollisuutensa, Columbus ei ollut valmis päästämään irti mistään hinnasta. Tämä joukkue kasvoi voittajaksi. Tampa taas oli saanut kaiken yksinkertaisesti liian helpolla. Viimeiseen mieheen-omistautumista ei nähty kuin pieninä paloina.

Eikä se riitä palloilumaailman armottomimmissa pudotuspeleissä, missä kärjen ja hännän erot ovat olemattomat.

Tampan joukkue opettelee vielä voittamista

Vaikka Tampa ei voittanut himoittua Stanley Cupia vieläkään, en silti suostu leimaamaan joukkuetta sulajaksi. Tampa on edelleen erittäin nuori joukkue, jolla on vielä aikaa voittaa. On hyvä muistaa, miten monta vuotta esimerkiksi Aleksander Ovetshkinin ja Nicklas Bäckströmin kaltaisten pelaajien piti opetella voittamista.

Pudotuspeleihin voi tulla toki hirmuisella voittoputkella, mutta se vaatii kovaa johtajuutta osata käsitellä kautta, jonka aikana kasvu ei tule luonnollisten vastoinkäymisten kautta. Ylipäätään Stanley Cupin voittamiseen pitää suhtautua aina äärimmäisellä nöyryydellä, vaikka joukkueesta löytyisi kaikki maailman taito ja nopeus.

Vain viimeiseen mieheen toistensa eteen taistelevien pelaajien muodostamat yhtenäiset joukkueet voivat menestyä huimassa playoff-maailmassa. Tällainen joukkue oli ja on Columbus Blue Jackets, jonka riveistä löytyi päättyneessä sarjassa peräti kaksitoista eri maalintekijää. Kaikki olivat talkoissa mukana, aivan jokainen.

Tampan tapauksessa ei voi kuin todeta, että oppia ikä kaikki. Yleensä voimakkain kasvu tulee kovimmista iskuista.

Ja sekin on vain elämää, ei sen enempää.

Lue myös:

NHL:ssä nähtiin sensaatio: Kekäläisen johtama Columbus pudotti runkosarjan ylivoimaisen ykkösen

Ovetshkinin tyrmäämä venäläisnuorukainen todennäköisesti sivussa seuraavan pelin: "Olemme hyvin varovaisia"

Näin Mikko Rantanen teki uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin – Colorado virittelee isoa yllätystä

Nyt tuli kaivattu onnistuminen: Granlund iski voittomaalin, Rinne ottelun paras pelaaja – "Se oli nyt yksi tuollainen maali"

Kommentti: Kääntyykö Kadrin pelikielto sittenkin Toronton eduksi?

Teräväiseltä ja Aholta todella näyttävä alustus – Carolina murskasi Washingtonin

Kommentti: San Josella tylsät hampaat – avainpelaajat alisuorittavat

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat