Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Ronja Ojan tapaus päätökseen: Yhdenvertaisuusvaltuutettu vaatii muutosta Urheiluliitolta ja ministeriöltä, listasi suosituksia

Yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemyksen mukaan parayleisurheilun 2018 EM-kilpailuihin urheilijoille asetetut omavastuuosuudet olivat ongelmallisia näkökulmasta.

urheilu
Ronja Oja ja opasurheilija Jesper Oja pituuskisassa.
Ronja Oja.Riku Valleala / Paralympiakomitea

Viime syksynä nousi kohu, kun Ronja Oja kertoi Twitterissä säästyneensä 900 euron omavastuumaksulta voitettuaan pituushypyssä EM-mitalin. Lasku olisi tullut, jos Oja olisi jäänyt ilman mitalia. Yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä suomalaisurheilijoilla ei ollut puolestaan omavastuuta.

Nyt yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on esittänyt kantansa parayleisurheilijoille asetetuista EM-kisojen omavastuuosuuksista.

Valtuutetun näkemyksen mukaan parayleisurheilun 2018 EM-kilpailuihin urheilijoille asetetut omavastuuosuudet olivat ongelmallisia yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Kokonaiskuvan saamiseksi ja asian selvittämiseksi valtuutettu järjesti yhteistyötapaamisia Suomen Urheiluliiton, opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton kanssa.

Muutoksia on jo ehtinyt jo tapahtua, sillä Suomen Urheiluliitto tiedotti kuukausi sitten, että vammaisyleisurheilijoiden arvokisojen omavastuuosuuksista on luovuttu.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun suositukset:

1) Suomen urheiluliitto luopuu vammaisurheilijoiden omavastuuosuuksista ainakin EM- ja MM-kilpailujen osalta. (SUL on jo tehnyt näin) (siirryt toiseen palveluun)

2) Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää urheilija–apurahakokonaisuuden käytettävyyttä vammaishuippu-urheilijoiden avustamiskulujen kattamiseen.

3) Opetus- ja kulttuuriministeriö kehittää YK:n vammaissopimuksen velvoitteet huomioiden urheilijoiden ja urheiluliittojen rahoitusjärjestelmää siten, että se entistä vahvemmin tukee vammaisurheilijoiden yhdenvertaisuuden toteutumista.

4) Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi vammaispalvelulain uudistuksessa urheilun asemaa liittyen avustaja- ja kuljetuspalveluihin. Ainakin apurahaa saavien huippu-urheilijoiden kohdalla urheilu tulee rinnastaa työntekoon.

5) Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa kuntia THL:n vammaispalvelujen käsikirjassa siitä, että vammainen henkilö voi tarvita henkilökohtaista apua vammaispalvelulain tarkoittamalla tavalla urheilukilpailuihin osallistuessaan siitä riippumatta, järjestetäänkö kilpailut Suomessa vai ulkomailla.

Selvityksestä tehty muistio on luettavissa kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

SUL yhdenvertaisti linjaansa, yleisen sarjan vammaisurheilijoiden omavastuuosuuksista luovuttiin – Niemi-Nikkola: "Arvokisamatkat ovat erittäin kalliita"

Tutkija parayleisurheilijoiden omavastuukohusta – "Tällaiset tapaukset haastavat urheilua tarkastelemaan omia käytäntöjään suhteessa tämän ajan arvoihin"

Suomen Paralympiakomitean urheilijavaikuttaja omavastuukohusta: ”Emme ole lapsia”

Vain kourallinen huippuhiihtäjiä ei joudu itse maksamaan maajoukkuekaudestaan – "Kuka tahansa urheilija joutuu investoimaan uraansa omia tai vanhempiensa euroja"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Ronja Oja nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton kovan kohun jälkimylläkässä: ”Olen vähän hämmentynyt, miten siitä tuli niin iso juttu"

Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Lähteet: Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat