Suora

 • Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Stefanie Hagelstam ei välittänyt kehon varoituksista - romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana
 • Miesten normaalimatka, Anterselva
 • Lumilautailun MC: Laax, slopestyle
 • Monte Carlo, live EK 7
 • Urheilustudio 22.1.
 • Lumilautailun MC, Laax, slopestyle
 • Urheilustudio 22.1.
 • Mäkihypyn MC: Lahti, miesten karsinta HS 130
 • Miesten karsinta HS 130, Lahti
 • Monte Carlo, perjantain huippuhetket
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Tuore selvitys: Suomi voisi harkita talviolympialaisten hakemista

Kesäkisojen järjestämiseen Suomella ei ole edellytyksiä, selvityksessä arvioidaan.

talviolympialaiset
Ihmiset kuvasivat olympiarenkaita Etelä-Korean Gangneungissa 4. helmikuuta.
Sergei Ilnitsky / EPA

Suomi voisi harkita hakevansa talviolympialaisten ja paralympialaisten järjestämistä, arvioi tänään julkistettu selvitys. Noin kymmenentuhannen urheilijan kesäkisoille Suomella ei sen sijaan ole edellytyksiä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön pyytämän selvityksen teki Janne Leskinen, joka toimi aiemmin muun muassa Lahden 2017 MM-hiihtojen pääsihteerinä. Noin puoli vuotta kestäneessä selvityksessä haettiin tietopohjaa sille, voisiko Suomi joskus järjestää olympialaiset.

Suomi perustaa kisahaun mahdollisuuden Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n uudistukseen, joka tunnetaan nimellä Agenda 2020. KOK korostaa tulevissa olympiahauissa kustannustehokkuutta, ekologisuutta, eettisesti kestävää arvopohjaa ja läpinäkyvää hakuprosessia.

– Agenda 2020 muuttaa paljon sitä, miten kisoja voidaan hakea ja järjestää. Emme toki ole vielä siinä vaiheessa, että hakuprosessin voisi aloittaa, sanoi Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen tiedotustilaisuudessa.

Keskeisiä asioita mahdollisessa olympiahaussa ovat turvallisuusasiat ja mahdollisen kumppanimaan hakeminen kisojen järjestämiseen.

– Myös sen pitäisi olla kirkas ajatus, miksi Suomi haluaisi talviolympialaiset, Salonen sanoi.

Kesäkisojen osalta esteeksi tulevat jo suorituspaikkavaatimukset. Esimerkiksi jalkapallo, ratapyöräily ja uinti vaativat sellaisia kisapaikkoja, ettei niitä pystytä kestävästi rakentamaan Suomeen.

Kisaprosessi on pitkä, sillä KOK päättää kisoista yleensä seitsemän vuotta ennen niiden järjestämistä. Olympialaisten isäntäkaupunki järjestää totutusti myös paralympialaiset ainakin vuoteen 2032, johon asti KOK:n ja Kansainvälisen paralympiakomitean sopimus kestää.

Tukholman kisahaku vaikuttaa Suomeen

Helsinki isännöi kesäolympialaisia vuonna 1952. Helsinki ja Lahti hakivat vuoden 2006 talviolympialaisia yhdessä Norjan Lillehammerin kanssa, mutta Kansainvälinen olympiakomitea myönsi kisat tuolloin Italian Torinolle.

Toistaiseksi yksiäkään olympialaisia ei ole jaettu kahden maan kisakaupunkien kesken. Kesäolympialaisissa kilpailee yli 10 000 urheilijaa, ja kisavieraiden määrän vähintään tuplaavat muut joukkueiden jäsenet ja median edustajat. Talviolympialaiset ovat huomattavasti pienemmät, sillä niissä kisaa vajaat 3 000 urheilijaa.

Kansainvälinen olympiakomitea on myöntänyt kesäolympialaiset ja -paralympialaiset jo vuoteen 2028 asti, sillä Tokio isännöi ensi vuoden kisoja, Pariisi vuoden 2024 kisoja ja Los Angeles vuoden 2028 kisoja. Seuraavat talviolympialaiset ovat vuonna 2022 Kiinan Pekingissä, ja vuoden 2026 kisaisäntä ratkeaa ensi syksynä. Kisoja ovat hakeneet Tukholma sekä Italiasta Torino ja Cortina d'Ampezzo.

Ruotsin haun onnistumisella on vaikutuksia Suomen mahdolliseen kisahakuun. Jos Ruotsi saa 2026 talvikisat, Suomen ei kannata hakea kisoja heti perään.

Juttua päivitetty kello 16.25: Lisätty kommentteja ja lisätietoja selvityksestä.

Lue myös:

Ruotsin olympiahakemus meni täpärälle – hallitus ilmoitti tukevansa hanketta vasta alkuviikosta

Suomi selvittää pikavauhtia, voisiko olympialaisia järjestää täällä – ministeriö myönsi lisärahan Olympiakomitealle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat