Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Naisten Salibandyliigan kaivattu sarjauudistus tuo parhaille lisää keskinäisiä otteluita: "10 vuotta on manattu, että homma ei toimi ja tasoeroja on liikaa"

Naisten Salibandyliigassa pelaa ensi kaudella 16 joukkuetta kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa. Sarjauudistuksella halutaan kasvattaa pelimääriä sekä lisätä huippujoukkueiden kohtaamisia.

Naisten Salibandyliiga
SSRA - NST naisten salibandyliiga 2019.
Mustapaitainen SSRA jatkaa A-liigassa, vuoden 2016 Suomen mestari NST puolestaan putosi B-liigaan.Salibandy.fi

Naisten Salibandyliiga uudistuu ensi kaudelle. Tällä kaudella nähty 10 joukkueen sarja muuttuu 16 joukkueen liigaksi siten, että kahdeksan kärkiseuraa muodostavat A-liigan ja kahdeksan seuraavaa pelaavat B-liigassa.

Tämän kauden pääsarjajoukkueista kevään 2016 Suomen mestari NST ja ÅIF putosivat B-liigaan, johon nousivat ykkös- ja kakkosdivareista Pirkat, FBC Loisto, O2-Jyväskylä, LoSB, Steelers sekä SB Welhot.

A-liigassa jatkavat SM-finalistit SB-Pro ja PSS sekä Koovee, TPS, Eräviikingit, Pelicans, Classic sekä SSRA Oulusta.

Kolminkertaisen runkosarjan jälkeen tämän kauden tapaan A-liigan sijoilla 1–3 sekä 4–6 olevat joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sijoitussarjan, jossa runkosarjan pisteet jäävät voimaan. Sijoilla 7–8 olevat kohtaavat B-liigan kaksi parasta pudotuspelikarsinnoissa.

Näiden parien voittajat pelaavat kuuden parhaan seurana pudotuspeleissä ja myös seuraavalla kaudella A-liigassa. B-liigastakin voi siis vielä nousta voittamaan vaikka Suomen mestaruuden.

Liigan sisäisistä tasoeroista on puhuttu jo pitkään, ja maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen sanoo, että muutos tulee todella tarpeeseen.

– Itse tulin 10 vuotta sitten mukaan naisten liigaan, ja siitä lähtien on manattu, että homma ei toimi, tasoeroja on liikaa ja pitäisi tehdä sitä ja tätä. Päätimme liiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalan sekä entisen pääsarjapäällikkö Jyrki Paajasen johdolla, että jotain täytyy tehdä ja kutsuimme liigaseurat koolle. Tällainen malli saatiin aikaan.

Sarjauudistuksella on Kurrosen mukaan kaksi selkeää tavoitetta.

– Parhaiden täytyy pelata enemmän keskenään ja saada sitä kautta kovempia pelejä. Lisäksi pelimäärää täytyi myös nostaa. Aika näyttää, miten tämä toimii ja onko tässä jotain korjattavaa, mutta omaan silmään tämä on tosi tarpeellinen muutos ja voi olla toimivakin systeemi.

Suomi on voittanut naisten maailmanmestaruuden viimeksi 2001, vaikka kahdella edellisellä kerralla vuosina 2015 ja 2017 Ruotsi on vienyt MM-kullan vasta rangaistuslaukauksilla. Sarjauudistuksella halutaan myös kaventaa Ruotsin ja Suomen liigojen välistä selkeää kuilua.

– Meillä on tavoite, että vuonna 2028 olemme maailman paras salibandymaa kaikilla mittareilla ja silloin meillä on myös paras naisten sarja. Tämä on askel sitä kohti, vaikka jotkut väittävätkin, että systeemi on keinotekoinen välisarjojen takia. Länsinaapuria pitäisi saada kiinni, he ovat vähän meitä edellä ja meidän pitää tehdä jotain.

– Suurin työ tapahtuu kuitenkin jokaisen pelaajan arjessa, ja siellä seuravalmennuksessa ratkeaa se, miten kova tai heikko tämä liiga on, Kurronen muistuttaa.

Naisten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen.
Lasse Kurronen luotsaa Suomea kohti Sveitsissä joulukuussa pelattavia MM-kisoja. Salibandy.fi

Naisten liigasta on jättäytynyt takavuosina joukkueita pois esimerkiksi heikon taloustilanteen tai pelaajapulan takia. Uusi järjestelmä on saanut seurakentän hyväksynnän.

– Ainahan päätöksiä joutuu perustelemaan, ja tässä oli viime vuonna mukana puolet viimekautisista seuroista. Silloin olimme pöydän ääressä yhtä mieltä ja meillä oli riittävästi tukea takana sille, että voimme edetä.

– Kaikki eivät ole innostuneet näistä välisarjaotteluista, kun pelataan paljon samoja joukkueita vastaan. Joka tapauksessa parhaat pelaavat enemmän pelejä parhaita vastaan, ja se tavoite tässä toteutuu.

Maalitalkoilla rahaa tyttösalibandylle

Naisten Salibandyliiga huipentuu ensi tiistaina alkaviin loppuotteluihin SB-Pron ja PSS:n välillä. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa, ja sarjaa seurataan Ylen Mestaruusputkessa.

Kauden mittaan on kerätty myös rahaa tyttö- ja naissalibandylle. Runkosarjassa tehdyt 848 maalia toivat jokainen 10 euroa, joten yhdessä yhteistyökumppanin kanssa kassaan tuli 8480 euroa.

– Halusimme luoda konseptin, joka kantaa koko runkosarjan ajan ja koimme, että maali voisi olla hyvä symboli merkitykselliselle työlle, SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sanoo.

– Haluamme lisätä tyttösalibandyharrastajien määrää, ja on luontevaa, että naisten liigassa pelaavilla joukkueilla on suorat kontaktit harrastajiin. Pyrimme kannustamaan liigaseuroja järjestämään esikoululaissalibandyn ympärille teemaotteluita, ja sillä lailla kannustamaan uusia harrastajia salibandyn pariin.

Mestaruusputki Ylen kanavilla 5.4.–30.5. Ohjelman ja suorat lähetykset löydät Yle Areenasta.

Lue myös:

Kotimaisen palloilun Mestaruusputki valtaa Ylen kanavat viiden lajin mestaruuskamppailuilla – katso tästä pelipäivät

TPS:n huima loppukiri ei auttanut – Classic vei toisenkin finaaliottelun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat