Suora

 • Voimistelun SM, akrobatia
 • Voimistelun SM, team gym
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Voimistelun SM, telinevoimistelun telineloppukilpailut
 • Korisliiga, miesten 5. loppuottelu Kauhajoki - Kouvot
 • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
 • Urheilukierros
 • Keilailun SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
 • Urheiluruutu

Sitkeän HPK:n finaalipaikan siemenet kylvettiin jo vuosi sitten lenkkipolulla: päävalmentajan mukaan matka on ollut vieläkin pidempi – "Voimme olla ylpeitä, kun katsomme peiliin"

Finaaleihin selvinnyt HPK on pystynyt asettamaan kapuloita Kärppien rattaisiin jo jääkiekon SM-liigan runkosarjapeleissä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
HPK
AOP

– Sitkeä kuin tilliliha, se on ollut meidän pienimuotoinen motto tässä kevään aikana.

Näin vastaa HPK:n kapteeni Otto Paajanen kysymykseen siitä, minkälainen joukkue astuu lauantaina kaukaloon jääkiekon SM-liigan ensimmäiseen finaaliin Oulun Kärppiä vastaan.

Kuvaus on osuva, sillä HPK on puristanut mehut pudotuspelikevään aikana jo runkosarjassa paremmin sijoittuneista TPS:stä ja Tapparasta. HPK:n kasvutarina on ollut hieno, sillä viime keväänä joukkue jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

– Vuosi sitten tähän aikaan olimme jo pari viikkoa treenanneet, juosseet ja katsoneet, kun muut pelaavat. Sieltä se on lähtenyt, olemme koko kauden tehneet hyvin hommia, Paajanen arvioi.

– Toistaiseksi uskon, että voimme olla ylpeitä, kun katsomme peiliin. Mikä hienointa pääsemme vielä jatkamaan tätä matkaa.

Antti Pennanen aloitti HPK:n päävalmentajana kaudella 2016–2017. Pennanen huomauttaa, että nyt saavutettua finaalipaikkaa on rakennettu jo kolme vuotta.

– Koko kolmen vuoden ajan joukkuetta on rakennettu tähän hetkeen. Pelinopeus on ollut pelaajakehitystyössämme kantava teema, Pennanen kertoo Rinkelinmäen hallin lehtereillä.

Pelinopeus todella näkyy HPK:n ollessa kaukalossa. Joukkueen tavaramerkikiksi noussut kovatempoinen ja iloinen hyökkäyspelaaminen on tuottanut kevään peleissä tulosta. Pennanen, 40, muistuttaa, että myös puolustuspeli on ollut pudotuspeleissä hyvällä tolalla.

– HPK:sta puhutaan hyvänä hyökkäyspelijoukkueena. Sitä me varmasti olemme, mutta kyllä me olemme todella hyvin puolustaneetkin. Emme anna paljoa maaleja viidellä viittä vastaan, se on meille kivijalka, HPK-luotsi sanoo.

Antti Pennanen
Antti Pennanen on luotsannut HPK:ta kolme vuotta.Tomi Hänninen

"Valtavan iso temppu"

Kentällä tapahtuvien asioiden lisäksi Pennanen korostaa pukukopissa vallitsevan tunnelman merkitystä. Joukkuehenki on Rinkelinmäellä huipussaan kokeneiden pelaajien johdolla.

– Ilman sitä me emme olisi tässä. Uskon, että pelaajillamme on sellainen olo, että virheitä saa tehdä. Tekevälle sattuu, kun tempo on kova. Sääntömme on, että pelaajan pitää ottaa asiasta itse vastuu. Ratkaisevaa on se, miten pelaaja reagoi virheeseen.

Runkosarjaa mielin määrin hallinnut Kärpät lähtee finaalisarjaan selvänä suosikkina. HPK on kuitenkin ollut Kärpille viime vuosina hankala vastus. Pennanen muistuttaa, että kahden edelliskauden voitot ovat tasan 6–6.

– Me olemme olleet se joukkue, kuka on pystynyt Kärppiä horjuttamaan. Pelit ovat olleet todella tasaisia, meillä on kyllä lääkkeet heidän voittamiseksi, Pennanen toteaa.

HPK:n ensimmäinen finaalipaikka yhdeksään vuoteen varmistui maanantai-iltana Rinkelinmäellä. Haastatteluhetkellä hallissa on hiljaista, mutta ratkaisevan Tappara-ottelun huutomyrsky kaikuu vielä Pennasen korvissa.

– Se oli todella ainutlaatuista, en tiedä edes mikä olisi oikea sana kuvaamaan. Tämä on niin valtavan iso temppu koko joukkueelta ja ennen kaikkea noilta pelaajilta. Tämä merkitsee todella paljon Hämeenlinnnalle ja HPK:n faneille.

HPK voitti toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa 13 vuotta sitten. Nykyjoukkueen kapteeni Otto Paajanen oli 13-vuotias HPK:n juniori, kun Ässät kaatui loppuotteluissa voitoin 3–1.

– Siitä on kyllä aika paljon aikaa. Janne Lahti oli itse asiassa silloinkin joukkueessa. Niin kauas ei ehkä pidä hirveästi mennä. Tässä päivässä eletään hetki hetkeltä, kaikki ajatukset ovat lauantaissa, kapteeni kuittaa tyynesti.

SM-liigan ensimmäinen loppuottelu Kärpät–HPK pelataan lauantaina Oulussa kello 17. Ottelua voi seurata suorana Yle Puheen jääkiekkokierroksella kello 16.15 alkaen.

Lue myös:

Lahden Pelicans vahvisti rivejään Mestiksen pistepörssin voittajalla ja Pohjois-Amerikasta saapuvalla maalivahdilla

HPK suisti Tapparan pronssiotteluun – Kärpät eteni taas Liigan loppuotteluihin

Arto Laatikainen teki Liigan pudotuspelihistoriaa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat