Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Kyltymätön voinhimo ajoi suomalaisia miljoonittain Uumajaan – nyt parikymmentä nuorukaista aloittaa sieltä kultajahdin

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisojen Suomen alkulohko pelataan Merenkurkun vastarannalla Uumajassa. Pikkuleijonat puolustaa maailmanmestaruutta.

jääkiekko
Anton Lundell kuvassa
Anton Lundell kuuluu Suomen tärkeimpiin pelaajiin. AOP

UUMAJA. Kun voittaa maailmanmestaruuden, sen mukana tulee tiettyjä etuja. Uumajan jäähalli on rakennettu jo 1960-luvulla, eivätkä sen pukukopit ole kummoisia. Paitsi yksi. Uumajan jääkiekkokoukkue IF Björklöven pelaa Ruotsin toiseksi ylimmällä sarjatasolla Allsvenskanissa. Sen pukukoppi on pramea.

Siinä missä muut lohkon joukkueet, kuten vain parhaaseen tottunut Kanada, saivat tyytyä B-luokan hytteihin, pääsi Suomi hallitsevana maailmanmestarina valitsemaan hallin komeimman kopin. Sieltä käsin se toivoo pelaavansa jälleen kerran kaikkein kirkkaimmasta mitalista.

Vuoden 2019 MM-kisoja pelataan pääasiassa 2001 syntyneiden voimin. Suomen tähti on HIFK:n Anton Lundell, joka saapui vahvistamaan Pikkuleijonia HIFK:n hävittyä SM-liigan välieräsarjan Kärpille. Lundell voitti vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja juhli mestaruutta myös viime vuonna U18-kisoissa Tsheljabinskissä.

– Kyllä kulta on aina se ykköstavoite, naulaa Lundell Uumajan jäähallin käytävällä.

– Meillä on vahvat neljä ketjua ja hyviä yksilöitä. Kun saadaan peli rullaamaan ja pelataan yhdessä, niin kyllä meillä on hyvät mahdollisuudet.

Loppuvuonna 2001 syntynyt Lundell on varauskelpoinen NHL:ään vasta kesällä 2020. Ensi kesän odotetuin suomalaisnimi varaustilaisuudessa on Kaapo Kakko, mutta hän hakee paikkaa miesten MM-joukkueeseen, eikä siten ole Pikkuleijonien mukana.

Lundellin lisäksi Lukon Ville Heinolalla on roimasti kokemusta miesten peleistä. Heinola juhli Lundellin tapaan jo kertaalleen tänä vuonna MM-kultaa Vancouverissa. Tunnusomaista joukkueelle on myös vahva jääkiekon verenperintö: Kalle Loponen (isä Jouni), Antti Saarela (isä Pasi), Anton Lundell (isä Jan), Aatu Räty ja Aku Räty (isä Tuomo), Roni Hirvonen (isä Timo), Juuso Pärssinen (isä Timo) ja Patrik Puistola (isä Pasi) ovat kaikki toisen polven kiekkoilijoita.

Mika Marttila kuvassa
Päävalmentaja Mika Marttila Uumajan jäähallissa.Kimmo Porttila

Suomen päävalmentaja on Mika Marttila, joka ikäluokasta toiseen on uskollisesti siirtynyt alle 18-vuotiaiden joukkueesta takaisin alle 16-vuotiaiden valmentajaksi. Marttila valmentaa nyt neljättä ”kierrostaan”, joten moni nykyinen huippu on kulkenut Marttilan nuorisomaajoukkueiden läpi.

– Näen, että meillä on nyt kasassa tasainen neljän kentän sylinterinippu. Peli ei varmasti heittelehdi vaihdosta toiseen. Se on vahvuutemme, toteaa Marttila.

– Olemme pelanneet monia maita vastaan jo kolme vuotta tasaisia pelejä. Toisen lohkon (Örnsköldsvikin lohko) USA on ennakkosuosikki. Euroopan maita vastaan olemme olleet välillä edellä ja välillä maalin takana. Tasainen turnaus on tulossa.

Pikkuleijonien pukuhuone kuvassa
Pikkuleijonien koppi. Ison Leijona-maton alta pilkistää IF Björklövenin logo.Kimmo Porttila

Suomen saldo alle 18-vuotiaiden kisoissa on viime vuosina ollut kova. Pikkuleijonat on pelannut jo neljästi putkeen loppuottelussa. Kahdessa niistä se on juhlinut mestaruutta. Kaikkiaan Suomi on vuodesta 1999 lähtien järjestetyissä MM-kisoissa voittanut neljä mestaruutta, kolme hopeaa ja neljä pronssia.

Uumaja sijaitsee Merenkurkun rannalla, joka on Suomen ja Ruotsin välisen Pohjanlahden kapein osa. Merta on alueella kynnetty suuntaan ja toiseen jo vuosisatoja, mutta 90-luvun taitteessa matkustajaliikenne oli vilkkaimmillaan. Vaasan ja Uumajan välillä seilasi jopa yli miljoona suomalaista vuodessa. Aikalaiskuvauksissa suomalaiset hamstrasivat Ruotsista etenkin voita ja sokeria, jotka olivat silloin Pohjanlahden toisella puolen huomattavasti halvempia.

Burmansin levykauppa kuvassa
Burmansin noin 20 neliön kokoisessa levykaupassa pidetään myös keikkoja. Yleisöennätys on 65.Kimmo Porttila

Uumaja on myös tunnettu musiikistaan. Kaupungista löytyy huomattavan paljon jazz-musiikkia ja maailmankuulu kitaramuseo. Lähteestä riippuen keskustassa sijaitsee myös Ruotsin, Pohjoismaiden tai jopa Euroopan vanhin vielä toiminnassa oleva levykauppa. Burmans Musikin ensimmäiset levymainokset ovat vuodelta 1912, mutta silloin se oli vielä sekatavarakauppa.

Pelkästään levyjä myyvänä liikkeenä se on toiminut vuodesta 1949. Yhä edelleen sen hyllyistä löytyy myynnistä yli sata vuotta vanhoja savikiekkoja. Löytyykö valikoimista yhtään suomalaista musiikkia? Hetken kaivamisen jälkeen omistaja nostaa laatikosta vinyylilevyn: M.A. Nummisen Haren Satt I Gropen I Finland.

Elävä Arkisto: Voimatkat Ruotsiin

Suomen ja Kanadan MM-avaus torstai-iltana klo 20.30 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Leijonat sai ensimmäiset vahvistuksensa Pohjois-Amerikasta – Barkov ja Koskinen eivät ole mukana

Ruotsi saamassa lisää NHL-avuja MM-kisoihin, Venäjän kova nippu vahvistuu entisestään

Naiset saavat MM-hopeasta pienemmän bonuksen kuin miehet – Jääkiekkoliitto perustelee eroa kisoista saatavilla euroilla: "Toivomme palkintorahoja naisten MM-kisoihin"

Lähteet: Merenkurkun neuvosto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat