Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: HPK:n ällistyttävän menestyksen taustalla on virkistävä poikkeus suomalaisessa urheilujohtamisessa – karmea mahalasku ei johtanutkaan potkuihin

Hämeenlinnassa uskotaan pitkäjänteiseen työhön muutenkin kuin juhlapuheissa, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

jääkiekko
Antti Pennanen
Antti Pennanen on onnistunut HPK:n päävalmentajana tällä kaudella erinomaisesti.Tomi Hänninen

Hämeenlinnan Pallokerhon lentokeli on ollut yksi kiekkokevään kuumimmista puheenaiheista. HPK on kaikkien yllätykseksi edennyt SM-liigan finaaleihin.

Vielä ennen kauden alkua HPK:n ennakoitiin taistelevan enemmänkin pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle selviytymisestä kuin Suomen mestaruudesta.

Runkosarjan aikana kävi kuitenkin selväksi, että HPK on yksi sarjan laadukkaimmin valmennetuista joukkueista, jonka pelaajamateriaalista on kaivettu esiin piilevää potentiaalia.

Päävalmentaja Antti Pennanen on tehnyt erinomaista työtä.

Ennen lauantaina alkavaa Kärpät-finaalisarjaa HPK on hävinnyt pudotuspeleissä vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla. Välierissä Tapparaa vastaan HPK oli pelillisesti vakuuttavampi kuin ajoittain HIFK:n kanssa pahaan pinteeseen joutunut Kärpät.

Pennanen teki toissa kesänä virheitä

Vuosi sitten Hämeenlinnassa oli vakavan pohdinnan paikka. HPK:n pelaajat olivat viettäneet jo muutaman viikon ajan kesälomaa, kun kauden tärkeimpiä otteluita pelattiin. Pennasen toinen kausi HPK:n päävalmentajana oli ollut mahalasku.

HPK oli syksyllä 2017 SM-liigan huonoin joukkue. Joukkueen pelaaminen parani vuodenvaihteen jälkeen, mutta HPK:n kausi päättyi runkosarjaan. Pennanen myönsi tehneensä virheitä joukkueen kesäharjoittelussa.

Hämeenlinnassa pohdittiin, oliko Pennasen palkkaaminen ollut sittenkin väärä valinta.

Seurajohto päätti antaa kunnianhimoiselle valmentajalle luottoa. Pennanen oppi virheistään, muutti harjoittelua enemmän kestävyyttä painottavaksi ja palautti HPK:n runkosarjassa viidenneksi, kuten debyyttikaudellaan 2016–17.

Kevään pudotuspeleissä on nähty, että Pennanen on valmis voittamaan myös SM-liigassa. Mestaruuksia häneltä löytyy jo Mestiksestä Jukurien peräsimestä sekä nuorten maajoukkueesta apuvalmentajana.

Ensin HPK pudotti TPS:n jopa yllättävän dominoivalla esityksellä viidessä ottelussa puolivälierissä. Tapparaa vastaan joukkue joutui koville, mutta pystyi nappaamaan tiukassa paikassa tarvittavan vierasryöstön ja katkaisemaan sarjan heti ensimmäisellä yrittämällä.

Moni seura olisi antanut Pennaselle potkut

HPK:n menestyksen taustalla on virkistävä poikkeus suomalaisessa urheilujohtamisessa. Seurassa uskotaan pitkäjänteiseen työhön muutenkin kuin juhlapuheissa.

Monessa muussa liigaseurassa Pennanen olisi saanut viime kauden mahalaskun jälkeen potkut. Näin olisi todennäköisesti tapahtunut pari vuotta sitten myös HPK:ssa. Ennen Pennasen aikakautta HPK:ssa valmensi viiden kauden aikana kuusi päävalmentajaa, joista kolme sai potkut.

Tällä kertaa HPK:ssa päätettiin katsoa kolmivuotinen sopimuskausi loppuun asti. Syksyllä tehtiin vielä jatkosopimus, kun kolmas kausi alkoi paremmalla jalalla.

Pennaselle on annettu mahdollisuus oppia virheistään sekä kehittää pelitapaansa ja pelaajiaan.

Viime kaudella liigavauhtia haistelleet vuoden 2017 nuorten Suomen mestarit ovat kehittyneet paremmiksi pelaajiksi. Muun muassa hyökkääjä Jere Innala ja puolustaja Niclas Almari ovat tällä hetkellä HPK:n kantavia voimia.

Pennasen kanssa yhteisen taipaleensa jo Jukureissa aloittanut Teemu Turunen on noussut tällä kaudella tähdeksi ja A-maajoukkueeseen.

Kaiken taustalla on ollut HPK-johdon aito usko ja luottamus siihen, että Pennanen voi olla menestyvä valmentaja SM-liigassa.

HPK:n ällistyttävä nousu SM-finaaleihin ei oikeastaan ole mikään yllätys. Se on pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn ansaittu tulos.

SM-liigan ensimmäinen loppuottelu Kärpät–HPK pelataan lauantaina Oulussa kello 17. Ottelua voi seurata suorana Yle Puheen jääkiekkokierroksella kello 16.15 alkaen.

Lue myös:

Sitkeän HPK:n finaalipaikan siemenet kylvettiin jo vuosi sitten lenkkipolulla: päävalmentajan mukaan matka on ollut vieläkin pidempi – "Voimme olla ylpeitä, kun katsomme peiliin"

HPK suisti Tapparan pronssiotteluun – Kärpät eteni taas Liigan loppuotteluihin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat