Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kolmannet erät ja kotikaukalo – Winnipegin kausi katkolla lauantaina!

Winnipeg Jetsin ei kannattaisi pelata kotikaukalossaan lainkaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Paul Maurice kuvassa
Paul Mauricen luotsaama Winnipeg Jets kärsi karvaan tappion. AOP

Se oli sitten kuudes putkeen – nimittäin kotitappio Winnipeg Jetsille. Patrik Laineen ja Sami Nikun edustama Jets ei ole voittanut kotikaukalossaan sen jälkeen, kun se suorastaan murskasi Nashvillen Manitobassa maaliskuun 23. päivänä. Sittemmin voiton kanssa Winnipegistä ovat lähteneet Dallas, New York Islanders, Montreal ja nyt pudotuspeleissä St. Louis kolmesti.

Eikä tässä edes ole mitään uutta.

Sen jälkeen, kun vastukset alkoivat vuosi sitten pudotuspeleissä heikomman Minnesotan jälkeen koveta, Jets on ollut kotikaukalossaan jatkuvissa vaikeuksissa. Jos viime keväisten Nashville- ja Vegas-sarjojen saldot yhdistetään tähän kevääseen, Winnipegin yhdeksän edellisen playoff-kotiottelun saldo on murskaava 2–7. Kotikenttäedusta ja ympärillä pauhaavasta Whiteout-ilmiöstä on alkanut tulla rasite.

Tuon ahdistuksen voi aistia tällä hetkellä sekä katsomosta että kaukalosta.

Aina alkuun kaikilla on mukavaa. Torstainakin Jetsin kotiareena huusi hulluna jo hyvän tovin ennen ottelun alkua. Lataus ja sähkö Winnipegissä otteluiden aluissa on jotakin sellaista, mitä tapaa jääkiekkomaailmassa harvoin. Tuo lataus sai torstaina huipennuksensa, kun kotijoukkue palkitsi hurjana pauhanneen kotiyleisönsä jo kahdentoista sekunnin kohdalla. Adam Lowryn iskemä aikainen avausmaali oli vastaus jokaisen winnipegiläisen rukoukseen.

Mutta hyvin pian tunnelma Winnipegissä yleensä laantuu, ja näin kävi torstainakin.

Ikään kuin huonot muistot eiliseltä nousisivat kummittelemaan yleisön mieliin. Vaikka Winnipeg pelasi torstainakin toisessa erässä mukavassa kahden maalin johdossa, jokin outo odottava tunnelma areenalla jälleen kerran oli. Ja tuon saman hermostuneisuuden on voinut viime viikkoina usein aistia myös joukkueesta, joka on niin ikään kolmansissa erissä ikään kuin alkanut odottelemaan, että näinköhän tästä tällä kertaa selvittäisiin kuivin jaloin.

Eivät selvinneet tällä(kään) kertaa.

Maaliskuun 23. päivän jälkeen Winnipegin tavaramerkiksi – kotiongelmien ohella – on noussut ongelmat kolmansissa erissä. Sen maaliero kymmenen edellisottelun kolmansista eristä on masentava 8–17. Ja tätä oli tarjolla jälleen torstaina. Ensin St. Louis tuli maalin päähän ylivoimaosumalla, sitten tasoihin ja loppuminuutit olivatkin Jetsin päädyssä täyttä paniikkia.

St. Louisin viisitoista sekuntia ennen päätössummeria iskemä voittomaali oli lopulta enemmän odotettu seuraus tapahtumille kaukalossa kuin valtava yllätys, niin sekaisin oli Winnipeg Jetsin paketti parin viimeisen minuutin aikana. Kaava oli joukkueelle ja kotiyleisölle liian tuttu. Johtoasema kolmannessa erässä katosi taivaantuuliin kuudennen kerran kymmenen edellisottelun aikana.

Patrik Laine
Patrik Laine jäi nyt ilman tehopisteitä. Getty Images/NHLI

Paljon huomiota osakseen saaneesta Whiteout-ilmiöstä ei ole viime kädessä ollut juurikaan Winnipegin joukkueelle kädenjatkoksi. Ilmiö, joka syntyi keväällä 1987 vastavedoksi Calgaryn punainen meri-ilmiölle, ei ole siivittänyt Jetsiä jään tasolla hurmokseen, jollaisen yleisö tavallisesti katsomossa ja hallin ulkopuolella saa aikaiseksi. Whiteout-ilmiön 22-vuotinen historia on kantanut Jetsin Winnipegissä vaatimattomaan 14–19- voittosaldoon.

On Jetsillä toki muitakin ongelmia kuin kotikaukalo.

Esimerkiksi erikoistilannepelaaminen. Winnipeg on kirjannut sarjassa vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan nimiinsä selkeästi 47–31, mutta silti se on sarjassa 2–3 tappiolla. Se on tehnyt enemmän maaleja tasaviisikoin (10–8) ja yhteensä (14–13), mutta silti se on tappiolla. Pahiten on sakannut erikoistilannepelaaminen ja se koskee sen molempia puolia.

Winnipeg on tappanut jäähyjä sarjassa vain reilulla 70 prosentilla, mikä on viidenneksi heikoin noteeraus meneillään olevissa pudotuspeleissä. Torstainakin St. Louis sai elintärkeän avausmaalinsa illan ainoalla ylivoimapelillään. Eikä sen oma ylivoimapeli toimi tällä hetkellä, kuten tavallisesti. Kolmessa edellisessä ottelussa Winnipeg on tehnyt vain yhden ylivoimaosuman. Torstaina se jauhoi kertaalleen neljä minuuttia ilman mainitsemisen arvoisia tapahtumia.

Sarjan ylivoimaprosentit kirjataankin St. Louisin eduksi 31–18.

Kenenkään on silti turha myydä maita ja peltoja Manitoban preerioilla kesken sarjan. Käsillä on Winnipegin kotiongelmista huolimatta fantastinen ja äärimmäisen tasainen ottelusarja, missä marginaalit ovat naurettavan pienet. Hyvänen aika sentään, Winnipeg johti ottelua 2–0, kun Kevin Hayes suti vahingossa maalin lirumassa olleen kiekon pois maaliviivalta. Historiallinen munaus pois kirjoista ja Winnipeg johtaisi sarjaa 3–2.

Joukkueet kohtaavat jälleen lauantaina, tällä kertaa St. Louisissa, missä voittamalla Jets palauttaa sarjan vielä kerran Winnipegiin.

Ja tämä sarja, jos mikään koskaan, haiskahtaa seiskapelin draamalta.

Lue lisää:

Teräväinen täräytti ratkaisun, Laineen Winnipegille dramaattinen tappio

Barkov on jälleen ehdolla NHL:n herrasmiespelaajaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat