Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini

Edis Tatli astelee humuiseen Madison Square Gardeniin ja aikoo väsyttää kovaa iskevän, 10 vuotta nuoremman nyrkkeilylupauksen: "Tiedän, mitä sieltä tulee"

Kevyen sarjan suomalaisnyrkkeilijä Edis Tatli pääsee ottelemaan kolmantena suomalaisena legendaarisella Madison Square Gardenilla sunnuntaina.

nyrkkeily
Edis Tatli Helsingissä 12.4.
Edis Tatli Helsingissä 12. huhtikuuta.AOP

Suomalaisnyrkkeilijä Edis Tatli, 31, on levollisen oloinen. Miestä ei toistaiseksi paljoa hetkauta, että varhain sunnuntaiaamuna hän pääsee ottelemaan "nyrkkeilyn mekassa" eli New Yorkin legendaarisella Madison Square Gardenilla. Kyseisessä nyrkkeilypyhätössä ovat otelleet kaikki kovimmat nyrkkeilijät Mike Tysonista Muhammad Aliin. Silmäpareja ja nyrkkeilykansaa on tuhansia.

– Varmaan sitten, kun ollaan paikan päällä, niin ihan varmasti tulee kylmät väreet, Tatli kertoo Yle Urheilulle.

Tatli ottelee sunnuntaina nuorta 21-vuotiasta amerikkalaista Teofimo Lopezia vastaan. Ottelussa ei ole panoksena mestaruusvöitä.

Lopez iskee kovaa, sen tietää myös Tatli. Hondurasilaistaustainen Lopez on voittanut kevyessä sarjassa kaikki 12 otteluaan, joista 10 on tullut tyrmäyksellä. Tatlia ei puolestaan ole koskaan tyrmätty.

Hyvä uutinen suomalaisnyrkkeilijälle on myös se, että alunperin 10-eräiseksi kaavailtu ottelu muutettiin kahdentoista erän mittaiseksi, josta Lopezilla ei ole kokemusta.

– Mitä pidemmäksi ottelu menee, sen parempi minulle. Olen katsonut sen (Lopezin) otteluita, tiedän mitä sieltä tulee, Tatli arvioi vastustajaansa.

Edis Tatli kehässä.
Edis Tatli otteli edellisen kerran 11. elokuuta Savonlinnassa Espanjan Frank Urquiagaa vastaan.Jarno Kuusinen / All Over Press

Tatli on kaksinkertainen kevyen sarjan Euroopan mestari. Hänellä on ammattilaisena allaan 33 ottelua, joista hän on hävinnyt kaksi. Tatli on otellut viimeksi Espanjan Frank Urquiagaa vastaan elokuun 11. päivä Savonlinnassa, jolloin suomalaisnyrkkeilijä voitti ottelun pisteillä. Valmistautuminen on Tatlin mukaan mennyt putkeen.

– Kaikki on mennyt tosi on hyvin. Kyllä luulen, että kaikki menee nappiin, Tatli kertoo.

"Do or die -ottelu"

Tatlin valmentaja ja pitkän linjan suomalainen nyrkkeilyvaikuttaja Pekka Mäki kertoo Yle Urheilulle, että herkisteleminen otteluun on ollut jo käynnissä jo hetken aikaa. Nyt haetaan viime hetken virettä.

– Fyysisesti kaikki isoimmat duunit on tehty, joten annetaan kunnon nousta nyt esiin. Pidetään sopivaa virettä, että ollaan valmiina matsi-iltaan, Mäki kertoo.

Kevään harjoittelussa on huomioitu myös seitsemän tunnin aikaero New Yorkiin. Kaksikko onkin treenannut myöhemmin ja jopa kelloja on siirretty. Omanlaisen haasteen tuo myös kisapaikka, jossa on paljon nyrkkeilykansaa seuraamassa iltaa, jonka pääotteluna Terence Crawford kohtaa Amir Khanin.

– Silti kaiken sen humun ja nyrkkeilylegendojen keskellä pitää säilyttää määrätty fokus, että ei mene niistä sekaisin. Eli keskitytään oleelliseen, Mäki alleviivaa.

Myös Amin Asikaista valmentanut Mäki on laatinut tarkan suunnitelman, kuinka Lopez saadaan kehässä kuriin. Lopez on sanonut aiemmin, että pyrkii tekemään Tatlista selvää heti ottelun alussa.

– Me olemme valmiita siihen, että kaveri pyrkii nopeaan ratkaisuun. Mutta emme me lähde kuitenkaan passiivisesti otteluun, pitää antaa ottelun alussa myrskyvaroitus, Mäki kertoo.

– Mitä pidemmälle ottelu etenee, sitä paremmin se palvelee Edistä. Kyseessä on "do or die" -ottelu, Mäki arvioi suojattinsa tulevaa ottelua.

Voittajalle luvassa "isoja asioita"

Ottelun voittaja saa NABF-tittelin, joka on tällä hetkellä Lopezin hallussa. Ottelussa ei siis ole jaossa maailmanmestaruutta tai mestaruusvöitä, mutta Mäki vihjaa, että voittaja pääsee ottelemaan lähiaikoina kevyen sarjan maailmanmestaruudesta.

– Voitto merkitsee määrättyjä asioita. Enempää en sano muuta kuin, että isoja asioita, Mäki kertoo.

Tatlin vastustaja Lopez ei ole toistaiseksi juurikaan noteerannut Tatlia, vaan on haastatteluissa puhunut lähinnä tulevasta mahdollisesta MM-ottelustaan. Hän kuitenkin vertasi aiemmin keväällä Tatlin nyrkkeilytyyliä suoraviivaiseksi, aivan kuin Vitali Klitshkolla. Tatli aikoo kuitenkin pistää Lopezin maailmanvalloitussuunnitelmat uusiksi.

– Me lähdemme otteluun kunnioittaen. Jos vastustaja ajattelee Ediksen yli, niin hän tulee kokemaan tosi kovan pettymyksen, Mäki sanoo.

Lue myös:

Edis Tatlin vastustaja uhosi nyrkkeilysivustolle: aikoo tyrmätä suomalaisen nopeasti – "Olen niin hyvä, että saan vastustajani näyttämään surkeilta"

Edis Tatlin vastustaja aloitti heti uhoamisen: "Tyrmään jokaisen vastustajani"

Edis Tatli pääsee iskemään New Yorkin urheilupyhättöön: ottelee rajuista tyrmäyksistä tunnettua amerikkalaislupausta vastaan – "Voitto tarkoittaisi aika selvästi MM-ottelua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat