MacKinnon pudotuspelien paras toistaiseksi – Rantasen Colorado virittelee jättipaukkua: ”Vain McDavid pystyy tuohon”

Mikko Rantasen iskemä jatkoaikamaali keskiviikkona laittoi läntisen konferenssin voittajan kovan paikan eteen.

urheilu
Colorado Avalanche
Getty Images

NHL:ssä eletään käsittämätöntä pudotuspelikevättä. Oli runkosarjasijoitus mitä tahansa, näissä talkoissa ei ole turvassa kukaan. Runkosarjan ylivoimaisesti voittanut Tampa on jo kesälomilla, minkä lisäksi Colorado, joka lähti pudotuspeleihin runkosarjan sijalta 17., on työntämässä reunan yli läntisen konferenssin voittajaa, Calgary Flamesia.

Sijalta 16. matkaan lähtenyt Vegas johtaa niin ikään sarjaansa, eikä 15. sijoitetulla Dallasillakaan (2–2) huonosti Nashvillen kanssa mene.

Mikko Rantasen edustama Colorado Avalanche on Tampan pudottaneen Columbuksen ohella kevään ehdoton sensaatio. Se johtaa sarjaa Calgarya vastaan ennen perjantai-illan viidettä kamppailua jo 3–1. Toisaalta ei Coloradon hienot otteet pudotuspeleissä täysin yllätyksenä, siksi vahvasti joukkue esiintyi jo runkosarjan viimeisten viikkojen aikana.

Itse asiassa Coloradon voittosaldo 8-2-2 runkosarjan kolmelta viimeiseltä viikolta oli koko NHL:n toiseksi paras St. Louisin jälkeen.

Tämän on saanut kokea myös Calgary, joka ei missään nimessä ole pystynyt käynnissä olevassa sarjassa vielä parhaimpaansa. Coloradon nopeus, tiiviys, erinomainen maalivahtipeli sekä armoton kamppailupelaaminen on yllättänyt Flamesin housut kintuissa. Coloradon suoraviivainen ja yksinkertainen pelityyli on näkynyt parhaiten laukaisutilastoissa.

Kahdessa edellisessä ottelussa Avalanche rummutti käsittämättömät 106 laukausta kohti Calgaryn maalia.

Mikko Rantanen sanoo, ettei tämä ole sattumaa.

– On oltu hyviä otteluiden aluissa ja kolmospelissäkin taidettiin jo avauserässä laukoa 25 kertaa. Fyysisyyden kautta on myös hyvin päästy peliin kiinni. Toisaalta on puhuttu, että maalille mennään lujaa ja siellä pysytään. Kuitenkin siinä alkaa jossakin kohtaa veskarilla vetää huuruun, jos siihen joka kertaa pysähtyy. Yleisellä tasolla on pärjätty pelaamalla nopeaa jääkiekkoa, se on se meidän suurin vahvuus ollut koko ajan, Rantanen sanoo Yle Urheilulle.

Colorado on nopea ja kärjestä taitava joukkue, mutta silti silmään pistää – ja on pistänyt jo pitkään – joukkueen armoton työmoraali. Runkosarjan lopulla tästä saatiin paras esimerkki, kun Colorado nousi kotijäällään 0–2-tappioasemasta 3–2-voittoon erinomaisesti pelannutta Winnipegiä vastaan. Avalanche yksinkertaisesti riisti ja raastoi itselleen voiton. Eikä tältä joukkueelta saa yhtäkään irtokiekkoa ilmaiseksi tälläkään hetkellä.

– Vaatimustaso täällä on todella kova kaikkia kohtaan. On ihan sama, missä kentässä pelaat, jokaiselta jätkältä vaaditaan samoja asioita. Töitä on tehtävä ja kaikki jätettävä jäälle. Me ei varmasti olla se taitavin joukkue, mutta sen minkä taidossa häviää, voi paikata usein työnteolla, Rantanen linjaa.

Parhaat parhaita

Ei työnteko itsesään silti mihinkään riitä. Pudotuspeleissä parhaiden pelaajien on oltava parhaita ja tämä on suurin syy siihen, miksi Colorado johtaa sarjaa. Aivan käsittämättömässä lennossa oleva Nathan MacKinnon on pudotuspelien paras pelaaja toistaiseksi – ylivoimaisesti. MacKinnonin käsittämättömän luistelunopeus on ajanut Calgary-pakiston takajaloilleen.

MacKinnon on käyttänyt sumeilematta hyväkseen arkailevan Flames-pakiston tälle tarjoaman ylimääräisen, ja liian, tilan.

– Kiva katsoa tuollaista tekemistä. Hänellä on niin kova draivi, sellainen voittamisen halu huokuu kaikesta. Joka pelissä näkee, että kaikki on vaihdosta toiseen liossa. Siinä on kaveri, joka johtaa tätä meidän rykmenttiä. Ja onhan tuo luistelu huimaa, miten se edelleen kulkee pitkän kauden loppupuolella. Ei tuollaiseen pysty kukaan muu kuin Connor McDavid, Rantanen huokailee hymyillen.

– Kyllä se sitten on näkynyt siinä, ettei Calgaryn puolustajat uskalla ottaa sitä tilaa siitä välistä pois. He tietävät, että jos tulevat lähemmäksi, MacKinnon lentää ohi. Lisäksi ”Kinnonin” pelaamisessa on se mukavaa, että se avaa aika paljon tilaa laidoille.

Eikä Rantanen itsekään huonosti ole pelannut, päinvastoin. Etenkin nelospelin kolmannessa erässä ja jatkoajalla Rantanen näytti, mitä tarkoittaa johtajuus. Turkulaispelaajan upea taistelu palkittiin ensin kolmannen erän lopun tasoitusmaalilla ja lopulta voittomaalilla jatkoajalla. Suomalaispelaajan saldo neljästä pudotuspeliottelusta kirjataan lukemin 3+3.

Coloradon tehokkain pelaaja pudotuspeleistä löytyy pistepörssistä sijalta yhdeksän.

– Jatkoaikamaali oli varmasti urani suurin maali toistaiseksi. Kyllähän se hyvältä tuntuu auttaa joukkuetta maalienkin muodossa, Rantanen kertaa keskiviikkoa.

Kolikon toisella puolella on Calgaryn avainpelaajien totaalinen limbo toistaiseksi. Siinä, missä MacKinnon, Rantanen ja Gabriel Landeskog ovat lyöneet alkutahdit Coloradon upealle keväälle, Flamesin tähtipelaajat Johnny Gaudreaun (0+1) johdolla ovat hiihdelleet kaikessa hiljaisuudessa pelin ulkopuolella. Tämä näkyy myös tilastoista. Colorado on vienyt maalipaikat viidellä viittä vastaan nimiinsä peräti 58 prosenttisesti, vaarallisetkin maalipaikat 57 prosenttisesti.

On selvää, että jos Gauderau, Sean Monahan ja kumppanit eivät viimeistään perjantaina herää eloon, Flamesin kausi loppuu lyhyeen.

– Onhan me siitä koko ajan puhuttu, että näitä kärkijätkiä, etenkin Gaudreauta, vastaan pitää pelata kovaa ja ottaa heiltä aika pois. Jos he saavat tilaa, ollaan aika nopeasti ongelmissa. Toistaiseksi ollaan tehty tältä osin hyvää työtä, Rantanen kiittelee omiaan.

Nähtäväksi jää, tekeekö Colorado ”Columbukset” ja passittaa konferenssin voittajan kesälomille heti kättelyssä. Jos näin tapahtuu jo perjantaina, käsillä on yksi NHL-historian kovimmista pudotuspelipaukuista. Tuskin nimittäin koskaan aiemmin on kahden konferenssin voittajat saaneet kasaan ensimmäisellä kierroksella yhteensä yhtä voittoa.

– Oltiin viimeksi mielestäni hallitsevampi osapuoli suurimman osan aikaa ja vietiin peliä. Sen päälle tuli sitten vielä nousu 0–2-tappioasemasta voittoon. Nyt pitää vain tiukasti keskittyä perjantaihin ja ottaa sieltä se viimeinen voitto. Sitten hommat jatkuu toisaalla, Rantanen päättää.

Lue myös:

NHL:n pudotuspeleissä ryhdistäytyneelle Carolinalle jo neljäs suomalaishyökkääjä – tekeekö Saarela seurahistoriaa?

NHL:n supertähdet vahvistavat Venäjän MM-joukkuetta – pistetykki Kutsherov johtaa nimekästä ryhmitystä

Tre Kronorin MM-ryhmään kova vahvistus: maailmanmestari ja olympiavoittaja Henrik Lundqvist liittyy Ruotsin joukkueeseen NHL:n pudotuspelien tuloksia on mahdotonta ennustaa – ”Sillä, mitä olet tehnyt runkosarjassa, ei ole pudotuspeleissä yhtään mitään merkitystä nykyään"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat