Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Veini Vehviläisen itseluottamus tapissa eikä aikaa liikene MM-kisapohdinnoille: "Olisi väärin ajatella nyt jotakin muuta kuin Kärppien menestystä"

Kärpät ja HPK aloittavat jääkiekon SM-finaalit tänään Oulun Raksilassa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Veini Vehviläinen kuvassa
Veini Vehviläinen on valmiina kultajahtiin.AOP / Hannu Luostarinen

OULU. Puolustava mestari on edennyt täysin aikataulun mukaisesti SM-liigakauden huipennukseen. Kärpät on kääntänyt tähän asti tiukat pudotuspelit pääsääntöisesti edukseen eikä ole hävinnyt kuin kaksi ottelua ennen loppuottelusarjaa.

– Tekemisen meininki joukkueessa on hyvä. Olemme pystyneet parantamaan koko ajan pudotuspelien aikana ja olemme löytäneet oikean tavan pelata arvojemme mukaisesti, Kärppien ykkösmaalivahti Veini Vehviläinen toteaa Yle Urheilulle.

Kevään yllättäjäjoukkue HPK on puolustavalle mestarille vaikea pala, sillä kahden edelliskauden aikana keskinäiset pelit ovat olleet erittäin tasaisia. HPK haluaa myös kaikin keinoin tehdä todellisen sensaation kruunaamalla hienon pudotuspelikevään kaatamalla suurimman mestarisuosikin.

– HPK on hyvä haaste ja mittari koko joukkueelle sekä minulle henkilökohtaisesti. HPK pelaa viihdyttävää ja aktiivista jääkiekkoa. Siinä on meille haastetta, varsinkin kun oma tyylimmekin on samankaltainen, Vehviläinen arvioi.

Selkänojaa kovista tilastoista

Veini Vehviläinen, 22, oli viime keväänä Kärppien mestaruuden yksi tärkeimmistä takuumiehistä huipputorjunnoillaan ja samat odotukset kohdistuu häneen nytkin. Katetta odotuksille riittää, sillä kolme nollapeliä sekä kova torjuntaprosentti (94,68) kevään pudotuspeleissä antavat Vehviläiselle henkisen selkänojan aloittaa finaalisarja suurten odotusten saattelemana.

– Haluan, että saisin oman huipputekemisen ja rutiinipelaamisen esiin näissä finaaleissa. Kun tekee kaikki pienet asiat hyvin, niin oma huipputekeminen tulee lopulta aina esiin.

– Itseluottamukseni on hyvällä tasolla, sillä olen pystynyt pelaamaan sillä tasolla mitä rahkeista löytyy. Pystyn parantamaan pelaamistani edelleen, jos kaikki asiat onnistuvat.

– Minulle on tärkeintä, että pystyn joka ilta antamaan omalle joukkueelleni mahdollisuuden taistella voitosta. Se on kaikkein tärkein asia minulle, viime kaudella SM-liigan eliittivahtien joukkoon noussut Vehviläinen painottaa.

"Olen laittanut parastani"

Kärppien tukijalka ja kiistaton ykkösvahti muistuttaa, että häntä testattiin kunnolla jo kahdessa ensimmäisessä pudotuspelisarjassa (Ilves, HIFK). Vehviläisen sanoille löytyy katetta, sillä 1,40 päästettyä maalia per ottelu ja kolme nollapeliä ei ole koskaan SM-liigan pudotuspeleissä sattumaa tai pelkästään oman joukkueen puolustuspelaamisen lopputulos.

– Edellisissä pudotuspelisarjoissa oli minulle paljon haastetta. Jouduin pistämään omaa parastani edellisissä sarjoissa, sillä pelien sisällä erot olivat pienet, Vehviläinen sanoo.

– Nyt pystyy mittaamaan taas omaa tekemisen tasoani, kun haaste vielä kasvaa finaalisarjassa.

Veini Vehviläinen
Tomi Hänninen

Huippumaalivahdilla perustyö ja hyvän pelaamisen pohja on valettu jo aiemmin. Nyt on aika ulosmitata paras osaaminen viimeisen kerran, rentouden ja itseluottamuksen kautta.

– Rentous on tärkeä asia ja se, että kaikki tekeminen tulee tässä vaiheessa pelkästään selkäytimestä. Koko kausi on paiskittu paljon hommia, jotta voi vain luottaa omaan pelaamiseen ja sisimpäänsä, että kokonaisuus on kunnossa.

Raskas viime kevät on taaksejäänyttä elämää

Veini Vehviläinen torjui viime keväänä Kärpät mestaruuteen ristiriitaisissa tunnelmissa. Oman isän poismeno kesken finaalisarjan laittoi elämän suuret arvot järjestykseen. Nyt jyväskyläläislähtöinen maalivahtilupaus saa torjua huomattavasti rennommissa ja iloisemmissa fiiliksissä.

– Elämä on välillä mitä on. Ikävistä asioista on mentävä elämässä vain eteenpäin. Jääkiekko on hieno laji, sillä tästä saa paljon voimaa ja on hieno henkireikä elämän vaikeilla hetkillä, hän muistelee viime kevään raskaita henkilökohtaisia hetkiään.

Vehviläinen laittaa tällä hetkellä jääkiekkoilijan arvonsa selkeään järjestykseen. Kärpät tulee ensin, tulevista asioista kuten MM-kisoista puhutaan vasta finaalien jälkeen, jos sittenkään.

– Tämän joukkueen kanssa on paiskittu niin paljon hommia, että olisi väärin ajatella jotakin muuta tässä vaiheessa. Joskus voi tulla senkin (Leijonien MM-joukkue) aika ja tottakai se kiinnostaa, mutta nyt ei ole aika miettiä sitä, Kärppä-vahti selventää.

Kärppien ja HPK:n liigafinaalien avaustaisto Yle Puheessa kello 16.15.

Lue lisää:

Columbus haluaa Veini Vehviläisen: "Annetaan nyt pojan keskittyä loppuotteluihin"

Zaborsky ohjasi himmeimmät mitalit jatkoerässä Tapparalle

Konkarivahti Bäckström: Tarvitseeko isä enemmän jääkiekkoa kuin lapset isää?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat