NHL:n suomalaistähdet kertovat tappeluista, hermojen menetyksistä ja ylilyönneistä, joita pudotuspeleissä nähdään – hämmästelemme myös mystistä komeroa, jonka salaisuutta Patrik Laine varjelee

Nyt voit kuulla NHL:n sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan uutisten lähteeltä! Voit tilata Yle Urheilun Vancouverissa asuvan NHL-kirjeenvaihtajan Tommi Seppälän Änärikirjeen sähköpostiisi.

Kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikottain NHL:n kuumimmista puheenaiheista. Kuva: Ian McCausland

Iloista pääsiäistä, kirjekaverit – ja kiitos, kun olette. Suomen Pasilasta kantautuvien tietojen mukaan vieläpä jatkuvasti suuremmissa määrin. On ollut ilo palata kirjeenvaihdon pariin vuosikymmenien tauon jälkeen. Edellisen kerran, kun olin kirjeenvaihdossa, taisin olla ala-yläasteen taitteessa ja kirjekavereita haettiin muun muassa Ylen teksti-tv:ltä.

Kyllä! Teksti-tv:ltä!

Mikä kertoo meille myös sen, että teksti-tv on ollut vuosikymmenet paljon muutakin kuin 221 ja 235. Jonnet ei muuten muista aikaa, jolloin SM-liiga päivittyi tekstarilla sivulle 231. Tai aikaa, jolloin NHL-sivulle päivittyi ainoastaan tulokset ja suomalaisten pisteet. Vielä sillä kaudella (1992-93), kun Teemu Selänne hakkasi uusiksi kaikki NHL:n tulokasennätykset, tekstarilta löytyi vain otteluiden tulokset ja Teemun tehot. Ja voi veljet, aamulla kun silmät aukesi, ensimmäinen ajatus oli juosta tekstarille. Eipä ollut laittomia, eikä laillisiakaan nettistriimejä, joista todistaa suomalaista kiekkohistoriaa.

Miten ylivoimainen palvelu on teksti-tv!

Nyt, kun Selänteen tulokaskausi nousi esiin, ja kun itsellä (ja sitä kautta myös teillä) alkaa Winnipegin nähtävyydet olla nähtynä, niin eikö vielä yksi. Kuvassa on nimittäin legendaarinen Palomino-yökerho, joka tunnettiin nuoren Selänteenkin kantapaikkana joskus 90-luvulla. Kulttimaineeseen noussut yökerho kuitenkin suljettiin syksyllä 2016, koska vanha rakennus revittiin maan tasalle – kuvassa siis uusi Palomino.

Kuva: Tommi Seppälä

Hauska sattuma sinänsä, että Selänne sattui olemaan NHL:n ulkoilmaottelun yhteydessä järjestetyssä alumnipelissä samaan aikaan, kun alkuperäinen Palomino suljettiin loppuvuodesta 2016. Selänne, jolle ojennettiin samalla reissulla kaupungin avain, uhkasi ottelutapahtuman yhteydessä käyttää avaintaan Palominon uudelleen avaamiseen. Täysi stadion repesi valtavaan huutoon Selänteen otettua kantaa vanhan kantapaikkansa puolesta.

Palomino on toiminut Winnipegissä tällä päivämäärällä yli kolmekymmentä vuotta.

Puheenaihe nyt: Ihan tärähtänyttä touhua!

Kuva: AOP

Sitten loppui jaarittelu. NHL:n kuumin puheenaihe alkuviikosta oli Washingtonin Aleksander Ovetshkinin ja Carolinan Andrei Svetshnikovin maanantainen tappelu. Vasta 19-vuotias Svetshnikov tuli nimittäin pelottavalla tavalla jättiläismäisen, yli kaksikymmentä kiloa painavamman Ovetshkinin tyrmäämäksi. Ja mikä pahinta, nuori venäläinen löi päänsä pahasti jäähän kaatuessaan.

Osa jääkiekkoväestä tuohtui Ovetshkinille tämän tapeltua itseään pienemmän tulokaspelaajan kanssa.

Ovetshkinia on kuitenkin aikalaistodisteiden valossa vaikea tuomita tapahtuneesta. Lahjakas Svetshnikov, joka totesi ottelun alla paikalliselle medialle ihailleensa lapsena Ovetshkinia, on pelannut läpi sarjan sääntöjen rajamailla vastustajien pohkeita ja muita mailalla koputellen. Capitals-aitiossa ei siis lähtökohtaisestikaan tunnettu mitenkään välitöntä sympatiaa nuorukaista kohtaan. Ja mikäli kuvanauhan eleitä ja Ovetshkinia on uskominen, juuri Svetshnikov halusi haastaa Ovetshkinin, ei toisinpäin.

– Jos Ovetshkin haastetaan, niin mitä se nyt sitten siihen, Winnipegin Patrik Laine kysyy ja huokaisee.

– Kyllä Svetshnikovin olisi pitänyt tietää, millaiseen leikkiin oli lähdössä, vastassa oli kuitenkin suhteellisen iso kaveri. Jos menet itse haastamaan, sitten se on omalla vastuulla. Ja mitä tuohon koputteluun tulee, niin saa nähdä, koputteleeko jatkossa, Laine heitti.

Myös 385 NHL-ottelun Ville Nieminen tietää jotakin pohkeille ja nenän päähän koputtelusta maailman kovimman jääkiekkoliigan pudotuspeleissä. Harmaalla alueella usein operoinut Tappara-kasvatti juhli Coloradon kanssa Stanley Cupia kesällä 2001.

– Svetshnikov on fyysisesti iso kaveri, joka ihannoi Ovetshkinia. Nyt hän sitten jollakin tasolla halusi haastaa idolinsa ja koittaa rajojaan. Vähän sellaiselta nuoruuden hulluudelta tuo vaikutti. Hän on koputellut pelaajia läpi sarjan, mutta nyt hän koputti väärään oveen, kävi sitten pojalle aika huonosti. Tällaista se joskus on, kun nuorella pelaajalla on niin kova motivaatio tulla huippupelaajaksi, Nieminen linjasi.

Enemmän kuin Ovetshkinista tai Svetshnikovista, kyse on viime kädessä jääkiekosta lajina. Kukaan ei halua nähdä 19-vuotiasta pelaajaa tajuttomana jään pinnassa, mutta niin kauan kuin tappeleminen on sallittua, tällaista sattuu jatkossakin. Onneksi yhä harvempi taitojääkiekkoon ihastunut nuori on valmis tappelemaan – ja saattaa olla, että Svetshnikovkin miettii ensi kerralla kahdesti.

Toivottavasti aivotärähdyksen vuoksi keskiviikon ottelusta sivussa oleva Svetshnikov palaa kaukaloon pian.

Trendejä ja taktiikkaa: Hermot kuriin!

Kuva: AOP

Kevään trendeihin pudotuspelien osalta kuuluu siis ehdottomasti armottoman kova fyysinen peli, jolla joukkueet ja pelaajat illasta toiseen vastustajan sietokykyä mittaavat. Mutta kun tunnetilat nousevat kattoon ja miehestä aletaan ottaa tosissaan mittaa, joskus myös keittää yli. Hermokontrolli onkin yksi NHL:n pudotuspelien arvokkaimmista ominaisuuksista jokaiselle pelaajalle ja joukkueelle.

Kuluva kevät on tarjonnut jo useita esimerkkejä veteen piirretyn hermokontrolliviivan molemmilta puolilta.

Räikeimmät epäonnistumiset nähtiin Toronton Nazem Kadrilta ja Tampan Nikita Kutsherovilta. Kadri veti poikittaisella mailalla päähän Bostonin Jake DeBruskia ja sai sarjan loppuun asti kestävän pelikiellon. Kutsherov sen sijaan taklasi yhden ottelun arvoisesti päähän Columbuksen Markus Nutivaaraa. Näiden lisäksi tarjolla on ollut pettäneen harkintakyvyn kautta aiheutuneita jäähyjä, jotka ovat johtaneet tärkeisiin osumiin.

Esimeriksi Winnipegin Mark Scheifele tappoi tappiollisessa kakkosottelussa oman joukkueen ylivoimapelin typerällä ja turhalla jäähyllä. Alivoimaisena pelannut St. Louis pääsikin pelaamaan neljällä neljää vastaan ja teki heti maalin – niin ja voitti lopulta ottelun. Tampan Ryan Callahanin täysin turha estämisjäähy sunnuntaina sen sijaan johti Columbuksen voittomaaliin.

Lienee reilua sanoa, että pelkästään Kutsherov ja Callahan yksittäisillä pimeillä hetkillään olivat ajamassa Tampaa kadotukseen, jonka harva näki tulevan.

Toisaalta kuumenemiset ovat kovien tunnetilojen kautta myös inhimillisiä erehdyksiä.

– Etenkin ensimmäisellä kierroksella tunnetila on aina armottoman kova. Pitkän runkosarjan jälkeen päästään vihdoin kiinni paljon hehkutettuihin pudotuspeleihin. Ennakkoon nostetaan esiin vanhoja tapahtumia ja muuta, kyllä ne vanhat jutut elävät siellä pelaajien dna:ssa. Vaikka peliin on tullut paljon pehmeitä arvoja, viha kytee pudotuspelien aikana, Ville Nieminen tietää.

– Se ruokkii sitä, että välillä ryöpsähtää. Toisella kierroksella pelaaminen sitten rauhoittuu, kun sellainen jonkinlainen amatöörin innostus hieman laantuu.

Samaan aikaan myös toisenlaisia esimerkkejä on ollut tarjolla. Esimerkiksi Bostonin jättimäinen slovakkipakki Zdeno Chara olisi voinut syödä Kadrin tämän sikamaisen poikittaisen mailan jälkeen elävältä, mutta jätti tilaisuuden käyttämättä. Samoin toimi Columbuksen Nick Foligno, jota Tampan Steven Stamkos täräytti raukkamaisesti odottamatta nyrkillä naamaan. Joukkuetta ei haluta vahingoittaa oman kostamisen halun kautta.

– Sitä tässä on koko ajan painotettu, että pelataan kovaa, mutta ei tyhmästi. Etenkin johtoasemassa on ihan sama, mitä temppuja kaveri tekee, niihin ei saa lähteä mukaan. Yhtäkään ylimääräistä ylivoimapeliä ei haluta antaa, yhtään köyttä ei haluta antaa missään vaiheessa. Ennemminkin ottaa peli-ilo pois ja pitää se itsellä, Laine linjaa.

Toisaalta taka-askeleitakaan eivät joukkueet ota, jos vastustaja tulee päälle. Esimerkiksi usein jo ratkenneen ottelun loppupuolella hävinnyt joukkue alkaa pienen rähinän kautta rakentaa latausta ja asetelmia seuraavaan kamppailuun.

– Calgaryllakin oli jätkiä, jotka yrittivät kaikenlaista. Varsinkin silloin, kun johdetaan, on turha lähteä jäähylle sen vuoksi, että joku ärsyttää. Mielestäni ollaan hyvin pidetty tunteet kurissa, ja on siitä paljon puhuttukin. Toisaalta ei me taka-askelia aleta ottamaan, jos siellä aletaan lopussa rähistä. Jos päälle tullaan, annetaan takaisin. Kuitenkin paineista jäähyt menee tasan ja muuta. Jos johdetaan neljällä maalilla, homma hoituu kyllä, Coloradon Mikko Rantanen sanoo.

Joukkuetasolla etenkin Boston ja Columbus ovat pystyneet tänä kevään pelaamaan parhaimmillaan todella kovaa ja aggressiivisesti, mutta samaan aikaan puhtaasti. Columbukselle vihellettiin kolmessa ensimmäisessä ottelussa seitsemän, Bostonille kahdeksan pientä rangaistusta. Samaan hengenvetoon on kuitenkin myös todettava, että peli on muutamista ylilyönneistä huolimatta siistiytynyt merkittävästi vaikkapa Niemisen vuosista.

– Onhan se todella paljon siistimpää. Ja yksi syy siihen on, että kaikki ovat nykyään kavereita keskenään. On WhatsAppit, Facebookit ja muut, jotakin kirjekavereita ne ovat kaikki nykyään keskenään. Niin ei todellakaan ollut minun aikana, Nieminen naurahtaa.

Laine, joka on kunnostautunut käynnissä olevan sarjan aikana maalinteon ohella myös hyvänä keskustelukaverina, on ainakin toistaiseksi tyytyväinen pelin henkeen sarjassa.

– Kovaa ja rehdisti on pelattu tässä sarjassa, eikä mitään ylilyöntejä olla nähty. Molemmat taklaa paljon ja kovaa, mutta mitään pääosumia ei olla lähdetty hakemaan. Se menee sitten aika kyseenalaiseksi hommaksi, jos aletaan tarkoituksella ajamaan muita päähän. Uskon, että liiga on siistiytynyt tältä osin ja toivottavasti tuollaisen osalta siistiytyy jatkossa vielä lisää.

Viikon paparazzi: Kuka tai mikä piileskelee komerossa?

Kuva: Tommi Seppälä

Viikon paparazzi tulee Winnipegin kopista, mistä löytyy omituinen komero Jacob Trouban ja Nathan Beaulieun paikkojen välistä. Viime vuonna komeron ovessa oli tämän vuoden tapaan jonkinlainen teemamaalaus pudotuspeleihin, joka oli tiettävästi Matt Hendricksin suunnittelema (ja maalaama?). Hendricks lienee ollut asialla myös tänä vuonna.

Mietin komeron funktiota jo viime keväänä, ja taisi siitä olla jotakin puhettakin jonkun kanssa, mutta sain kysytyksi mystisestä ja aina kiinni olevan komeron tarkoituksesta Patrik Laineelta vasta viime viikolla. Edes Laine ei osannut antaa komerolle tyhjentävää vastausta.

Tamperelaisen mukaan ei kuitenkaan ole lainkaan pois suljettua, etteikö komero voisi olla paikka, jossa säilytetään Sami Nikua

Voittavaa tekemistä: Tähtien sammuttaja

Kuva: AOP

Valtteri Filppula on nostettava esiin pudotuspelien yhtenä Suomi-onnistujana – sellaisena, jota näkee otsikoissa harvemmin.

Sensaatiomaisesti Pittsburghin suoraan neljässä ottelussa tiputtaneen Islandersin suomalaissentteri on tehnyt kolmosketjussa fantastista työtä pimentäessään vastustajan parhaita pelaajia. Ja nyt siis puhutaan Sidney Crosbyn kaltaisista pelaajista.

Filppulan ja Leo Komarovin johtama kolmosketju otti sarjassa kontolleen ainoastaan yhden osuman tasaviisikoin. Lisäksi tultaessa tiistain neljänteen otteluun, Filppula oli voittanut aloituksistaan peräti 65,4 prosenttia. Filppulan lukemat olivat hurjia etenkin, kun huomioon otetaan, että saldo itse Crosbya vastaan oli 6/9, Jevgeni Malkinia vastaan 1/1. Tosin tiistaina Crosby vei Filppulan aluksi pahasti kouluun. Kolmannen erän lopulla kaksikon väliset aloitukset olivat 7-1 Crosbylle.

Mutta kun ottelua oli jäljellä 42 sekuntia ja 1-2-tappioasemassa ollut Pittsburgh laittoi hyökkäyspään aloitukseen Corsbyn, arvaatkaapa, kenet Isles-luotsi Barry Trotz lähetti aloitukseen – luottohevosensa Filppulan. Joka vähemmän yllättäen vei ottelun tärkeimmän aloituksen nimiinsä. Muutamaa sekuntia myöhemmin kiekko löytyikin tyhjästä Pens-verkosta. Filppula muuten vei vielä seuraavankin aloituksen Crosbylta.

Niin sanottua voittavaa tekemistä pelaajalta, jonka jokainen valmentaja ottaisi edelleen koska tahansa joukkueeseensa. Kaiken päälle Filppulalla on neljä pistettä (0+4) neljästä ottelusta.

Tehkää perässä, junnut.

Suomi-nurkka: Uskomaton Miro Heiskanen

Kuva: AOP

Lyhyesti vielä Suomi-nurkasta pari huomiota.

Miro Heiskanen: fantastisen kylmäpäisesti pelaava Heiskanen on noussut pudotuspeleissäkin Dallasin ehdottomaksi komeetaksi. Tätä nuorta luistimilla lentävää stadilaista ei huimaa mikään, mikä näkyy poskettomana pelirohkeutena kauden kovimmissa peleissä. Vastuutakin on tullut sen mukaan. Vasta 19-vuotias HIFK-kasvatti on pelannut kolmessa ottelussa huimalla yli 25 minuutin keskiarvolla. 2000-luvulla vastaavaan peliaikaan tulokkaana on pudotuspeleissä yltänyt ainoastaan kahdeksan pelaajaa.

Tuukka Rask: Mikä ihan tarkalleen ottaen on Bruins-puolustaja Charlie McAvoyn ongelma? Tammikuussa puolustaja työnsi Rangers-hyökkääjä Filip Chytilin täydellä vauhdilla päin omaa maalivahtia Tuukka Raskia, joka sai tilanteessa aivotärähdyksen. Maanantaina McAvoy runttasi Raskin päälle John Tavaresin, ja taas Rask keräsi tuskaisena itseään verkon perukoilta. Tällä kertaa savonlinnalaisveskari säästyi onneksi loukkaantumiselta. Jenkkipakin on lakattava Raskin kurittaminen!

Ja sitten vielä pari AHL-taustaista huomiota suomalaisista. Ensinnäkin jo taannoin Stocktonista Calgaryn mukaan nostettu Juuso Välimäki nousi Calgaryn kahdessa viimeisessä ottelussa pelaavaan kokoonpanoon. Nokialaisnuorukainen esiintyi kovimmassa mahdollisessa paikassa suorastaan erinomaisesti, kilahtipa tilille ensimmäinen tehopistekin pudotuspeleissä. Vaikka kausi loppui Calgarylla hieman kesken, Välimäki näytti olevansa heittämällä Flames-pakiston kantavia voimia tulevalla kaudella. Lahjakas poika, joka muuten puhuu käsittämättömän hienoa englantia!

Winnipeg Jetsin farmisysteemissä kevätkauden pelannut Kristian Vesalainen on nostettu niin ikään NHL:n puolelle. Manitoba Moose kehitti kevätkaudella upean pudotuspelikirin, mutta veto hyytyi kauden toiseksi viimeiseen otteluun. Niinpä Vesalainen nostettiin niin sanotuksi mustaksi ässäksi Jetsin NHL-joukkueen mukaan. Pelaamaan pääseminen vaatisi kuitenkin massiivisen loukkaantumissuman NHL-porukkaan.

Kukaan ei ole turvassa

Kerta kiellon päälle, eli VIELÄ yksi hämmentävä huomio. Miettikääs hetki tätä.

Itäisen konferenssin ja koko NHL:n runkosarjan voittanut Tampa Bay keräsi perussarjasta 62 voittoa ja 128 pistettä. Läntisen konferenssin voittaja Calgary Flames keräsi runkosarjasta 50 voittoa ja 107 pistettä. Pudotuspeleissä nämä joukkueet voittivat yhden ottelun.

YHTEENSÄ!

Sellainen on NHL:n pudotuspelimaailma.

Kusti polkee taas molempiin suuntiin

Kiitos lukuhetkistä, lähetelkää palautetta, kysymyksiä ja maileja – niitä on tullut kiitettävästi. Helpoiten kirje lähtee Kanadaan osoitteella nhl-kirje@yle.fi.

Ja pahoittelut viiveestä tämän viikon kirjeen kanssa. Sanotaanko näin, että posti ei kulkenut, koska postiauto oli rikki. Ensi viikolla ollaan taas keskiviikkona ajallaan!

Aiemmat kirjeet