1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestarien liiga

Jari Litmaselle tutut seurat rynnistivät välieriin: "Aika toiveiden mukaan mennyt"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntijan Jari Litmanen on seurannut tyytyväisenä Mestarien liigaa. Puolivälierät menivät pitkälle siten kuin Litmanen oli toivonut: hänen pelaajauransa aikaiset tutut suurseurat jatkoivat neljän parhaan joukkoon.

Ajax rynnisti jalkapallon Mestarien liigan välieriin. Kuva: AOP

Nyt, keväällä 2019, entiset joukkueeni Ajax, Barcelona ja Liverpool taistelevat paikasta jalkapallon Mestarien liigan finaaliin ja sitten koko kilpailun voitosta. Tässä mielessä Mestarien liigan kausi on mennyt aikalailla toiveiden mukaan.

Urallani pelasin useammassa seurassa, mutta monella mittarilla voidaan laskea, että kolme seuroista oli sellaisia, jotka tosissaan kilpailivat isoimmista palkinnoista. Ajaxin mukana olin voittamassa Mestarien liigaa ja mukana toisessakin finaalissa. Barcelonassa kilpailimme myös isoista asioista, samoin Liverpoolissa.

Syksyn ensimmäisissä teksteissäni kirjoitin, että tämän vuoden seurantani painopiste on nimenomaan niissä seuroissa, joissa olen pelannut. Ennakolta Liverpool ja Barcelona olivat vahvoilla alkulohkoistaan jatkoon menijöiksi – kuten Barcelona aina on ja Liverpoolinkin odotettiin selvittävän tiensä jatkoon huiman viime kauden siivittämänä.

Myös Ajaxin mahdollisuuksiin uskoin: Bayern oli lohkon suosikki, mutta Ajax vahva haastaja. Ajax pystyi haastajan aseman pitämään hyvin ja meni jatkoon. Tulevasta nähtiin viitteitä, kun lohkovaiheessa Ajax piti Bayernia tiukoilla kahdella tasapelillä. Varsinkin Amsterdamissa nähty 3–3-tasapeli oli yksi koko alkulohkovaiheen viihdyttävimmistä peleistä.

Se, että Ajax horjuttaa ennakolta suurempia, on tietyn jatkumon tulos. Monet asiat alkoivat loksahtaa kohdalleen keväällä 2016, kun joukkue sai arvokasta kokemusta Eurocupeissa pelaamisesta Eurooppa-liigassa. Tie vei aina finaaliin asti, mutta siinä ManU oli vahvempi.

Tämän jälkeen Ajax pystyi pitämään valtaosan nuorista tähdistään ja kehittämään peliään. Lisäksi strategiaa muutettiin piirun verran myös siihen suuntaan, että kokemusta haluttiin pitää ja hankkia.

Dusan Tadic. Kuva: EPA

Tälle kaudelle Daley Blind palasi takaisin Hollantiin, samoin Dusan Tadic, joka kävi jalkapallokorkeakoulunsa juuri Hollannissa, esimerkiksi Tim Sparvin joukkuekaverina Groningenissa. Tadic on osoittautunut täydelliseksi hankinnaksi – hän tekee ympäröivistä pelaajista vieläkin parempia ja pelaa itsekin kolmikymppisenä elämänsä parasta jalkapalloa.

Ajaxin menestystä alkulohkossa voidaan jossain papereissa pitää jonkinlaisena sattumana, mutta ei silloin, jos kehityskaarta seuraa vähän pitemmältä aikaväliltä. Itse asiassa kehitys on ollut luonnollista ja systemaattista.

Monet on tietysti yllättänyt se, että joukkue on näinkin pitkällä, mutta seurahistoria tuntee vastaavia tarinoita. Onnistumiset lisäävät itseluottamusta sekä uskoa siihen, että pitkälle voi päästä pelaamalla omien taitojensa mukaisesti, rohkeasti ja kunnioittamatta ketään liikaa.

Kukaan ei voi enää puhua sattumasta. Ajax on laittanut laulukuoroon jo nyt Real Madridin ja Juventuksen. Kumpikin näistä suurseuroista joutui vielä jättämään hyvästit Mestarien liigalle kotikentillään. Tämäkin kertoo siitä, millaisella asenteella juuri nyt Ajax pelaa.

Näiden päänahkojen ansioista Amsterdamissa odotetaan vesi kielellä Tottenhamin kohtaamista. Vähintään yhtä kovat ovat jo kaatuneet. Toisessa välierässä kohtaavat Barcelona ja Liverpool. Kumpikin näistä seuroista on raivannut tiensä välieriin ansaitusti ja vahvojen peliesitysten kautta.

Liverpoolin keskittymisen odotettiin ehkä jakaantuvan vähän myös Valioliigan suuntaan, sillä seurahistorian ensimmäinen Valioliigamestaruus on huulilla. Tästä ei kuitenkaan olla nähty mitään viitteitä: Kloppin punainen juna on puksuttanut vääjäämättä kohti finaalia ja mahdollista revanssia viime kevään finaalitappiosta.

Lionel Messi on kaikki kaikessa Barcelonalle. Kuva: EPA

Barcelonassa on myös nähtävissä tietynlainen revanssihenki, joka personoituu yhteen pelaajaan: Leo Messiin. Messi pudotettiin kylmästi eri listojen kärkisijoilta, kun viime vuoden parhaita pelaajia valittiin. Voiko tehokkaammin näyttää valitsijoiden olleen väärässä kuin mitä Messi on tällä kaudella tehnyt? Vaikea sanoa, pelaako Messi elämänsä parasta jalkapalloa juuri nyt, kun hän on millä mittarilla tahansa pelannut elämänsä parasta jalkapalloa jo niin monta vuotta.

Hänen itsensä asettama rima on vaan niin korkealla, että ulkopuolisten silmin Messin "huono peli" olisi valtaosalle pelaajia huippuottelu. Näitä "huonoja pelejä" ei Messiltä ole juurikaan tällä kaudella näkynyt ja tahti on ollut murskaava niin La Ligassa kuin Mestarien liigassa.

Mestarien liigan välierät tulevat olemaan melkoista jalkapalloystävien juhlanäytöstä. Bussit eivät kuulu yhdenkään mukana olevan joukkueen kalustoon muuta kuin perinteisessä kuljetusmielessä. Neljä hyökkäyspelin kautta elävää joukkuetta tulee tarjoamaan katsojille sitä, mistä katsojat pitävät: maaleja, viihdettä ja huippusuorituksia.

Eikä omasta näkökulmastani ole lainkaan ikävä juttu, että paikasta finaalissa ovat taistelemassa itselleni tutut seurat. Se tuo omaan katsojakokemukseeni vielä hienon lisän.

Jari Litmanen

Lue lisää:

Tottenham välieriin historiallisessa näytelmässä – Cityn lisäajan maali hylättiin

Mestarien liigan puolivälieräottelu puhuttaa: City-luotsi Guardiola suree fanien puolesta ja kyseenalaistaa videotarkistusmenetelmän

Ajaxin uskomattomat otteet Mestarien liigassa jatkuvat – kukisti Ronaldon Juventuksen vieraskentällä ja marssi välieriin

Ajaxin pelifilosofia kaataa jättiläisiä: "Unohtumaton ilta"

Juventuksen leirissä puhuttiin päävalmentajan asemasta heti Ajaxin jymy-yllätyksen jälkeen – "Minulla ei ole paljoa sanottavaa joukkueelleni"