Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali

Olympiavoittaja Asbel Kipropin epo-selitykset arvioitiin hatariksi – dopingrangaistus pysyy

Kenialaisjuoksija yritti selittää dopingkäryään muun muassa sillä, että hänen kehonsa on tuottanut luonnollisesti epo-hormonia.

yleisurheilu
Asbel Kiprop
Asbel KipropAOP

Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä urheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit AIU on vahvistanut kenialaisen olympiavoittajan ja kolminkertaisen maailmanmestarin Asbel Kipropin doping-rangaistuksen. Kiprop antoi marraskuussa 2017 positiivisen dopingnäytteen, mutta kiisti syyllisyytensä.

IAAF määräsi Kipropin alustavasti kilpailukieltoon viime vuoden helmikuussa. AIU:n langettavan päätöksen jälkeen Kiprop taustajoukkoineen voi vielä vedota tapauksessa urheilun Kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.

Kipropin testistä paljastui veren punasolujen tuotantoa kiihdyttävän epo-hormonin käyttö, mutta Kiprop on kieltänyt ärhäkkäästi syyllisyytensä.

– Olen täysin syytön. Rangaistukseni on epäreilu, Kiprop kommentoi tapausta viime vuonna.

AIU:lle Kiprop toimitti laajan selvityksen, jolla hän pyrki osoittamaan näytteen tuloksen vääräksi.

– He esittivät a la carte -listan erilaisista perusteista tuloksen mitätöimiseksi, AIU kommentoi Kipropin ja hänen edustajansa esitystä.

Ontot selitykset

Kiprop ja hänen avustajansa Katwa Kigen muun muassa esittivät, että urheilijoilta kielletty lääkeaine epo oli muodostunut urheilijan kehossa luonnollisesti ankaran korkeanpaikan harjoittelun seurauksena tai vaihtoehtoisesti muun lääkinnän sivutuotteena. Lisäksi dopingtesti tai sen analyysi oli tehty virheellisesti. Viimeisenä vetona he esittivät näytteen manipulointia.

– Käsittelyn eri vaiheissa Kiprop esitti useita mahdollisia selityksiä. Esitys oli sinnikäs ja viihdyttävä, mutta mikään esitetyistä vaihtoehdoista ei kestä kriittistä tarkastelua eikä ollut uskottava, IAAF:n edustaja Ross Wenzel arvioi Kipropin vetoomusta.

AIU:n kolmen henkilön paneeli oli samaa mieltä.

Kiprop, 29, saavutti 1 500 metrillä kolme MM-kultaa 2011-15. Pekingin 2008 olympialaisissa hän tuli maaliin toisena, mutta pääsi juhlimaan kultaa Bahrain Rashid Ramzin dopingkäryn jälkeen.

Lue myös:

Tutkija oivalsi, miten dopinghuijarit saadaan kiinni – Suomessa jalostetaan nyt keinoa, jonka avulla on jo käräytetty kenialaisia juoksijoita

Kenialaismaratoonarille neljän vuoden kilpailukielto dopingista

Kiprop nosti kädet pystyyn dopingtaistossaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat