Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Kärppien tähtihankinta on joutunut yllättäen nelosketjuun puurtamaan: "Oma ego on pantu sivuun aikoja sitten"

Oskar Osalan peliaika on pudotuspeleissä lähes puolittunut runkosarjaan verrattuna.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Oskar Osala
Oskar Osala (oik.) jäi pienelle peliajalle avausfinaalissa HPK:ta vastaan.Markku Hyttinen / AOP

OULU. Kun Oskar Osala tuli viime marraskuussa Ouluun, hänellä oli vain yksi asia mielessään. Suomen mestaruus. Kokenut hyökkääjä oli saavuttanut urallaan paljon, mutta SM-kulta häneltä puuttui.

Osala oli pitänyt alkukauden taukoa jääkiekosta, koska hän oli ollut lähellä polttaa itsensä loppuun. Hengähdystauko tuli uupuneelle kiekkoilijalle tarpeeseen.

Mestaruuden voittaminen kuitenkin motivoi jatkamaan pelaamista. SM-liigan suursuosikkeihin kuulunut Kärpät otti maajoukkuetason hyökkääjän mielellään vastaan.

Tähtihankinta aloitti Kärpissä erinomaisesti. Viidessä ensimmäisessä ottelussa tuli kolme maalia ja tammikuussa nähtiin jopa neljän maalin ilta. Osala teki runkosarjassa maalin keskimäärin joka toisessa ottelussa.

Pudotuspeleissä on kaikkien yllätykseksi nähty hieman toisenlainen versio Osalasta. Kärppien tähtihankinta pelaa nelosketjun keskellä, kun kärkiketjujen tulosyksiköissä ei ole yksinkertaisesti tilaa.

Osalan huulilla on silti leveä hymy, vaikka vastuu on pienentynyt runkosarjasta merkittävästi. Runkosarjassa hän pelasi keskimäärin yli 16 minuuttia ottelussa. Avausfinaalissa HPK:ta vastaan peliaikaa tuli vain yhdeksän minuuttia.

– Oma ego on pantu sivuun aikoja sitten. Tässä ei ole kyse minusta. Autan joukkuetta siellä, missä minusta on eniten hyötyä. Luotan Mambaan (päävalmentaja Mikko Manner) kuin vuoreen, että hän tietää, mikä on joukkueen etu. Teen sen roolin, mikä minulle annetaan, Osala sanoi lauantaina Yle Puheen finaalikiertueen haastattelussa Oulussa.

Mikko Manner Kärpät
Päävalmentaja Mikko Manner on voittanut Kärppien pelaajat puolelleen.Petri Saarelainen / AOP

Kärpät voitti SM-liigan ensimmäisen loppuottelun kotikaukalossaan 4–1. Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Osala on nelosketjun roolissa osittain myös siksi, että hänellä on pelaajana sellaisia ominaisuuksia, jotka sopivat röyhivän puurtajan rooliin. Osala on valmentajalle siitä ihanteellinen pelaaja, että häntä voi peluuttaa ykkösketjun laidassa tai nelosketjun keskellä.

Kaksi kertaa urallaan KHL:n mestaruuskannua Gagarin cupia nostellut Osala tietää, kuinka paljon voittaminen vaatii.

– Ei se ole vielä hirveän lähellä. Kolme voittoa ei ole mikään helppo tehtävä näin hyvää joukkuetta vastaan, Osala sanoi.

Tavoitteena unohtaa lopputulos

Osala, 31, on urallaan juhlinut KHL:n mestaruutta kahdesti Metallurg Magnitogorskissa ja AHL:n mestaruutta Hershey Bearsissa. SM-liigasta hänellä on kuitenkin vain hopea Bluesin kanssa kaudelta 2007–08.

– Onhan se uskomatonta, että taas on saanut mahdollisuuden voittaa, urallaan monet finaalit pelannut laituri totesi.

Sen enempää Osala ei halunnut mestaruuden voittamisella spekuloida.

– Pitää yrittää olla miettimättä liikaa sitä päämäärää tai lopputulosta. Pitää keskittyä siihen prosessiin.

Prosessi jatkuu tiistaina Hämeenlinnassa, jossa ohjelmassa on SM-liigan toinen loppuottelu.

– Hämeenlinnassa on pienempi kaukalo. Tulee varmasti intensiivinen ja tiukka peli. Molemmat joukkueet karvaavat aika kovaa, niin sieltä tulee aika paljon kiekonmenetyksiä ja nopeita kääntöjä. Aika tällaista modernia jääkiekkoa vai miten se termi menikään.

SM-liigan finaaleja seurataan suorina lähetyksinä Yle Puheella. Suora lähetys toisesta finaalista HPK–Kärpät alkaa tiistaina 23.4. klo 18.02.

Lue myös:

Kärpille ensimmäinen kiinnitys Suomen mestaruuteen – katso kovia tuomioita sisältäneen avausfinaalin puhuttavimmat tilanteet

Kritisoitu huippulupaus Rasmus Kupari tuplasi pistesaldonsa pudotuspeleissä – myönsi tosipelien vaatimustason yllättäneen: "Aika eri maailma"

HPK:n ahnas alku SM-kultajahdissa sai Kärpät hetkeksi polvilleen – hukkasi loistovireen omaan typeryyteensä: "Turhaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat