Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Asiantuntija Sami Kapanen NHL-miesten poisjäänneistä MM-kisoista: "Halukkaat, nälkäiset pelaajat ovat monta kertaa parempia vaihtoehtoja kuin puolipakolla mukaan tulevat"

Suomalaista kiekkokansaa on puhuttanut jokakeväinen keskustelu siitä, miksi useat sinivalkoiset NHL- ja KHL-pelaajat jättävät MM-kisat väliin.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Aleksander Barkov
Florida Panthers kielsi Aleksander Barkovin lähdön jääkiekon MM-kisoihin. Eliot J. Schechter / NHLI via Getty Images

Viime kaudella spekuloitiin, miksei silloinen Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki saanut kaikkia kovia NHL-apuja mukaan MM-kisoihin. Syy ei ollut Marjamäessä, sillä asia on loppujen lopuksi pelaajan oma päätös.

– Tietyllä tavalla johtoryhmä ja valmennus joutuvat ehkä huonoon valoon median ja kiekkokansan silmissä. Ajatellaan, että on jotain vikaa, jos pelaajat eivät tule. Siinä ei välttämättä ole mistään muusta kysymys kuin pelaajan henkilökohtaisesta päätöksestä. Sitä on vaikea lähteä tuomitsemaan, sanoo Yle Urheilun asiantuntija ja yli 800 NHL-ottelun mies Sami Kapanen.

– Toisaalta joukkue valitaan pelaajista, jotka ovat käytössä. Ne halukkaat, nälkäiset pelaajat ovat monta kertaa parempia vaihtoehtoja kuin he, jotka tulisivat puolipakolla ja pitkin hampain, jatkaa kuusinkertainen MM-mitalisti Kapanen.

Kapasen mukaan monella on päteviä syitä kieltäytyä Leijonista, jos on sopimus katkolla, vammoja tai perhesyitä. Tällaisista syistä huolimatta Kapanen kaipaisi nuoria pelaajia mukaan arvokisoihin.

– Meillä on paljon pelaajia, jotka eivät ole vielä arvokisoja pelanneet. Siinä tapauksessa toivoisin, että sekin askel otettaisiin, vaikka olosuhteet eivät olisi ideaalit.

"Arpapeliä keitä saadaan mukaan"

NHL:n pudotuspelit ovat juuri kiivaassa vaiheessa ja on täysin mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Suomen avausottelu MM-kisoissa pelataan 10. toukokuuta.

– Se on aika Herran haltuun, että mikä joukkue menee eteenpäin ja mikä putoaa, Sitten kun putoaa, niin mikä on pelaajan terveystilanne, perhetilanne, sopimustilanne. Siellä on monta avonaista kysymystä. Se on ihan arpapeliä keitä saadaan ja keitä ei saada, spekuloi Kapanen.

Houkutteleeko maajoukkue tänä päivänä?

– Se ei ehkä ole ihan samassa huudossa kun aikaisemmin, jolloin koettiin sellaista kiitollisuuden velkaa, mitä haluttiin maksaa. Oli miltei automaatio, että tultiin pelaamaan.

Kapasella on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miksi pelaajien kannattaisi tulla MM-kisoihin.

– Jollain tapaa toivoisin, että esimerkit Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Kasperi Kapanen vaikuttaisivat. Kun he pelasivat viime vuonna MM-kisoissa, niin sen jälkeinen kausi, eli tämä kausi, on ollut heillä kaikilla uran paras. Monta kertaa onnistuminen MM-kisoissa antaa todella hyvän kimmokkeen uralle, ja sitä on hyvä lähteä viemään seuraavalla kaudella eteenpäin.

Suomi on pärjännyt myös vähillä NHL-pelaajilla

Suomea ei kannata verrata länsinaapuriin.

– Ruotsilla on sitä laajuutta NHL-pelaajissa noin sadan pelaajan verran. Se materiaalin määrä on niin paljon isompi, että vaikka siellä on kieltäytymisiä, niiin se ei niin paljon näy, muistuttaa Kapanen.

Tuli NHL-apuja paljon tai vähän, niin menestysmahdollisuudet ovat olemassa.

– Suomi on pärjännyt monta kertaa hyvin silloin, kun on ollut vähän NHL-pelaajia. Se ryhmä on jollain tavalla ollut yhtenäisempi, ehkä pikkaisen työteliäämpi ja mennyt sen joukkuekonseptin kautta. Toivon, että tämä kevät tuo samanlaisen tuloksen, heittää vuoden 1995 maailmanmestari Kapanen.

Lue lisää:

Tässä Leijonat Ruotsi-otteluihin – kahdeksan uutta pelaajaa, neljälle näytettiin ovea

Leijonat sai ensimmäiset vahvistuksensa Pohjois-Amerikasta – Barkov ja Koskinen eivät ole mukana

Florida kielsi Barkovin MM-kisat – "Sinnitteli piinaavien vammojen kanssa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat