Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

SM-liigan finaalisarja uhkaa lässähtää pahasti – asiantuntija vaatii joukkueilta laimean arkailun lopettamista: "Voitosta pitää maksaa isompi hinta"

Ensimmäinen kiinnitys jääkiekon Suomen mestaruuteen meni halvalla, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jari Sailio Jani Hakanpää
Tällaiset tilanteet olivat avausfinaalissa harvassa.Markku Hyttinen / AOP

Herääkö SM-liigan finaalisarja toden teolla eloon? Se on olennaisin kysymys ennen tänään tiistaina pelattavaa toista loppuottelua.

Kärpät vei finaalisarjan avauksen lauantaina Oulussa maalein 4–1. Tasainen ottelu oli varovaista jääkiekkoa, jossa kumpikaan joukkue ei ottanut mitään riskejä.

Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta vaatii Kärpiltä ja HPK:lta fyysisempää peliä, kun ottelusarja jatkuu tänään Hämeenlinnassa.

– Haluaisin nähdä fyysisyyttä ja sellaista kamppailua, että sieltä nousisi esiin vähän parivaljakoita, jotka ottaisivat toisistaan mittaa, Kuhta sanoo.

– Ensimmäinen ottelu oli fyysisyyden ja kamppailupelaamisen kannalta vähän laimea aloitus. Nyt pitäisi alkaa ottaa miehestä mittaa.

Kuhta hämmästeli lauantaina Oulussa etenkin ottelun alkua, jossa kumpikaan joukkue ei pyrkinyt hankkimaan itselleen fyysistä yliotetta. Pelaaminen näytti enemmänkin siltä, että joukkueiden pelaajat varoisivat koskettamasta toisiaan.

Jos sama jatkuu toisessa loppuottelussa, sarja meinaa lässähtää yleisöä väsyttäväksi arkailuksi.

– Kaipaan maalineduspelaamista, kulmakamppailuita ja jälkipeliä, joka sytyttäisi myös yleisön finaalisarjaan mukaan.

Fyysisyys palvelisi voittamista

SM-liigan finaaleissa on toisaalta kyse voittamisesta. Joukkueita ei kiinnosta, tuleeko mestaruus yleisöä viihdyttävällä pelillä vai ei.

Kärpät ja HPK pyrkivät molemmat pelaamaan nopeaa ja kiekollista jääkiekkoa. Fyysinen pelaaminen ei ole varsinaisesti kummankaan joukkueen vahvuus.

HPK:lle fyysisyys voisi olla kuitenkin hyvä mahdollisuus horjuttaa Kärppiä, jonka pelaajamateriaali on ainakin paperilla parempi. Kärpät oli välierissä ajoittain pahoissa vaikeuksissa HIFK:n fyysisyyden kanssa.

– Fyysisyys ja kamppailupelaaminen palvelee voittamista. Se on kuormittavaa sille joukkueelle, joka sitä tekee, mutta paljon kuormittavampaa sille, joka jää kakkoseksi siinä, Kuhta sanoo.

– En puhu missään nimessä siitä, että siellä pitäisi alkaa tapella. Tarkoitan sitä, että taklataan, kun on taklauksen paikka, mennään kovaa maalille ja blokataan laukauksia. Aika usein se, kummalla on enemmän jääpusseja pukukopissa käytössä ottelun jälkeen on voittanut matsin.

Kärppien Michal Kristof (vas.) ja HPK:n Otto Paajanen.
Kärppien Michal Kristof ja HPK:n Otto Paajanen ensimmäisessä finaalissa.Timo Heikkala / Lehtikuva

Kuhta kuitenkin ymmärtää, miksi finaalisarjan ensimmäinen ottelu meni fyysisen pelaamisen välttelyksi. Finaalisarjan ensimmäinen peli on usein sarjan varovaisinta kiekkoa katkaisupelien lisäksi.

Kaiken lisäksi avauserässä nähtiin HPK:n Miro Ruokosen Kärppien Michal Kristofiin kohdistunut taklaus, josta tuomittiin ulosajo. Tuomio saattoi kahlita kontaktipelaamista entisestään.

– Ensimmäistä ottelua pidettiin ehkä vähän liiankin tärkeänä, mikä passivoitti pelaajia. Kukaan ei halunnut tehdä virhettä.

Aikaisempien vuosien esimerkit antavat osviittaa siitä, että finaalisarja herää kunnolla eloon seuraavissa peleissä.

– Olen ihan varma siitä, että peli muuttuu viihdyttävämmäksi ja kovemmaksi. Voitosta pitää maksaa isompi hinta.

Jääkiekon toinen miesten SM-finaali pelataan tiistaina Hämeenlinnassa. Kuuntele suoraa lähetystä Yle Puheelta klo 18.02 alkaen.

Lue myös:

Kärppien romuluinen taistelija oli 13 vuotta sitten voittamassa historiallista mestaruutta HPK:lle – paljastaa mitä ajatteli, kun kuuli rakkaan seuran tulevan vastaan finaalissa

Juniorivalmentaja sai käsiinsä superikäluokan, joka oli synnyttämässä Kärppien dynastiaa – mielettömän NHL-uran pelannut Jussi Jokinen kohahdutti jo teininä: "Mieltä lämmittää"

Kärppien tähtihankinta on joutunut yllättäen nelosketjuun puurtamaan: "Oma ego on pantu sivuun aikoja sitten"

HPK:n ahnas alku SM-kultajahdissa sai Kärpät hetkeksi polvilleen – hukkasi loistovireen omaan typeryyteensä: "Turhaa"

Kritisoitu huippulupaus Rasmus Kupari tuplasi pistesaldonsa pudotuspeleissä – myönsi tosipelien vaatimustason yllättäneen: "Aika eri maailma"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat