Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

ME-lukemia kolkutteleva kuulamörssäri on kasvattanut massaa jo vuosia – 142-kiloinen jenkkitähti kertoo Yle Urheilulle hämmentävästä rasvaprosentistaan

Ryan Crouser on sanojensa mukaan lähellä unelmapainoaan kuulantyöntäjänä.

yleisurheilu
Ryan Crouser kuulantyöntö
Ryan Crouser on aloittanut kautensa vahvasti.AOP

Lauantaina Kalifornian Long Beachilla todistettiin yhtä kaikkien aikojen kuulakisaa, jonka päätähdestä ei ollut epäilystä. Hallitseva olympiavoittaja Ryan Crouser työnsi voittotulokseksi 22,74, joka on yhdeksän senttiä enemmän kuin yhdysvaltalaisen aiempi ennätys. Se on myös kovin kuulatulos lähes 29 vuoteen.

Edellinen Crouseria pidemmälle työntänyt oli hänen maanmiehensä Randy Barnes, joka pukkasi rautapallon 23,10:een 26. toukokuuta 1990. Viikkoa aiemmin Barnes oli työntänyt edelleen voimassa olevan ME:n 23,12 kisassa, jossa hänen toiseksi parhaalle työnnölleenkin tuli mittaa 22,76.

Myös Crouser ylsi lauantaina toiseksi parhaallaan lukemiin 22,73. Yli 22,5 metrin huipputyönnöt samalta urheilijalta samassa kisassa ovat tuiki harvinaisia: Barnesin ja Crouserin lisäksi siihen ovat 1980-luvulla yltäneet vain Italian Alessandro Andrei (peräti neljä työntöä), Sveitsin Werner Günthör ja Itä-Saksan Udo Beyer.

Crouser kertoo Yle Urheilulle yllättyneensä harvinaisesta suorituksesta.

– Oli iso yllätys, että pystyin työntämään kaksi kertaa peräkkäin yli 22,70:n ja etenkin kisan loppuvaiheessa, Crouser kertoo puhelimitse Long Beachilta viitaten neljännen ja viidennen kierroksen tuloksiinsa.

Yleisurheiluväki odotti Crouserilta edellä mainittuja suorituksia jo viime vuonna, mutta tuolloin esteenä olivat käsivaivat. Niistä huolimatta kaudella 2018 hän puhkaisi 22 metrin rajan yhdeksässä kisassa. Sama tahti on jatkunut myös vuoden 2019 puolella – kolme kisaa, kolmesti yli 22.

Ryan Crouser kuulantyöntö
Ryan Crouser on hämmästyttänyt tulosvarmuudellaan: 22 metriä on ylittynyt jo 49 kertaa.Getty Images

Viimeistään nyt Crouserista voi huoletta puhua Barnesin ME:n todellisena uhkaajana, sillä Crouserin tulosvarmuus on historian valossa ennennäkemätöntä. Kun kaikki kisatyönnöt otetaan huomioon, Crouser on työntänyt alle kolmessa vuodessa 49 kertaa päälle 22 metrin. Toiseksi eniten kakskakkosia, 32 kappaletta, räimi 1980-luvulla loistanut Itä-Saksan Ulf Timmermann, kun taas ME-mies Barnes jäi vaatimattomasti 17:ään.

Tilastojen valossa Crouserilta on siis lupa odottaa vaikka mitä. Lisää vettä huhumyllyyn lisää, että yhdysvaltalaistähti teki huippukisansa kesken kovan harjoituskauden. Koska kuulan MM-finaali kisataan Dohassa vasta 5. lokakuuta, Crouser kertoo keskittyvänsä vielä voima- ja tekniikkaharjoituksiin.

– Työnnän kuulaa tällä hetkellä vain kolmesti viikossa. Vaikka harjoituksissa työntöjä tulee paljon, pääpaino on helpoissa, kevyissä työnnöissä. Kun alan panostaa pitkiin työntöihin, teen kovia harjoituksia viidesti viikossa, mutta työntöjen kokonaismäärä vähenee. Laatu korvaa määrän.

– Parin viime vuoden aikana minulla on ollut myös teknisiä ongelmia, sillä linjaan työnnön jaloillani liian usein kentän vasempaan sektoriin. Parhaissa työnnöissäni taas pysyn ringin keskellä. Lauantaina en ollut parhaimmillani, mutta työntöjen ajoitus oli kunnossa: jalat pysyivät ringissä pitkään, joten sain siirrettyä energian kuulaan. Vanhat huonot tavat linjauksessa puskivat kuitenkin vielä liian usein läpi, Crouser analysoi.

Puhevälit katkesivat MM-Lontoon jälkeen

Crouser kertoo saaneensa viime kesästä kaksi kiloa lisää painoa. Näin ollen vaaka näyttää 26-vuotiaalle mörssärille 142 kiloa. Vielä vuonna 2013 Crouser painoi 120 kiloa, mutta sittemmin hän on nostanut painoaan tietoisesti. Massasta on apua, kun työvälineenä on 7,26 kiloinen rautapallo. Voimaharjoittelun ohessa hän syö tavallisen tallaajan silmissä hurjia määriä, 5000–7000 kilokaloria päivässä. Kaksimetriselle körmylle kertyy päivässä viisi lämmintä ateriaa. Tuoreet kilot ovat kuitenkin peruja kuntosalilta.

– Olen timmimmässä kunnossa kuin viime kesänä, sillä nyt lisääntynyt paino on lihasta. Kevään ja kesän aikana haluan vielä pari kiloa lisää lihasta ja vähentää saman verran rasvasta, Crouser sanoo ja kertoo rasvaprosenttinsa olevan silti alle kymmenen.

Vaikka huippukuntoisella Crouserilla on realistiset mahdollisuudet rikkoa legendaarinen ME jokaisessa kilpailussaan, hän ei ole lajinsa jelenaisinbajeva tai usainbolt. Jos miesten keihäs on viime vuodet ollut yksi yleisurheilun lippulaivoista kovalla tulostasollaan, Crouser ja kumppanit eivät keppimiehille kalpene. Kun Arsi Harju työnsi olympiavoittajaksi Sydneyssä 2000, hänen voittotuloksensa oli 21,29. Vertailun vuoksi: vuoden 2017 Lontoon MM-finaalissa Harjun tulos olisi riittänyt vasta kuudenteen sijaan.

Kamppailu kuulaherruudesta on ollut välillä niin kuumaa, ettei ylilyönneiltäkään ole vältytty. Yksi kohua herättänyt episodi nähtiin juuri Lontoon MM-kisoissa, joissa kultaa juhli Uuden-Seelannin Tom Walsh. Walsh ei kuitenkaan työntänyt kilpailun pisintä työntöä, vaan se merkittiin Crouserille. Hänen 22,31 kantanut pukkauksensa tuomittiin kuitenkin yliastutuksi ringin takaosasta – sääntö, joka oli käytössä viimeistä kertaa nimenomaan Lontoossa.

Tom Walsh, Ryan Crouser ja David Storl
Kuulantyöntäjien eliittiä IAAF World Tour -kilpailussa Zagrebissa syyskuussa 2018: Tom Walsh (vas.), Ryan Crouser ja David Storl.AOP

Crouserin leiri aloitti MM-finaalin jälkeen protestiaallon, joka päättyi vasta muutama minuutti ennen palkintojenjaon alkua. Tapahtumasarjan jälkeen Crouser ja Walsh eivät ole olleet puheväleissä.

– Minulla ei ole ongelmaa Tomin kanssa. Hän tykkää puhua paljon lehdistölle, mutta minä en halua puhua pahaa kilpakumppaneistani. Tom on ihmisenä hieman erilainen, ja hänellä on oikeus sanoa, mitä haluaa. Loppujen lopuksi lajipiireissä melkein kaikki ovat ystäviä keskenään. Tämä on kaikki, mitä sanon tästä, Crouser kuittaa.

Pidentyneet työnnöt herättävät dopingkysymyksiä

Kärkikaksikolle löytyy myös liuta haastajia, sillä pelkästään viime vuonna kahdeksan miestä rikkoi 22 metrin rajapyykin – kahdeksaan 22 metrin ylittäjään päästään, kun otetaan huomioon maailmantilastot vuosilta 2000–2011. Raju tasonnousu on herättänyt myös kysymyksiä, sillä samanaikaisesti esimerkiksi naisten kuulan taso on romahtanut samoin kuin miesten moukarin. Näitä lajeja yhdistää synkkä dopingmenneisyys. Crouser myöntää d-aiheen olleen pinnalla viime vuosina, vaikka kärkimiehistä vain yksi, Puolan Konrad Bukowiecki, on jäänyt kiinni piristeistä.

– Tietynlaista leimallisuutta on ollut, kun työnnöt ovat pidentyneet. Lajin parissa olevat ymmärtävät, että meitä testataan kuitenkin jatkuvasti, useita kertoja kuukaudessa ja lähes aina isoissa kisoissa. Uskon, että lajimme on puhdas.

– Laji on kehittynyt, ja työntäjät ovat teknisesti parempia kuin aiemmin. Ennen kaikkea keskinäinen kilpailu on potkinut eteenpäin. Aiemmin yhdysvaltalaiselle työntäjälle 70 jalkaa (21,33 metriä) oli huipputulos, jolla erottui joukosta, mutta nyt se on kisoissa arkipäivää, Crouser sanoo.

Arkipäivää todellakin. Kun Crouser latasi Kaliforniassa ennätyksensä 22,74, myös kolme muuta yhdysvaltalaista rikkoi 21 metriä. Nuorin heistä oli vasta 20-vuotias Adrian Piperi. Crouserin ei siis tarvitse metsästää kaukaa kovia kisoja. Timanttiliigan kausi alkaa Dohassa 3. toukokuuta, jolloin luvassa on Crouserin ja Walshin kauden ensimmäinen otatus. Sitä ennen Crouser pyörähtelee vielä Des Moinesissa, Iowassa. Huippukuntoiselta mörssäriltä saatetaan siis nähdä vielä toinen myrskyvaroitus.

Lue myös:

USA:n kuulamörssäri hirmuvireessä – kovin tulos lähes 30 vuoteen

Hämmentävän kuulafinaalin jälkipuinti jatkui pitkään – ilman mitalia jäänyt ennakkosuosikki jätti kaksi protestia

Kuulassa yllätysromahdus ja loppuprotesti, Walsh näytti kaapin paikan - "Mahtavaa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat