Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaisa Mäkäräinen latasi täyslaidallisen kauden päätteeksi – nyt kritiikki on johtamassa muutoksiin

Suomen ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki kertoo, että maajoukkueen valmennusryhmään on tulossa muutoksia.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräisen uran jatkosta ei vielä tiedetä.EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Suomen ampumahiihdon ykköstähti Kaisa Mäkäräinen antoi poikkeuksellisen avoimen haastattelun maaliskuussa Ylelle, kun maailmancup-kausi päättyi. Mäkäräinen totesi, että Suomen maajoukkueen kaikki pelaa -meininki maailmancupin kisoissa ei toimi. Samalla Mäkäräinen hehkutti Italian mallia, jossa maajoukkueessa oli mukana vain neljä urheilijaa. Suomen maajoukkueen valmennusryhmään nimettiin viime kaudelle naisissa 14 urheilijaa ja miehissä 11. Määrä oli suurempi kuin aikaisempina vuosina.

Nyt Mäkäräisen arvostelu on johtamassa muutoksiin. Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki kertoo Yle Urheilulle, että valmennusryhmien on teossa edetty huhtikuun aikana.

Liitto julkaisi jo ennen pääsiäistä tiedon verkkosivuillaan, että uuden kauden maajoukkuevalmennus alkaa testileireillä 6. toukokuuta. Urheilijat ovat tiedotteen mukaan jaettu kolmeen ryhmään, jotka leireilevät kaikki eri aikoihin.

Tullaanko maajoukkueryhmää siis tiivistämään?

– Siihen varmaan vasta palataan tarkemmin parin viikon sihdillä, kunhan olemme tehneet päätökset. Valmistelu on mennyt sen mukaan, että jonkin verran muutoksia tulee, Pukki muotoilee.

Tarkemmin Pukki ei avaa tilannetta. Hän toivoo, että maajoukkueryhmä päästäisiin julkistamaan tämän kuun viimeisinä päivinä pidettävän Ampumahiihtoliiton hallituksen kokouksen jälkeen.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

Mäkäräinen sanoi myös maailmancup-kauden päättyessä, että hänen puolisoa Jarkko Siltakorpea on kaivattu huoltopuolelle. Mäkäräisen mukaan hän ei ole ainoa urheilija, joka Siltakorpea on kaivannut. Siltakorpi jäi vuosi sitten pois maajoukkueen kokopäiväisestä huoltopestistä, kun hän palasi virkavapaaltaan siviilityöhönsä opettajaksi. Siltakorpi oli päättyneellä kaudella mukana vain kolmessa kilpailutapahtumassa.

Kauden päättymisen jälkeen Ampumahiihtoliitto kertoi, että saksalaisen Danielo Müllerin jälkeen pesti huoltopäällikkönä jäi vuoden mittaiseksi. Taustalla olivat näkemyserot liiton kanssa panostuksissa, kulttuuritekijöissä ja resurssien käytössä.

Toiminnanjohtaja Pukki kertoo, että uuden huoltopäällikön haku meni umpeen viime viikolla ennen pääsiäistä. Ampumahiihtoliitossa toivotaan, että uusi huoltopäällikkö olisi selvillä toukokuun aikana. Hakijoita on Pukin mukaan sekä ulkomailta että Suomesta.

– Olemme ihan tyytyväisiä hakijoiden määrään. Minulla ei ole tarkkaa hakijoiden määrää, mutta hyviä hakuja olemme saaneet. Näillä pääsemme varmasti etenemään. Mutta prosessi ei ole vielä edennyt vasta siihen kuin että olemme saaneet kiinnostuneet kasaan, Pukki sanoo.

Yksittäisten hakijoiden nimiä Pukki ei lähde kommentoimaan, kuten esimerkiksi sitä, onko Jarkko Siltakorpi hakenut huoltopäälliköksi.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa
Kaisa Mäkäräinen kilpaili Äänekoskella SM-maastohiihdoissa kuunvaihteessa.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Maastohiihdon SM-kisoissa kuunvaihteessa Mäkäräinen kertoi asioista, jotka ovat ratkaisemassa hänen uransa jatkon. Mäkäräinen miettii, onko hänellä motivaatiota, onko terveys kohdallaan ja onko harjoittelukuvio sellainen, että hänen on järkevää jatkaa. Mäkäräinen totesi, että terveyskuvioiden selvittelyssä menee vielä kuukauden verran.

Pukin mukaan Mäkäräinen ja liitto ovatkin keskustelleet jatkoon liittyvistä palasista jonkin verran.

– Mutta yksityiskohdista ei ole puolin eikä toisin keskusteltu. Varmasti keskustelut jatkuvat, kun aikaa kuluu vähän pidemmälle, Pukki sanoo.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen pyöritteli tulevaisuuttaan – "Kyllä voisi olla haluja jatkaa vielä vuoden verran"

Suomen ampumahiihtopomo selittää, miksi kiistelty saksalaisosaaja lähti maajoukkueesta – väläytti uudenlaisesta tarpeesta ja kommentoi Kaisa Mäkäräisen puolison asemaa

Johtaako Kaisa Mäkäräisen raju kritiikki muutoksiin? Päätöksiä luvassa huhtikuussa: "Malli, johon Kaisa viittasi on sieltä äärilaidasta"

Suomen entiseltä päävalmentajalta hurja arvio Kaisa Mäkäräisen tulevaisuudesta: "Mahdollisuus taistella kärkisijoista useamman vuoden ajan"

Mäkäräisen uran jatkumisen ratkaisee kolme asiaa – asiantuntijan mukaan suomalaistähti antaa järkyttävän paljon tasoitusta muille: "Kaisaa kannattaa kuunnella"

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat