Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Suomen cheerleading-sekajoukkueen konkari ajautui lajin pariin vahingossa – "Ihmeteltiin, että mikä tämä homma on, kun äijät heittelevät voltteja ja tyttöjä"

Sami Kaunisharju vaihtoi 12 vuotta sitten painojen nostelun cheerleadingiin, jonka arvokisat ovat tulleet tutuksi vuosien saatossa.

cheerleading
Cheerleading
Suomen cheerleading-sekajoukkue kilpailee Orlandon MM-kisoissa huhtikuun 24. päivä alkaen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lihaksikasta ja sänkitukkaista Sami Kaunisharjua olisi voinut luulla painijaksi tai nyrkkeilijäksi, kun hän psyykkasi itseään ennen suorituksen alkua Töölön Kisahallissa viime viikon torstaina. Mutta kauas välittyvästä latauksesta huolimatta Kaunisharju ei ollut astumassa kehään tai matolle, vaan Suomea cheerleadingin MM-kisoissa edustavan aikuisten sekajoukkueen esitykseen.

Orlandossa tällä viikolla kisattavat MM-kisat ovat Kaunisharjulle jo niin monennet arvokisat, että hän on seonnut laskuissaan. Mutta sen hän muistaa, että juuri Kisahallista hänen uransa alkoi.

– Oltiin täällä Kisahallissa 2007 kuntosalilla. Ihmeteltiin, että mikä tämä homma on, kun äijät heittelevät voltteja ja tyttöjä. Mentiin kysymään kaverin kanssa, että voiko tulla kokeilemaan, ja siitä se ajatus lähti. Ja painojen nostelu vaihtui tyttöjen nosteluun, Kaunisharju, 30, naureskeli.

Cheerleading Sami Kaunisharju
Sami Kaunisharju on kokemusta jo useista cheerleadingin arvokisoista.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomea edustaa MM-kisoissa aikuisten sarjoissa cheerleadingmaajoukkue, sekajoukkue ja naisten cheertanssijoukkue. Näistä cheerleadingmaajoukkue voitti vuosi sitten ensimmäisenä suomalaisjoukkueena aikuisten maailmanmestaruuden.

– Varmasti se on merkinnyt paljon. Ihmiset seuraavat lajia enemmän, siitä ollaan kiinnostuneempia. Harrastajamäärät ovat nousseet ihan mielettömästi siitä kun minä aloitin, varsinkin poikien puolella, Kaunisharju sanoi.

Tavoitteena lisää kasvua

Cheerleadingliiton puheenjohtaja Riikka Taivassalon mukaan cheerleadingia harrastaa tällä hetkellä runsaat 12 000 suomalaista, ja määrä on viime vuodet kasvanut viidentoista prosentin vuosivauhtia.

– Maailmanmestaruus ja EM-kotikisat toivat meille viime vuonna sellaista valtakunnallista näkyvyyttä, mitä ei ole aiemmin koettu, Taivassalo sanoi.

Taivassalon mukaan cheerleadingin seuraava tavoite on nousta suurempaan näkyvyyteen myös maailmanlaajuisesti.

– Kansainvälinen liitto tekee kovasti töitä olympiastatuksen saamiseksi. Se on varmasti seuraava askel. Meidän omat tavoitteet ovat, että jossain vaiheessa pääsisimme Olympiakomitean erilaisten rahoitusmahdollisuuksien piiriin.

Monien cheerleadingissa mukana olevien miesten tavoin Sami Kaunisharju on harrastanut useita muita lajeja. Häntä motivoi lajin monipuolisuus.

– Koko kroppa pääsee tekemään, tarvitaan kestovoimaa ja räjähtävää voimaa. Ja sitten on tietenkin joukkue. Ja tästä tekee vielä mielenkiintoisemman se, että joukkueessa on tyttöjä ja poikia sekaisin. Sellaisia lajeja ei tule hirveästi mieleen.

Miten molempien sukupuolien mukanaolo näkyy joukkueen dynamiikassa?

– Se tekeekin tästä välillä vähän haastavaa. Kun on tyttöjä ja poikia, ajatusmaailmat ovat erilaiset, mutta joukkue pitää vain oppia tuntemaan hyvin. Kyllä siihenkin hyvät avaimet annetaan.

Lue myös:

MM-kulta virkisti Suomen cheerleadingia – "Vuosien täyttymyksen tulos"

Maailmanmestarit saapuivat Suomeen kannustushuutojen saattelemana: "Tällaisista hetkistä liikuttuu ja ymmärtää, mitä olemme saaneet aikaan"

Cheer-naisten vuoden takainen hopeapettymys vaihtui kultajuhliin – "Tämä joukkue on täynnä uskomattomia urheilijoita"

Suomelle cheerleadingin MM-kultaa – "Tätä on tavoiteltu monta vuotta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat