Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Näin seuraat klassista ja sielukasta Argentiinan MM-rallia – sunnuntaina jännitetään supersuositun erikoiskokeen vaiheita kahteen kertaan

Yle Urheilun lähetykset Argentiinan MM-rallista alkavat jo torstai-iltana ennakkolähetyksellä TV2:lla kello 21.50.

ralliautoilu
Mikkelsen
EPA

Argentiinan MM-ralli on yksi rallikauden ikonisimmista kilpailusta. Kisa on ollut mukana MM-ohjelmassa vuodesta 1980 asti kolmea välivuotta lukuunottamatta.

1980-luvulla Argentiina heijasteli koko ralliautoilun sielua. Erikoiskokeet olivat pitkiä, keskimäärin 70 kilometrin rypistyksiä. Yhden rallin aikana ajettiin pitkin niin hitaita ja röykkyisiä vuoristoteitä kuin leveitä ja nopeita suoria pitkin tasankoja. Yöllä vuorille noustessa kuljettajat kohtasivat vielä usein lunta ja jäätäkin.

Tästä sielusta ei Argentiinssa ole luovuttu, vaikka vuosikymmenet ovatkin rallia lajina muokanneet. Etelä-Amerikan klassikon aikana on osattava ajaa alusta alkaen autoa säästellen, mutta silti vauhdista ei ole varaa tinkiä.

Loeb
Kahdeksan kertaan Argentiinassa voittoa juhlinut Sebastien Loeb vauhdissa El Condorin erikoiskokeella vuonna 2011.EPA

Koko Argentiinan vaativuus tiivistyy monella tapaa sunnuntaihin. Kilpailun päättää El Condorin erikoiskoe, joka ajetaan päätöspäivänä kahteen kertaan. Ouninpohjan ohella MM-historian klassisimpiin pikataipaleisiin kuuluvan pätkän molemmat ajokerrat välitetään suorana Ylen kanavilla.

Korkealla ajettava El Condor alkaa nopealla osuudella, mutta korkeammalle vuoristoon saavuttaessa alkavat ne todelliset haasteet. Tie muuttuu kallioiden välissä luikertelevaksi röykkyiseksi syheröksi, joka kuluttaa kuljettajien ranteita ja kuumentuvia autojen moottoreita – muusta tekniikasta puhumattakaan. Ylitetäänpä erikoiskokeella pari riippusiltaakin.

Korkeuksissa autokunnat saattavat myös joutua säiden armoille. Sumu tai sateet voivat hetkessä muokata erikoiskokeen luonteen vieläkin petollisemmaksi. Kuskien ainoa helpotus on se, että viime vuoden tapaan El Condor ajetaan ylämäkeen eli painovoima ei sentään vedä autoja kohti kallioita.

Pelkästään nämä seikat voisivat yksinään nostaa erikoiskokeen klassikkosemaan, mutta todellinen syy on kuitenkin El Condorin suosiossa. Argentiinalaiset ovat vuosikymmenten kuluessa osoittaneet olevansa vähintäänkin fanaattisia rallin ystäviä. Vuoristossa yöpyvät rallifanit katsovat WRC-ohjuksia niin kallioilla kuin siirtymäosuuksien varrellakin.

– Reitin varrella saattaa olla jopa 200 000 katsojaa. Tunnelma siellä on upea. Minulta kesti yhdeksän tuntia päästä sieltä pois, koska ihmisiä oli niin paljon ja kaikki halusivat ottaa kuvia sekä koskea autoon, vuonna 2015 pätkälle keskeyttänyt MM-sarjan johtaja Thierry Neuville kuvaili WRC:n ennakkomakasiinissa (siirryt toiseen palveluun).

Yle Urheilu seuraa Argentiinan MM-rallin tapahtumia tiiviisti niin verkkosivuilla, televisiossa kuin Yle Areenassakin. Tiedot tulevista lähetyksistä ja kiinnostavimmat klipit jokaiselta erikoiskokeelta löydät täältä.

Yle Urheilun lähetykset Argentiinan MM-rallista

Torstai 25.4.

21.50 Ennakkolähetys, TV2

Perjantai 26.4.

01.00 Erikoiskoe 1, suora lähetys, TV2

22.30 Kooste 1. päivästä, TV2

Lauantai 27.4.

14.30 Erikoiskoe 10, suora lähetys, Areena

20.00 Erikoiskoe 14, suora lähetys, TV2

22.40 Kooste 2. päivästä, TV2

Sunnuntai 28.4.

15.00 Erikoiskoe 16, suora lähetys, TV2

18.00 Power Stage, suora lähetys, TV2

23.15 Kooste 3. päivästä, TV2

Maanantai 29.4.

19.00 Rallikooste, TV2

Sunnuntai 5.5.

17.30 Rallikooste, TV2

Lue myös:

Luonnonvoimat ovat muokanneet Argentiinan MM-rallin reittiä – suomalaiset kärsivät sateista: "Kun kolahtaa, niin sitten myös kolahtaa"

Entiset tallitoverit umpisolmussa, mestarin koetinkivi ja kolme muuta syytä, miksi Argentiinan MM-rallin asetelmat ovat niin kiinnostavat

Kommentti: Vaisun suomalaiskauden suurin onnistuja on tehnyt MM-rallikauden yllättäjän eteen timanttista työtä

Kommentti: Kalle Rovanperän tähdittämän luokan pitäisi olla ponnahduslauta huipulle, mutta farssisarja on suomalaiselle vain hidaste

Näin Jyväskylän suurajoista tehtiin maailman paras ralli, kuusi miestä kioskilla asusteenaan pelkkä rallipassi – lajin suomalainen kummisetä avaa tarina-aittansa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat