Suora

  • Mäkihypyn miesten karsinta, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, miesten karsinta
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Luonnonvoimat ovat muokanneet Argentiinan MM-rallin reittiä – suomalaiset kärsivät sateista: "Kun kolahtaa, niin sitten myös kolahtaa"

Rallin MM-sarjan suomalaiskuljettajat ovat Argentiinassa haastajan asemassa.

ralliautoilu
Lappi
AOP

Argentiinan MM-rallissa ajetaan kuivissa olosuhteissa ajoittain karkean soran sijasta pehmeällä hiekalla. Kuivalla kelillä ensimmäisellä reitille lähteneet ovatkin kärsineet irtosoran putsaamisesta.

Tämän vuoden kilpailussa tilanne voi paikoin olla päinvastainen. Myrsky ja sen mukana sateet ovat pyyhkineet paikoitellen hiekan kokonaan sivuun tien pinnasta. Eniten tästä hyötyy ensimmäisenä reitille lähtevä MM-kärki Thierry Neuville, joka olisi kuivissa jäänyt varmasti avauspäivänä kärkivauhdista.

Sateet eivät siis lupaa hyvää suomalaisten kannalta, jotka lähtevät perjantaiseen ajopäivään kärjen takaa.

– Itse toivoisin tietenkin puhdasta ja kuivaa keliä, vaan eipä sille säälle mitään voi, sijoitusta kuuden joukkoon tavoitteleva M-Sportin Teemu Suninen muistuttaa.

Citroenin Esapekka Lappi on Argentiinassa yhä keräämässä kokemusta. Meksikon rallin tapaan myös Argentiinan oikuissa tuloksen tekeminen vaatii kokemusta.

Meksikossa Lappi joutui keskeyttämään Citroenin juututtua kielekkeelle. Argentiinassa yhtä pienet virheet voivat olla yhtä kohtalokkaita.

– Ihan yhtä vaikeaa täällä on ajaa kolmen joukkoon kuin muissakin ralleissa. Olemme Argentiinassa vasta toista kertaa, joten ei ole ralli niin sanotusti hanskassa. Turha sitä kuitenkaan on pelätä, suomalainen sanailee.

Ott
EPA

Lapista poiketen Toyotan Jari-Matti Latvalalla on ainakin kokemusta Argentiinasta. Ralli tuurilaiselle jo uran 200. MM-osakilpailu.

– Näistä kaudein rajuista kilpailuista Turkki on se selvästi hitaampi. Täällä ajetaan puolestaan pääsääntöisesti kovaa, mutta toisaalta hyvältäkin näyttävän tieltä nousee esiin kalliota. Kovasta vauhdista kun osut, niin se on se, mikä rikkoo auton, Lapin entinen tallitoveri komppaa.

Latvalan alkukausi on ollut surkea. Tätä faktaa konkari ei kiellä, mutta usko parempaan ei ole silti vielä karissut.

– Tänä vuonna on ollut jo riittävän hankalaa. Huonoa suorittamista. Nyt ei olla enää lomalla, vaan ajetaan kilpaa, Latvala linjaa.

Sateet ovat piiskanneet rallin reittiä, paikoin enemmän ja paikoin vähemmän. Tämä lisää kilpailun haastavuutta.

– Pito vaihtelee varmasti paljon. Onhan se todella mielenkiintoista miettiä, miten siellä pitäisi ajaa. Tilaa ei ole yhtään. Kun kolahtaa, niin sitten myös kolahtaa, Lappi hymähtää.

Argentiinan rallissa kuljettajat eivät pääse vielä sunnuntaina hengähtämään. Kolmesta pikataipaleesta kaksi ajetaan legendaarisen El Condorin kuumaisemissa. Etenkin siellä ei suorilla tai nopeilla mutkilla juuri herkutella.

– Onhan se sunnuntai melkoista syheröä. Ei se ehkä suomalaiselle kuskille ole mikään huippupäivä. Se on sellaista syheröä, että ei siellä taida päästä nelosvaihdetta edes kastamaan. Se on sellaista ompelua, Lappi naurahtaa.

Yle Urheilu seuraa Argentiinan MM-rallin tapahtumia tiiviisti niin verkkosivuilla, televisiossa kuin Yle Areenassakin. Tiedot tulevista lähetyksistä ja kiinnostavimmat klipit jokaiselta erikoiskokeelta löydät täältä.

Yle Urheilun lähetykset Argentiinan MM-rallista

Torstai 25.4.
Klo 21.50 Ennakkolähetys, TV2

Perjantai 26.4.
*Klo 01.00 Erikoiskoe 1, suora lähetys, *TV2

Klo 22.30 Kooste 1. ajopäivän tapahtumista, TV2

Lauantai 27.4.
Klo 14.30 Erikoiskoe 10, suora lähetys, Areena
Klo 20.00 Erikoiskoe 14, suora lähetys, TV2
Klo 22.40 Kooste 2. ajopäivän tapahtumista TV2

Sunnuntai 28.4.
Klo 15.00 Erikoiskoe 16, suora lähetys, Areena
Klo 18.00 Power Stage, suora lähetys, TV2
Klo 23.15 Kooste 3. ajopäivän tapahtumista, *TV2
*

Maanantai 29.4.
Klo 19.00 Power Stage, jälkilähetys, TV2

Sunnuntai 5.5.
Klo 17.30 Kisakooste, TV2

Lue myös:

Entiset tallitoverit umpisolmussa, mestarin koetinkivi ja kolme muuta syytä, miksi Argentiinan MM-rallin asetelmat ovat niin kiinnostavat

Kommentti: Vaisun suomalaiskauden suurin onnistuja on tehnyt MM-rallikauden yllättäjän eteen timanttista työtä

Kommentti: Kalle Rovanperän tähdittämän luokan pitäisi olla ponnahduslauta huipulle, mutta farssisarja on suomalaiselle vain hidaste

Näin Jyväskylän suurajoista tehtiin maailman paras ralli, kuusi miestä kioskilla asusteenaan pelkkä rallipassi – lajin suomalainen kummisetä avaa tarina-aittansa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat