Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SUEKin selvitys: Suomalaiset tenniksen pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää – kohteena nuoret naiset, tekijöinä miesvalmentajat

Häirintä ilmeni esimerkiksi epäasiallisena tai loukkaavana kommentointina. Urheilijoiden kokema häirintä oli tapahtunut useita vuosia sitten.

tennis
Kuvituskuva.
Kuvituskuva.AOP

Tenniksen pelaajat ovat kokeneet Suomessa seksuaalista häirintää kymmenen vuoden aikana, kertoo Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin kysely (siirryt toiseen palveluun). Selvitys tehtiin kansainvälisellä tasolla vuosina 2008–2018 kilpailleille urheilijoille.

SUEKin kyselyyn vastasi 92 henkilöä, joista 15 oli kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää. Häiritsijät olivat miehiä, joista suurin osa toimi valmentajana. Seksuaalista häirintää kokeneita oli seitsemän, jotka kaikki olivat naisia. Häirintää havainneiden joukossa oli myös miehiä.

"Harjoituksissa ja leireillä, epäasiallista kommentointia ja loukkaavaa vitsailua". – lainaus SUEKin kyselystä.

Kyselyn mukaan lähes kaikki esille tulleet tapaukset sijoittuvat useiden vuosien päähän. Vastaushetkellä kukaan vastaajista ei kokenut häirintää, mutta muutama urheilija koki uhkaa sen toistumisesta.

Häirintää tapahtui pääasiassa sanallisesti, sanattomasti tai puhelimitse. Vastaajista kaksi naispelaajaa oli kokenut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavaa häirintää miespuolisilta henkilöiltä. Kaksi häirintää kokeneista oli pyrkinyt saamaan apua. He kuitenkin kokivat, etteivät saaneet tarvitsemaansa tukea asian käsittelyyn.

SUEK vaatii tiukempaa linjaa epäasialliseen kohteluun

"Valmentaja tulee liian lähelle esim treeneissä ja koskettelee muuten kun että olisi neuvomassa esim lyönnin liikerataa." – lainaus SUEKin kyselystä.

– Jokaiseen häirintäepäilyyn pitää suhtautua vakavasti, niihin tulee puuttua ja ne täytyy selvittää. Tilanteet ovat usein haastavia, mutta molempia osapuolia tulee kuulla sekä asian etenemiseen on järjestettävä seuranta, tutkija Johanna Hentunen sanoo SUEKin tiedotteessa.

SUEK painottaa, ettei selvityksen perusteella voi vetää laajempaa johtopäätöstä Suomen tenniksen toimintakulttuurista. Silti epäilyt yksittäisten valmentajien epäasiallisesta käytöksestä nuoria naispelaajia kohtaan ovat SUEKin mukaan huolestuttavia.

– Selvityksen perusteella urheilussa tarvitaan selkeät järjestelmät, joilla puututaan ja käsitellään häirintätapausepäilyjä. Jokainen toimija, joka havaitsee epäasiallista käytöstä, on velvollinen joko puuttumaan siihen tai raportoimaan asiasta, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoo tiedotteessa.

"Olen kuullut sekä nähnyt valmentajien lähetelleen pelaajille häiritseviä viestejä ja sanoin ahdistelleet sekä vihjaileet. Huorittelu sanoin on jopa hyvin yleistä ja semmoisiin tapauksiin olen törmännyt erittäin monta kertaa." – lainaus SUEKin kyselystä.

Selvityksessä urheilutoimijoita kannustetaan ottamaan häirinnän ja epäasiallisen kohtelun sisältöjä mukaan esimerkiksi valmentajakoulutuksiin.

Asia nostettiin esille vuonna 2018, jolloin MTV Sport uutisoi, että alaikäinen tennispelaaja teki entisestä valmentajastaan tutkintapyynnön poliisille.

Suomen Tennisliiton SUEKilta tilaama selvitys toteutettiin sähköisenä kyselytutkimuksena joulukuun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana. Selvitys kohdistui 2008-2018 kansainvälisiin otteluihin osallistuneisiin, vuonna 1970 tai sen jälkeen syntyneisiin pelaajiin. Kysely lähetettiin 376 urheilijalle, joista 92 vastasi, vastausprosentti oli 24.

Lue myös:

Tennisliitto tekee seksuaalisesta häirinnästä selvityksen Suekin kanssa

Tennisliiton kurinpitolautakunta määräsi seksuaalisesta häirinnästä epäillyn valmentajan kilpailu- ja toimintakieltoon

Tennisvalmentajaa epäillään suomalaisurheilijoiden seksuaalisesta häirinnästä

Lähteet: SUEKin tiedote.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat