Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pikkuleijonien kenttäpelaajista liki puolet on toisen polven kiekkoilijoita – ”Täytyy sanoa, että se on poikkeuksellisen iso määrä”

Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kahdestakymmenestä kenttäpelaajasta yhdeksän isä on pelannut vähintään SM-liigassa.

jääkiekko
Pikkuleijonat
Suomen U18-maajoukkueessa on poikkeuksellisen monta toisen polven jääkiekkoilijaa.Kimmo Porttila / Yle

Roni Hirvonen (isä Timo), Antti Saarela (isä Pasi), Aatu ja Aku Räty (isä Tuomo), Antti Tuomisto (isä Petri), Juuso Pärssinen (isä Timo), Patrik Puistola (isä Pasi), Anton Lundell (isä Jan) ja Kalle Loponen (isä Jouni). Toisen polven pelaajista rakentaisi Suomen joukkueeseen kolme kokonaista hyökkäysketjua.

– Täytyy sanoa, että se on poikkeuksellisen iso määrä, toteaa päävalmentaja Mika Marttila, joka on valmentanut Suomen juniorimaajoukkueita jo vuosituhannen alusta.

–Varmasti sattumallakin on sijansa, että 2001-syntyneitä on siunaantunut niin paljon. Siinä on varmasti takana verenperintöä ja hallilla oloa. Siitä on lähtenyt luonnollinen jääkiekkotoiminta liikkeelle.

Osa pelaajien isistä ei koskaan noussut tunnetuiksi pelaajiksi SM-liigassa, mutta Timo Pärssinen, Pasi Puistola, Pasi Saarela, Jan Lundell ja Jouni Loponen ovat tuttuja nimiä vuosien takaa. Siinä, kuinka paljon isät ovat poikiaan valmennuksellisesti koulineet on suuria eroja.

– Meidän isä valmensi C-junioreihin asti. Kotona hän on antanut tipsejä ja auttanut perushommissa, kertoo Aku Räty isästään Tuomosta, joka voitti aikanaan JYPissä SM-hopeaa.

– Ei ole käytännössä (valmentanut) ollenkaan. Himassa on antanut jotain käytännön vinkkejä, mutta muuten olen saanut toteuttaa omaa juttuani, sanoo Juuso Pärssinen isästään Timosta.

– Ei ole ollut yhtään vuotta valmennusporukassa mukana. On pysynyt sopivasti taustalla, toteaa Kalle Loponen.

Pikkuleijonien toisen polven pelaajat ovat ansainneet paikkansa joukkueessa. Voiko silti isossa kuvassa näin suuri joukko olla merkki siitä, että jääkiekosta olisi suljettu ympäristö, johon ulkopuolisten olisi vaikea päästä sisään?

– No en minä sitä usko. Nykyään jääkiekon aloittaminen ja harrastaminen on tehty äärimmäisen helpoksi sieltä kiekkokoulusta saakka jo, arvioi Marttila.

Kohti kilpasarjoja mentäessä lajin hinta toki nousee. Näille pelaajille lähtölaukaus jääkiekkoon on ollut hyvin luonnollinen. He luovat omaa polkuaan, vaikkeivät aina voi välttyä vertailulta isiinsä – ja tekevät sitä ehkä itsekin.

– Sekin oli pakki. Vähän samantyylinen kuin minä: ei hirveän iso, mutta hyvä liikkumaan. Harmi vaan, että oli lefti, virnuilee rightin puolelta pelaava Kalle isästään Jounista.

Lue myös:

Pikkuleijonat kesti jo ensimmäisen kuolemanottelunsa – "Henkisesti asetelma nyt täysin toisenlainen"

Pikkuleijonille kovin mahdollinen vastustaja – "USA on takonut jo 31 maalia"

Pikkuleijonat vältti nöyryytyksen – "Olemme pelanneet nyt ison painepelin"

Sveitsi kaatui murskanumeroin! Pikkuleijonat MM-jatkopeleihin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat