Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tokion olympialaisten yleisurheilussa useita aamufinaaleja – jyrääkö USA päätöksenteossa? "Tietynlainen kompromissi tämä lopputulos on"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kertoo, että Tokion olympialaisten yleisurheilun ohjelmaa työstettiin pitkään.

olympialaiset
Oliver Helander
Miesten keihäänheiton loppukilpailu käydään vuoden 2020 Tokion olympialaisissa 8. elokuuta kello 14 Suomen aikaan.AOP

Tokion olympialaisten yleisurheilussa ratkaistaan useita lajeja jo aamupäivällä vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisten tapaan. Maratonin ja kävelyjen lisäksi mitaleita ratkotaan aamulla useassa stadionlajissa.

Esimerkiksi miesten pituushypyn loppukilpailu hypätään paikallista aikaa kello 10.20 ja naisten 100 metrin aitajuoksun olympiavoittaja ratkaistaan niin ikään ennen puolta päivää. Myös miesten kuulan– ja kolmiloikan loppukilpailut aloitetaan kello 11.00 aikoihin.

Kyseiset ajankohdat ovat määräytyneet pitkälti Yhdysvaltojen prime timen mukaan eli silloin, kun TV:n katsojia on eniten. Tämä tarkoittaa sitä, että eurooppalaiset joutuvat heräämään varhain aamuyöllä. Aikaero Suomen ja Tokion välillä on + 6 tuntia.

– Tietyllä tavalla ymmärrän tuon. Suurimpien TV-maksajien toiveita halutaan kunnioittaa, kertoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ja Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski.

"Kyllähän aina vääntöä käydään"

IAAF:n hallituksen hyväksymä, ja myös Pihlakosken käsien kautta käynyt aikataulu rakennetaan yhteystyössä KOK:n eli kansainvälisen olympiakomitean kanssa. Tavoite on saada lähetyksiin mahdollisimman paljon katsojia.

Pihlakosken mielestä Yhdysvallat ei jyrännyt muita päätöksenteossa, kun aikataulua laadittiin. KOK:n suuntaan sai esittää toiveita itse kukin. Esimerkiksi Euroopan yleisradioliitto EBU on päässyt sanomaan oman sanansa. Kaikkien toiveita ei silti pystytä täyttämään.

– Kyllähän aina vääntöä käydään. Tietynlainen kompromissi tämä lopputulos on.

Pihlakosken mukaan yleisurheilun ohjelman tekeminen olympialaisiin kesti tällä kertaa tavanomaista pidempään. KOK:lta tuli vaatimuksia ja toiveita aikatauluun jatkuvalla syötöllä.

– Tavoite on, että kunkin markkina-alueen parhaat urheilijat olisivat prime timessa. Muidenkin olympialajien kohdalla samalla tavalla rakennetaan prime timea.

Pihlakoski uskoo, että yleisurheilun suosio kasvaa, kun mahdollisimman monta silmäparia saadaan TV:n ääreen.

– Jos jenkkien menestystä näytetään prime timessa, kyllä se varmaankin yleisurheilun etu on. Olympialaiset on USA:lle iso juttu.

Pihlakosken mukaan aikataulu on lähestulkoon lopullinen. Siihen saattaa tulla vain pieniä minuuttimuutoksia.

– Finaaleita on sekä aamulla että illalla. Siihen on tyytyminen. Jos ottaisin suomalaiset lasit silmille, niin aikataulu olisi toisenlainen. Mutta kyllä tämän kanssa pystyy elämään.

Miesten keihäänheitto on kuitenkin suomalaisittain hyvällä paikalla: loppukilpailu käydään 8. elokuuta kello 14 Suomen aikaan.

Raha puhuu myös Timanttiliigassa

TV-ajasta kilpaillaan kovaa myös Timanttiliigassa, IAAF:n kovatasoisessa yleisurheilukilpailusarjassa. Tänä vuonna kestävyysjuoksulajeja on jouduttu nipistämään pois ohjelmasta. Syy on ohjelmaformaatissa, josta tehdään napakampi.

– Ydinohjelma puristetaan 90 minuuttiin, eli ei olisi 3 000 metriä pidempiä matkoja, Pihlakoski kertoo.

Timanttiliigan järjestäjät voivat kuitenkin ottaa omana lajinaan esimerkiksi 5 000 metriä, siitä urheilijat eivät kuitenkaan saisi Timanttiliigapisteitä.

Pihlakoski näkisi itse mielellään 10 000 metrin juoksun Timanttiliigassa.

– Ymmärrän, että 90 minuutin TV-tuotepaketista 10 000 metriä vie ison ajan. Tietyllä tavalla ymmärrän ratkaisua, Pihlakoski päättää.

Timanttiliiga alkaa Dohasta 3. toukokuuta.

Lue myös:

Suomalaisten takavuosien menestyslaji 50 kilometrin kävely jää historiaan Tokion olympialaisten jälkeen

Kansainvälisen yleisurheilun suomalaispomo yllättyi EM-kisojen kohutusta sääntöpykälästä: ”Ajattelin viimeksi Mörön kohdalla, että tämä systeemi ei ole kovin oikeudenmukainen”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat