Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut

Asiantuntija paketoi Pikkuleijonien MM-turnauksen – Juha Juujärvi vertasi Jack Hughesia ja Kaapo Kakkoa

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi ei näe, että Pikkuleijonien MM-taaperruksessa olisi kysymys mistään isommasta asiasta. Täällä kertaa lumivyöry lähti Ruotsin kisoissa vain väärään suuntaan.

jääkiekko
USA vs FIN
USA vs FINSteve Kingsman, IIHF Images

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan Suomi epäonnistui MM-puolivälierän puolustuspelissä, kun vastassa oli turnauksen huipputaitava hyökkäysjoukkue Yhdysvallat.

– Suomen viisikot eivät olleet riittävän tiiviitä. Jack Hughesin johdalla vastustajat pääsivät liian hyviin tilanteisiin. Suomi näytti repaleiselta, ja uskon, että se oli osaltaan USA:n taktista osaamista ja myös sitä, että Suomen pelaajien tekeminen oli huonoa.

Ensi kesän NHL:n ykkösvaraukseksi hehkutettu Jack Hughes (3+1) oli pitelemätön 6–0-voittopelissä. Kiekkoasiantuntijan mukaan Pikkuleijonat pyrki välttämään viimeiseen asti jäähyjä, mutta toisaalta se toi pientä varovaisuutta suomalaisten puolustamiseen.

– Hughes sai liikaa tilaa ja hän osasi sen hienosti hyödyntää. Yhdysvalloilla oli ottelussa vaihtoetu ja he hakivat pelin alussa selkeästi Hughesin kenttää tiettyä Suomen viisikkoa vastaan.

"Hughes sentteri, Kakko enemmän laituri"

Miten Juujärvi näkee Hughesin ja TPS-lupauksen Kaapo Kakon jääkiekkoilijoina?

– Kaksi huippuyksilöä ehdottomasti. Molemmat ovat pelinopeita, ja -taitavia sekä pystyvät hahmottamaan kiekon kanssa kentän todella hyvin. Kakko on pelannut enemmän miesten pelejä ja on ehkä sitä kautta kovempi kamppailuissa ja terävämpi liikkeissä.

– Toisaalta näyttäisi nyt siltä, että Hughesin viimeistelytaito olisi jopa Kakkoakin kovempi, ja pitää muistaa, että puhutaan kuitenkin kahdesta aivan huippuyksilöstä.

– Minusta Hughes on enemmän sentterityyppi, kun taas Kakko on ehkä enemmän laituri, vaikka pystyy pelaamaan myös keskellä, kuvasi Juujärvi.

Tekohengistystä Yhdysvaltoja vastaan

Pikkuleijonilla oli turnaukseen lähdettäessä hyvä joukkue kasassa, harjoituspelit sujuivat mallikkaasti ja odotukset sitä kautta korkealla. Pettymys oli iso, kun viidestä turnausottelustaan Suomi voitti ainoastaan Sveitsin.

– Suomelta huikea avauserä Kanada-avausottelussa ja vielä 3–0-johto toisessa erässä. Sen jälkeen tuli shokkihoitoa ja lumivyöry lähti pyörimään väärään suuntaan. Pakkovoiton edessä Sveitsi kaatui sentään komeasti 12–0, mutta lopulta oli enää tekohengitystä, kun Yhdysvallat tuli vastaan. Pikkuleijonat olisi tarvinnut MM-puolivälieriin paremman alun. Nyt kun Yhdysvallat sai maalin jo kuudennella minuutilla, meno oli sen jälkeen liikaa.

Kokonaisuudessaan Suomi ei päässyt, eikä kasvanut riittävän tiiviiksi ryhmäksi – ei henkisesti eikä pelillisesti. Ilman onnistumisia, tuska kasvoi maalintekoon. Juujärven mukaan nuorille pelaajille maalien tekeminen on tavanomaista isommassa roolissa.

– Suomelta jäi huippuonnistujat puuttumaan, vaikka osalla oli jo liigakokemusta takana. Santeri Hatakka valittiin Suomen parhaaksi puolustajaksi, hän onnistui hyvin ja plus/miinus -tilastokin oli reilusti plussalla. Tämä toimii kuitenkin hyvänä opetuksena, sillä kun joukkue palaa hyvin, niin yksilöitäkin nousee silloin aina esille. Tämä toimii toki myös toisin päin, kuten nyt näimme.

Suomi on ollut kiistatta johtavia maita nuorten jääkiekossa ja tuottanut viime aikoina tukuttain hyviä pelaajia. Neljänä edelliskertana Pikkuleijonat on ollut MM-finaalissa U18-ikäluokassa.

– En näe, että tässä olisi mistään isommasta kysymys. Homma lähti vain väärille urille. Totta kai nyt on analyysin paikka. Tämä 2001-syntyneiden ikäluokka on hyvä ja myös 2002-ikäluokka tulee olemaan jatkossa vahva. Nyt oli kyseessä yksittäinen turnaus ja pitää muistaa, että tämäkin joukkue on pärjännyt ennen hyvin kansainvälisissä turnauksissa kolmen vuoden aikana, muistutti Juujärvi.

Lue myös:

Pikkuleijonien MM-turnaus päättyi karuun rökäletappioon – Yhdysvallat nöyryytti Suomea puolivälieräottelussa

Pikkuleijonien kenttäpelaajista liki puolet on toisen polven kiekkoilijoita – ”Täytyy sanoa, että se on poikkeuksellisen iso määrä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat