Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kärppien päävalmentajalta rehellinen vuodatus joukkueen pelkotiloista ja vaikeuksista: "Kamalin on tapahtunut"

Mikko Manner kertoi Yle Urheilun haastattelussa avoimesti, mikä Kärppien pelissä tällä hetkellä mättää.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Manner
Mikko MannerMarkku Ulander / Lehtikuva

OULU. Ennakkosuosikin rooli ei ole helppo. Oulun Kärpistä on puhuttu "varmana mestarina" jo syksystä asti. Niin on tehty ihan syystä. Jääkiekon SM-liigaan ylivertainen pelaajamateriaali yhdistettynä moderniin valmennusosaamiseen on kaiken järjen mukaan voittamaton yhdistelmä.

Jokaisen voiton eteen joutuu kuitenkin tekemään valtavan määrän työtä. Kärpät oli pinteessä jo välieräsarjassa HIFK:ta vastaan, mutta pystyi kampeamaan itsensä kuiville.

Nyt joukkueen pitäisi tehdä sama uudestaan.

Hämeenlinnan Pallokerho on ollut SM-liigan finaaleissa selvästi parempi joukkue Hämeenlinnassa pelatun toisen loppuottelun toisesta erästä lähtien. Vaikka Kärpät pelasi hyvän kymmenminuuttisen kolmannen finaalin toisessa erässä, HPK on pystynyt kontrolloimaan peliä jo lähes viisi erää peräkkäin.

Torstaina Oulussa pelattu kolmas loppuottelu päättyi HPK:n 3–0-voittoon. HPK johtaa finaalisarjaa voitoin 2–1.

– HPK:n erinomainen häirintäpeli ja laadukas syöttöpeli oli meille myrkkyä, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner sanoi Yle Urheilulle Oulussa.

Filip Riska ja HPK juhlii

– Nyt on tapahtunut kamalin, mitä voi tapahtua. Olemme hävinneet kotona ja vieraissa. Ainakin itse olen vielä hengissä, joten uskon, että tässä meillä on hieno mahdollisuus. Periksi ei anneta ja taistelu jatkuu.

Manner puhui joukkueensa tilanteesta rehellisesti ja suoraan. Hän myönsi, ettei Kärpät ole pystynyt parhaimpaansa viime lauantain avausfinaalin jälkeen.

– Meillä mättää se, että sellainen epäonnistumisen pelko tuntuu vaivaavan meitä, Manner sanoi.

Mistä epäonnistumisen pelko tulee?

– Hyvä kysymys. En tiedä, mistä se johtuu. Urheilussa ansaitaan ihan itse omia ja ympäristön odotuksia. Niiden käsittely on aina vaikeaa.

Manner viittasi tällä Kärppien ennakkosuosikin asemaan. Vielä vuosi sitten Kärpät oli uudistunut ja raikas joukkue, jolta odotettiin suuria, mutta samalla ymmärrettiin, että Mannerin projekti on alussa.

Kausi päättyi Suomen mestaruuteen. Se yhdistettynä pelaajamateriaaliin teki Kärpistä suursuosikin tälle kaudelle.

Veini Vehviläine Markus Nenonen
Markus Nenonen (oik.) teki HPK:n voittomaalin torstaina.Timo Heikkala / Lehtikuva

Pelkoa havaittavissa jo pitkään

Epäonnistumisen pelko on vaivannut Kärppiä koko kevään. Joukkueen pelaaminen ei ollut totutulla tasolla puolivälierissä Ilvestä vastaan eikä välierissä HIFK:ta vastaan.

Olisi voinut kuvitella, että tietty jäykkyys olisi hävinnyt joukkueesta, kun se saavutti finaalipaikan, joka oli jossain määrin tämän kauden vähimmäistavoite. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Tätä kautta on minimissään kaksi ottelua jäljellä. Toivottavasti saisimme sopivan rentouden korvien väliin, ettei stressattaisi niin paljon lopputulosta ja pelaajat pystyisivät nauttimaan vähän enemmän, Manner vuodatti.

Pitää kuitenkin muistaa, että Kärpät pelaa tällä hetkellä hurmoshenkistä HPK:ta vastaan. Jos oululaisryhmä oli runkosarjan perusteella ylivoimainen suosikki Suomen mestariksi, asetelma on muuttunut pudotuspelien aikana.

– Samaan aikaan siellä on vastassa erinomaisessa itseluottamustilassa oleva joukkue, joka pelaa erittäin laadukasta jääkiekkoa. Tila ja aika on vähissä. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen liikkumalla ja syöttämällä paremmin. Jos emme pysty siihen, emme myöskään pärjää, Manner vuodatti.

Ottelusarja jatkuu lauantaina Hämeenlinnassa. Sieltä Kärpät kaipaa kipeästi voittoa.

– HPK saa tästä lisää draivia. Meidän pitää olla valmiita olemaan sillassa vielä enemmän. Meidän pitää miettiä vaan pikkupala kerrallaan, puolustaa ja ottaa heiltä turhia ylivoimahyökkäyksiä pois.

Suora lähetys SM-liigan neljännestä finaalista Yle Puheella lauantaina klo 16.15 alkaen.

Lue myös:

Nuorta miestä sapetti oikein kunnolla – Kärppien Veini Vehviläinen teki ratkaisevan virheen todella kovassa paikassa: "Olisi pitänyt lähteä vastaan"

Vuosi sitten finaaleita vilttiketjussa seurannut HPK-hyökkääjä hiljensi Raksilan heti alussa – kertasi erikoisia tapahtumia: "Jos on liikaa aikaa, keksin kaikkea tyhmää"

Oranssi vyöry tuli Ouluun! HPK varasti SM-liigan finaalien kotiedun tyrmäävällä esityksellä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat