Suora

  • Elävä arkisto esittää

Carolinan hämmästyttävän Washington-voiton reseptinä oli vain luja usko – aikaa tunteiluun ei kuitenkaan ole: "Meillä on nyt isku päällä"

Voitto Washingtonista oli Carolinalle tunteet pintaan nostattava saavutus. Voittoa ei ole kuitenkaan aikaa jäädä maistelemaan, sillä ottelusarja New York Islandersia vastaan käynnistyy jo perjantaina.

NHL
Carolina Hurricanes
Carolina päätti Washingtonin kauden.Getty Images

VANCOUVER. Kuinka moni siihen ihan oikeasti uskoi? Kuinka moni ihminen maailmassa uskoi Carolinan nousevan voittoon hallitsevaa Stanley Cup -voittajaa, Washington Capitalsia, vastaan sen jälkeen, kun Capitals siirtyi kahden kotivoiton jälkeen sarjassa 2–0-johtoon. Suomeksi tilanne tarkoitti siis sitä, että Hurricanesin piti voittaa neljä viidestä pelistä.

Ja vieläpä niin, että noista viidestä ottelusta kaksi – mukaan lukien mahdollinen ratkaiseva seitsemäs ottelu – pelattaisiin Washingtonin kotijäällä, missä Carolina ei ollut voittanut kauden aikana kertaakaan. Itse asiassa Hurricanes ei muutenkaan ollut voittanut Capsia kaudella yhtäkään kertaa.

Ja vielä senkin jälkeen, kun Carolina oli voittanut Washingtonin kolmesti putkeen kotijäällään ja pakottanut sarjan ratkaisevaan seitsemänteen otteluun. Ja siinäkin Carolin jäi heti alkuun 2-0-tappiolle.

Kuka uskoi?

– Kyllä sitä tiukoissakin paikoissa ainakin vähän pitää uskoa, Carolinan suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen vastaa Yle Urheilulle.

– Meidän ajatusmaailma oli, että neljä peliä pitää voittaa ja ennen kuin niin on käynyt, taistelu jatkuu. Ja vaikka jouduttiin seiskapeliin Washingtoniin, ajateltiin, että yhdessä pelissä voi käydä miten tahansa, vaikka ei siellä oltukaan kertaakaan voitettu. Kaikki on aina mahdollista yhdessä pelissä, jos vain toteutetaan omaa hommaa.

Kaikki on todellakin mahdollista ja lopulta Carolina iski pöytään yhden NHL:n lähihistorian kovimmista jymypaukuista. Materiaaliltaan selkeästi vastustajaa heikompi ’Canes ei yksinkertaisesti suostunut häviämään. Kaiken lisäksi se taisteli huimaan saavutukseen normaaliakin kapeammalla kokoonpanolla, koska sivussa olivat Andrei Svechnikov ja Michael Ferland.

Kaksikko iski runkosarjassa yhteensä 37 osumaa.

Voitto oli kauden aikana yhteen kasvaneelle ryhmälle suuri ja tunteikas. Ratkaisumaalin iskeneen Justin Williamsin ohella moni Carolina-pelaaja oli ottelun jälkeen pukuhuoneessa hyvinkin liikuttuneessa tilassa.

– Olihan se aika tunteikas hetki, kun pystyttiin noin isossa paikassa tulemaan tappioasemasta voittoon. Ollaan koettu paljon vastoinkäymisiä kauden aikana ja kasvettu sitä kautta todella yhtenäiseksi joukkueeksi. Kaikista näki, miten paljon jokainen halusi tätä voittoa. Kaikki, mitä ollaan kauden aikana käyty yhdessä läpi, on kasvattanut tätä joukkuetta.

Ohjelma ei anna armoa

Vaikka keskiviikko oli joukkueelle spesiaali päivä, pudotuspelien otteluohjelma ei anna joukkueelle armoa, kuten Teräväinen ilmaisi. Ottelusarja New York Islandersia vastaan käynnistyy heti perjantaina – vieläpä vierasjäältä. Ja vastaan tulee kaiken lisäksi viikon ajan palautellut tuore joukkue.

Carolinan pelituntuma on hyvin yllä, toisaalta suuren voiton jälkeen uuden latauksen saaminen voi olla hankalaa.

– Tässä on vain yrittänyt pelin jälkeen rauhoittua, sillä uusi sarja alkaa heti. Aikaa latautua ei juurikaan jää. Sarjasta on vaikea sanoa mitään, he ovat levänneet, joten sen kautta voi tulla vaikeaakin. Toisaalta meillä on nyt isku päällä, Teräväinen pyörittelee.

Sarja on suomalaisittainkin mielenkiintoinen, sillä Teräväinen ja Sebastian Aho tulevat varmasti näkemään jäällä paljon Valtteri Filppulaa ja Leo Komarovia, joiden työtehtäviin läpi kauden on kuulunut vastustajan parhaiden pelaajien kurissa pitäminen. Islandersin molemmat suomalaiset ovat hyviä siinä mitä tekevät, Komarov kaiken päälle vielä agitoinnissakin.

Teräväinen
Getty Images

Teräväinen ei välitä siitä, minkä maalaisia pelaajia vastaan kaukalossa vääntää.

– Ihan sama, mistä maasta ne jätkät on, ketkä minua vastaan pelaavat. Peluutukset näkee sitten sarjan aikana, mutta kyllähän siinä varmasti samoja naamoja tulee illasta toiseen vastaan. Jos ne on suomalaisia, niin ei me kyllä sarjan aikana mitään kavereita olla, verivihollisia kylläkin. Sarjan jälkeen sitten isketään kättä päälle.

Teräväinen osuu oikeisiin paikkoihin

Filppula ja Komarov saavat pistää parasta pöytään, mikäli meinaavat saada kuriin Carolinan tehomiehet. Vaikka Teräväinen ja Aho eivät räjäyttäneet avauskierroksella pankkia, loppua kohden tarjolla alkoi olla tuttua dominointia – oikea-aikaista sellaista.

Esimerkiksi Teräväisen kolme osumaa eivät olisi voineet tulla tärkeämpiin paikkoihin. Nelosottelussa Teräväisen 2–1-osuma jäi voittomaaliksi ja kuutosottelussa jokeritaustainen laituri iski Carolinalle elintärkeän 2–2-tasoituksen. Ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa Teräväisen 2–3-maali toisen erän lopussa vain muutama minuutti Washingtonin 3-1-osuman jälkeen palautti uskon Hurricanes-aitioon.

Sebastian Ahon kokonaisvaltaisen dominoinnin tietävät niin ikään kaikki.

– Meni sarjan alku hieman katsellessa. Kamppailupelaamisen kautta alkoi kuitenkin usko taas omaan peliin palata ja lopulta siitä tuli ihan nousujohteinen sarja. Viimeisessä pelissä sitten tuntuikin, että olin jo aika lailla koko ajan pelin ytimessä, Teräväinen kertaa lopuksi.

New York Islandersin ja Carolinan sarja käynnistyy perjantaina, konferenssin finaaliin etenee neljällä voitolla.

Lue myös:

Nuori ja nälkäinen Carolina mursi Washingtonilta kulmahampaat ja kohtaa nyt tiukasti puolustavan Islandersin: "Niitä vastaan oli hankalaa"

Boston avasi pudotuspelisarjan Columbusta vastaan jatkoaikavoitolla – Rask valittiin ottelun tähdistöön

Carolina kaatoi hallitsevan mestarin jatkoerätrillerissä! Aho ja Teräväinen pelastivat joukkueensa ensimmäisen erän ahdingosta

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat