Suora

  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä

HPK:n mies Vexi Salmi muistelee ikimuistoista hiihtokilpailua Irwin Goodmanin kanssa: "Vedettiin Irwiniä turpaan"

HPK:sta kirjan kirjoittanut Vexi Salmi vastasi puhelimeen Saksasta Yle Puheen Jääkiekkokierroksen finaalikiertueen radiolähetyksessä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mies katsoo ja osoittaa taideteosta seinällä
Vexi Salmi Hämeenlinnan taidemuseossa vuonna 2017.Tiina Kokko / Yle

OULU/HÄMEENLINNA. Mitä yhteistä on Irwin Goodmanilla ja SM-liigan finaaleilla? Vastaus liittyy Rinkelinmäkeen ja luonnollisesti myös Vexi Salmeen, joka on kirjoittanut HPK:sta kirjan.

Veikko Olavi "Vexi" Salmi tuli aikoinaan tunnetuksi Irwin Goodmanin laulujen sanoittajana, mutta hän on tehnyt muutenkin pitkän uran levytuottajana ja iskelmäsanoittajana.

Yksi ahkerasti soitetuista Salmen teoksista on hänen ja Kassu Halosen kynästä lähtenyt HPK:n maalilaulu Se on siellä, jonka esittää Kai Hyttinen.

Se on siellä oli HPK:n maalilauluna vuodet 1981–86 ja sen jälkeen se on ollut maalilauluna vuodesta 1992 tähän päivään saakka.

– Se tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1974 eri sanoilla. Entinen maajoukkuepelaaja Lenni "Asseri" Lainesalo oli silloin Kerhon puheenjohtajana. Hän soitti minulle, että mitä jos tekisit meille laulun. Vastasin että totta kai teen, Salmi kertoi torstaina Yle Puheen Jääkiekkokierroksen finaalikiertueen lähetyksessä.

Finaalikiertue tavoitti Salmen ennen kolmatta liigafinaalia Weimarista Saksasta, jossa hän on taidematkalla.

Salmi kertoi seuraavansa HPK:n esityksiä finaaleissa ulkomaillakin tarkasti.

– Harmittaa aina, jos oranssi ei voita, Salmi sanoi Riku Salmisen radiohaastattelussa.

Tällä hetkellä musiikkilegenda lienee onnellinen, sillä HPK johtaa finaalisarjaa 2–1 ennen lauantain neljättä ottelua.

Mies kirja kädessä
Vexi Salmi on kirjoittanut HPK:sta historiikin.YLE / Kari Mustonen

Salmi muistaa Hämeenlinnan jääkiekon kulta-ajan

Vuonna 1942 syntynyt Salmi tuntee hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun kuin omat taskunsa. Hän ja Irwin Goodman kasvoivat Rinkelinkadulla, jonka vieressä sijaitsee nykyään Rinkelinmäen jäähalli.

– Siihen aikaan siinä lähellä ei ollut edes ulkojäätä. Talvi-iltojen ainoa huvi oli pelata katulätkää siinä lähimmän katulyhdyn alla joka ilta.

Vielä 1950-luvulla kaksi kaupunkia hallitsi suomalaista jääkiekkoa. HPK ja Tarmo olivat Hämeenlinnasta ja TBK (myöhemmin Tappara), Ilves ja KooVee Tampereelta.

Salmi muistaa hyvin, kuinka HPK pelasi ensimmäisen kerran SM-sarjan loppuotteluissa vuonna 1952. Silloin Tampereen Ilves vei Suomen mestaruuden voitoin 2–0.

Vexi Salmen lapsuuden suosikkipelaajia olivat muun muassa Yrjö Hakala, Pentti "Pepita" Nieminen ja Eero "Luiro" Salisma.

Silloin elettiin hämeenlinnalaisen jääkiekon kulta-aikaa. Tarmo oli voittanut Suomen mestaruudet vuosina 1948 ja 1949 sekä kahminut aimo kasan mitaleita. Myös HPK oli muutaman vuoden ajan kärkikahinoissa.

Filip Riska ja HPK juhlii
Oranssi väri on ollut valttia tämän kevään finaalisarjassa.Timo Heikkala / Lehtikuva

"Jos jää kesti Tykin, se kesti pelaamisen"

Kun Salmi kasvoi aikuiseksi, Hämeenlinnassa alkoi synkempi ajanjakso. Tarmo putosi SM-sarjasta 1959 ja HPK 1960.

– Sitten olimme silloisessa Suomi-sarjassa ja myöhemmin Divarissa aina sinne 1980-luvun alkupuolelle asti. HPK voitti monta kertaa Divarin, mutta karsinnoissa liigan viimeistä joukkuetta vastaan kävi aina huonosti, Salmi muisteli.

Salmen mukaan siihen aikaan pääsarjan ja toiseksi korkeimman sarjatason tasoerot olivat suuremmat kuin nykyään.

Se johtui siitä, että tekojäät tulivat eri paikkakunnille eri järjestyksessä. Tampereelle rakennettiin jo vuonn 1965 Hakametsän jäähalli, kun Hämeenlinna sai tekojääradan vasta 1970-luvun puolivälin paikkeilla.

– Jos oli huono talvi, sitä vaan harjoiteltiin kuivalla maalla, Salmi kertoi.

Vexi Salmi vuonna 2007
Markku Ojala / AOP

Tässä vaiheessa haastattelua Salmen mieleen tuli tarina vuosien takaa.

Hämeenlinnassa Keinusaaren kaakoispuolella oli Pikkujärvi, josta virtasi joki Vanajaveteen. Matala järvi jäätyi ensimmäisenä syksyllä, joten se oli suosittu jääkiekkoilijoiden harjoittelupaikka.

– Sinne mentiin omalla riskillä harjoittelemaan. Muistan, että Tarmossa oli isokokoinen "Tykki" Karumaa, joka lähetettiin aina ensin jäälle. Jos jää kesti Tykin, se kesti pelaamisen, Salmi nauroi.

Vuonna 1979 Hämeenlinnaan saatiin Rinkelinmäen jäähalli, ja HPK aloitti nousun kohti SM-liigaa. Sarjanous tuli vuonna 1983, mutta yhtäjaksoisesti HPK on pelannut pääsarjassa vuodesta 1988.

Seurahistorian ensimmäinen Suomen mestaruus tuli keväällä 2006, jonka jälkeen Vexi Salmi kirjoitti HPK-historiikin Huuto kuului Hauholle saakka – HPK:n pitkä tie mestaruuteen (2009).

Jääkiekkojoukkue juhlimassa mestaruutta, kannattelemassa pokaalia
HPK juhli mestaruutta vuonna 2006. Kuva Vexi Salmen kirjoittaman kirjan kannesta.HPK

Irwin huijasi hiihtokisassa

Mutta palataan jutun alussa esitettyyn kysymykseen. Miten edesmennyt laulajalegenda Irwin Goodman ja SM-liigan finaalit liittyvät toisiinsa?

Linkki on Vexi Salmi, joka on kirjoittanut kirjan sekä Irwinistä että SM-liigan finaaleissa pelaavasta HPK:sta. Goodman on myös kotoisin Rinkelinkadulta, joka sijaitsee aivan Rinkelinmäen jäähallin kupeessa.

Salmen mukaan Irwin pelasi katulätkää muiden mukana, mutta juuri muuten hän ei urheilusta perustanut.

Vexi Salmi ja hänen paras kaverinsa, Irwin Goodman.
Vexi Salmi ja taulu hänen parhaasta ystävästään, vuonna 1991 kuolleesta Irwin Goodmanista.Mikael Juntunen/ Yle

Ikimuistoisin urheilumuisto Irwin Goodmanista liittyy kuitenkin maastohiihtoon.

– Meillä lähti Ahveniston harjulta hiihtolenkki, johon olimme tehneet itse radan. Hiihdimme väliaikalähdöillä ja otimme siinä ylhäällä aikaa. Kaukokarin Rauno oli ylivoimainen hiihtäjä, joka voitti aina. Yhdessä kisassa voittajana saapuikin maaliin Antti Hammarberg, Salmi kertoi.

Antti Hammarberg on Irwin Goodmanin oikea nimi.

– Antti voitti vielä aika reilulla erolla muihin. Ihmettelimme sitä ja lähdimme hiihtämään sitä latua uudelleen. Näimme selvät oikaisujäljet eli siinä oli kolmasosa lenkistä jäänyt väliin. Lusikat olivat jo jaettu, mutta me otimme Irwiniltä lusikan pois ja vedettiin turpaan, Salmi muisteli.

Sen jälkeen Irwin ei kuulemma hiihtolenkeillä oikonut.

Yle Puheen Jääkiekkokierroksen finaalikiertue on lauantaina Hämeenlinnassa, jossa HPK kohtaa neljännessä finaalissa Kärpät. Kuuntele suoraa lähetystä kello 16.15 alkaen.

Lue myös:

Kärppien päävalmentajalta rehellinen vuodatus joukkueen pelkotiloista ja vaikeuksista: "Kamalin on tapahtunut"

HPK:ta koko ikänsä kannattanut tähtiartisti pyysi itse päästä laulamaan Maamme-laulua SM-liigan finaaleihin: "Juhlin edellistä mestaruutta yksin Riihimäellä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat