Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: SM-liigan finaaleissa tapahtuu jotain niin poikkeuksellista, että meidän kaikkien pitää ottaa siitä oppia

Vaikka vihaisit jääkiekkoa, kannattaa silti seurata Kärppien ja HPK:n finaalisarjaa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kanada malja
Tomi Hänninen

Viime lauantaina Hämeenlinnan Rinkelinmäellä höristin korviani ja pyörittelin silmiäni.

Reaktion aiheutti Oulun Kärppien päävalmentaja Mikko Manner. Hän kertoi Yle Puheen finaalikiertueen suorassa lähetyksessä tapahtumasta, joka oli saanut hänet suorastaan herkistyneeseen tilaan.

Ei, kyseessä ei ollut kaukalossa nähty huippusuoritus, oman joukkueen sitoutuneisuus, tai pelaajien loputon usko mestaruuteen pelillisten vaikeuksien keskellä.

Manneria liikutti kirja, jonka hänen joukkueensa oli saanut ennen neljännen finaaliottelun alkua. Kirjan oli tehnyt omin käsin 15-vuotias Kärppien fani Jenna. Jenna kertoi hengentuotteessaan avoimesti siitä, kuinka paljon Kärpät ja joukkueen jokainen pelaaja hänelle merkitsee.

Jennalle jääkiekko on asia, joka tekee hänestä onnellisen, ja auttaa olemaan oma itsensä myös pahan olon keskellä.

Mikko Manner, Kärppien valmentaja
Tomi Hänninen

Nuoren fanin sanat upposivat syvälle Manneriin ja Kärppien pelaajiin. Hallitsevan mestarijoukkueen valmentaja oli kokemastaan niin vaikuttunut, että hän arveli tarinan olevan käänteentekevä hetki koko finaalisarjassa. Manner päätti lukea pukukopissa joukkueelleen Jennan tekemän kirjan ennen lauantain peliä.

Jonkin suuren äärellä

Tässä vaiheessa kyynikot varmasti huutavat jo kuorossa, että ”ei pidä paikkaansa, ei tuollainen voi olla käänteentekevää, koska jääkiekko on peli, joka ratkeaa oikeanlaiseen viuhkapaineeseen, viivelähtöihin, etäisyyksiin, rytmitykseen, ohjauspeliin ja corsi-lukemien analysointiin”.

Kyllä, kaikkia pelin taktisia ja tilastollisiakin ulottuvuuksia varmasti tarvitaan, mutta nyt puhutaan jostain paljon suuremmasta. Nyt puhutaan siitä, kuinka ihmisten välisessä toiminnassa tarinat, kohtalot ja ennen kaikkea tunteet jylläävät.

Jokainen, joka on seurannut Jennan suurimman idolin Lasse Kukkosen pelaamista, tietää mistä on kyse. Kukkonen ei ole pitkällä urallaan koskaan ollut kaukalon taitavin, nopein tai lahjakkain pelaaja – kaukana siitä, mutta yksi asia on takuuvarmasti ollut muokkaamassa hänestä suurta jääkiekkoilijaa: palava tunne.

Lasse Kukkonen #5, Kärpät
Tomi Hänninen

Mistä urheilijan tunne syntyy, on pitkälti jokaisen henkilökohtainen asia. En kuitenkaan usko Kukkosen periksiantamattomuuden, esimerkillisyyden ja äärimmäisen uhrautuvuuden juontuvan ainakaan taktiikasta.

Kärppien sankariksi nousi neljännessä finaalissa Jasper Lindsten, joka omisti kaksi maaliaan Jennalle. Oululaiset tasoittivat ottelusarjan 2-2:een, eikä Lindstenillä ollut epäilystäkään siitä, mistä voittoon tarvittu ylimääräinen lataus löytyi.

- ”Mamba” (Mikko Manner) luki Jennan kirjoituksen meille ennen ottelua. Se oli käänteentekevä juttu. Tuollainen koskettaa ihmisiä, Lindsten sanoi.

Pelin jälkeen myös Manner oli entistä varmempi siitä, että voiton ”viimeinen silaus” tuli juuri nuoren kannattajan kirjasta.

Tunne. Siitä tässä on kyse.

Herrasmiehet asialla

Jennasta tuli lauantain finaaliottelun hienoin tarina, mutta muutakin poikkeuksellista kotimaisen lätkäkevään huipennuksessa on jo ehtinyt tapahtua. Kaunista tarinaa ovat nimittäin sanoillaan ja esiintymisillään raapustaneet myös Manner ja HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen.

Rssmus Kupari #19, HPK-ottelussa
Tomi Hänninen

Vaikka vierastankin liikaa valmentajakeskeisyyttä, on nyt syytä kääntää kamerat tiukasti Kärppien ja HPK:n luotsien suuntaan.

Kuunnelkaapa, miten Manner ja Pennanen puhuvat. He puhuvat toistuvasti arvoista, joihin uskovat. Molemmat vaikuttavat aidosti kunnioittavan toisiaan. Manner haluaa ”vaikuttaa ihmisten elämänlaatuun”. Tappioon päättyneen ottelun jälkeen kehuja riittää vastustajalle, eikä kyse ole pelkästä sanahelinästä.

Pennanenkin puhuu selväsanaisesti tunteesta, sen ohittamattomasta merkityksestä. Hänen mielestään pelitunne saa jopa läikkyä vähän yli. Tärkeintä on, että jäällä on riittävästi tunnetta. Eikä se ole tarkoittanut vastustajan kunnioituksen puutetta.

Lätkäpuheeseen ovat aina kuuluneet juuri vastustajan kunnioittaminen, tuloksen kunnioittaminen ja niin edelleen, mutta valitettavan usein ne ovat osoittautuneet jargoniksi, jota on pitänyt toistella vain tavan vuoksi.

Tänä keväänä ylevät lausahdukset ovat muuttuneet lihaksi. Manner ja Pennanen tekevät käytöksellään, sanoillaan ja esimerkillään jääkiekolle todella suuren palveluksen. Laji kun on yhä valitettavan usein otsikoissa päähän kohdistuneiden taklausten, tappeluiden tai muiden kyseenalaisten tekijöiden ”ansiosta”.

Kuvassa etualalla Markus Nenonen #28, HPK
Tomi Hänninen

Vaikka jääkiekko ei kiinnostaisi tippaakaan, kannattaa silti ehdottomasti seurata käynnissä olevaa SM-liigan finaalisarjaa. Mikko, Antti ja Jenna saavat nimittäin jääkiekon näyttämään siltä, mitä se kauneimmillaan on: roihuavaa tunnetta, koskettavia tarinoita ja vastustajan aitoa kunnioitusta.

Kaiken lisäksi Kärpät ja HPK pelaavat todella viihdyttävää ja laadukasta jääkiekkoa, josta riittää ammennettavaa myös niille, jotka lähestyvät lajia taktiikan tai tilastojen näkökulmasta.

Lue myös:

Jenna, 15, antoi Kärppien joukkueelle koskettavan lahjan, joka saattoi kääntää koko finaalisarjan: "Merkitsee enemmän kuin voitto tai tappio"

HPK:n päävalmentaja selitti omituista päätöstään ratkaisuhetkillä – maalivahti myönsi yrittäneensä huijata: "Kaikki pitää yrittää"

Kärpät tasoitti SM-liigan finaalit! Yllätysratkaisija iski HPK:n verkkoon kaksi maalia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat