Nooralotta Neziri uhkuu itseluottamusta, kesällä uusi SE – Training Room -hanke ehkäissyt urheiluvammoja

Nooralotta Neziri tavoitelee 12,80 alitusta naisten pika-aidoissa, Training Room -hankkeesta lisäpotkua uralle .

yleisurheilu
Nooralotta Neziri 2019
Nooralotta Nezirin harjoitus Training Roomissa.Yle

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Maarit Valtonen esittelee Training Room -hanketta Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun tiloissa, kädet osoittavat eri puolille huonetta. Ison tilan nurkassa juoksija- ja hiihtäjälupaus Eemil Helander testaa kuntoaan juoksumatolla, jossa pystyy vähentämään rasitusta jaloille ja keventämään omaa painoaan jopa 80 prosenttia.

Olympiakomitean lääkäri Valtonen on innostunut lempilapsestaan. Training Room -ideana on urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus.

– Idea tähän keskitettyyn Training Room -hankkeeseen on saatu Pohjois-Amerikasta. Tämä tarkoittaa toiminnan keskittämistä, jossa usean eri lajien urheilijat saisivat samassa paikassa vammoihinsa kuntoutusta ja niitä ennaltaehkäisevää ohjausta, kertoo Maarit Valtonen.

Training Room -hankkeeseen kuuluu tällä hetkellä 120 urheilijaa, joukkue- ja yksilölajeista. hankkeen rahoitus on peräisin Euroopan aluekehitysrahastosta, jonka Keski-Suomen liitto on jakanut eteenpäin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihulle. Yksi ahkerista Training Roomin käyttäjistä on pika-aituri Nooralotta Neziri, hän vierailee Training Roomissa vähintään kerran viikossa ja tällä käynnillä on tarkoitus vahvistaa yläselän lihaksia ja niiden liikkuvuutta.

– Jos kroppa vaikka hieman ns. ”vuotaa”, niin se voi johtaa tekniikkaongelmiin ja jopa vammoihin. Minulla on ollut heikkoja kohtia, joita on pyritty tällaisella säännöllisellä työllä parantamaan. Tärkeä on, että kroppa pysyy tasapainossa, miettii Nooralotta Neziri Yle Urheilun haastattelussa.

Vastoinkäymiset koulineet uralla

Nooralotta Neziri tietää mistä puhuu, sillä vuoden 2017 ylirasitus ja sitä seuranneet masennusoireet uhkasivat vakavasti nousujohteista urheilu-uraa. Henkinen lama on väistynyt, nyt aitajuoksijan olemuksesta heijastuu positiivisuus.

– Kyllä niitä vanhoja virheitä yritetään välttää, etteivät ne toistuisi. Se on yksi tärkeä ominaisuus urheilijalle, että virheistä oppii ja toimii jatkossa niin, ettei niitä enää tulisi, laskee Neziri hymyillen harjoituksen tauolla.

Training Room-idean rinnalla kulkee oleellisena osana myös psyykkinen valmennus. Olympiakomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen hoitaa ja tukee suomalaisten huippu-urheilijoiden psyykkistä vahvuutta. Psyykkinen valmennus on tärkeä osa vammojen ennaltaehkäisyä fyysisten harjoitusten kanssa.

– Training Room ja Kihu yhteistyö mahdollistaa, että urheilupsykologi voi seurata harjoituksia ja osallistua siihen, tehdä havaintoja ja tukea urheilijan kehitysprosessia, miettii urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen.

Tavoite uusi Suomen ennätys

Nooralotta Nezirin harjoitus Training Roomissa alkaa olla päätöksessään, seuraavaksi suunta on kohti Hipposhallin juoksurataa. Peruskuntokausi on mennyt ilman takaiskuja flunssasairasteluja lukuun ottamatta, hymy karehtii pika-aitojen Suomen ennätysnaisen huulilla, kesään on ladattu odotuksia.

– Tavoite on juosta uusi ennätys, joka on SE 12,81. Toivon, että se alkaa sitten 12,70 ajalla ensi kesän jälkeen. Uskon, että rikon olympiarajan myös (12,84), eikä tarvitse enää miettiä rankingsijoituksia, naurahtaa Nooralotta Neziri.

Pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste on seurannut tiiviisti suojattinsa Training Room-harjoitusta, hän huikkaa Nooralotta Nezirille treenin päätyttyä, että harjoitus jatkuu juoksuradalla muun valmennusryhmän kanssa.

Lue myös:

Nooralotta Nezirin unelma EM-mitalista kosahti heti alkuunsa – kuudes sija otti päähän rankasti: "Nyt tuntuu niin pahalta"

Kun Nooralotta Neziri palasi ylirasitustilan jälkeen lenkkipolulle, hän jaksoi juosta vain 600 metriä, kunnes oli pakko pysähtyä: "Olin niin väsynyt ja alamaissa, ettei minua kiinnostanut tehdä mitään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat