Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN

"Pakko sanoa, että olen mukavuusalueeni ulkopuolella" – Lentopallomaajoukkueen uusi brittiluotsi ei vielä tiedä täysin taustatiimiään

Tärkeän lentopallokesän kynnyksellä Suomen päävalmentajaksi valittu Joel Banks pitää suomalaista pelimentaliteettiä omaan valmennusfilosofiaansa sopivana.

lentopallo
Joel Banks
Joel Banks jatkaa belgialaisjoukkue Greenyard Maaseikin päävalmentajana.CEV

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi maanantaina nimetty Joel Banks rakastaa työtään lentopallovalmentajana. Hän kertoo heti puhelimeen vastattuaan olevansa innoissan uudesta tehtävästään kahdesta syystä.

Belgiassa viimeiset kaksi vuotta valmentanut britti kertoo olevansa urallaan siinä pisteessä, että seuravalmentajana ja maajoukkuevalmentajana toimiminen on sopiva haaste. Suomen päävalmentajan pestin hän uskoo olevan itselleen täydellinen.

– Toiseksi, Suomella on rikas lentopallohistoria, hyviä pelaajia ja hyviä tuloksiakin viime vuosina. Pelimentaliteetti ja sitoutuminen, josta suomalaispelaajat tunnetaan, on sopiva minulle, Banks kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Banks muistelee Britannian ja Suomen välisiä maaotteluja noin kymmenen vuoden takaa, jolloin hän valmensi Britannian maajoukkuetta. Suomen avainpelaajista hänelle jäivät silloin mieleen muiden muassa Mikko Esko, Mikko Oivanen ja Konstantin Shumov.

Banks ei ole valmentanut suomalaisia, mutta hän kertoo seuraavansa Suomen pääsarjaa löytääkseen potentiaalisia pelaajia Belgian liigassa pelaavaan Greenyard Maaseik -joukkueeseensa.

Nyt Suomen maajoukkueeseen on noussut useita nuoria lahjakkuuksia, joita Banks ei vielä tunne henkilökohtaisesti, vaikka onkin saattanut seurata heidän kehitystään. Siksi hän ei vielä osaa sanoa, minkälaisia muutoksia joukkueen pelaaminen tulee kokemaan.

–Haluan tutustua pelaajiini ennen kuin mitään muutoksia tehdään, Banks sanoo.

Osa valmennustehtävistä on vielä täyttämättä kauden alla

Suomen maajoukkue leireilee jo viikon päästä alkavalla Kuortaneen leirillä, johon Banks ei pääse osallistumaan. Hänen joukkueensa pelaa Belgian sarjan finaalipeleissä, jotka saattavat venyä jopa toukokuun 11. päivään.

– Pakko sanoa, että olen mukavuusalueeni ulkopuolella tämän kaiken keskellä. Keskustelut siitä kuka ottaa ensi viikolla vastuun, ovat kesken. On tärkeää, että löydämme sopivat henkilöt, jotka aloittavat valmentamisen, kun minä lopettelen täällä Belgiassa.

Lentopalloliitto ja Banks käyvät keskustelua kauden valmennustiimistä. Banksin mukaan liitto on lopulta se, joka päättää, kenet palkataan taustatehtäviin.

– Tiimillä pitää olla hyvä vuorovaikutus ja hyvä tuntuma toisistaan, jotta voimme tarjota laadukasta valmennusta. Se on äärimmäisen tärkeää, Banks sanoo.

Energiseksi ja innokkaaksi itseään kuvailevan valmentajan valmennusfilosofia perustuu sekin pitkälti vuorovaikutukseen, auttamiseen ja joukkueen dynamiikkaan.

Tuleva kesä on Suomen miesten lentopallomaajoukkueelle kiireinen ja tärkeä. Banks toivoo oppivansa pelaajistaan paljon Kultaisen liigan, olympiakarsintojen ja EM-kisojen aikana.

– Haluan luoda ympäristön, jossa ammattimaisuus ja kurinalaisuus ovat suuressa roolissa. Ja kannustaa urheilijoita kehittymään parhaiksi versioiksi itsestään.

Lue myös:

Pelaajien mielipiteitä kuunneltiin lentopallomaajoukkueen päävalmentajan valinnassa – "Tavallaan kokenut, mutta kuitenkin kokematon"

Asiantuntija pitää lentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan lähtötilannetta haastavana – "Saako hän asian perille, mitä hän toivoo pelaajilta?"

Brittiluotsi Joel Banks valittiin lentopallomaajoukkueen peräsimeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat