Kommentti: Kärppien Mikko Manner sekoittaa ketjuja ja reagoi rohkeasti, mutta ei uskalla penkittää hukassa olevaa Jussi Jokista

Jussi Jokinen pelaa SM-liigan finaaleissa todennäköisesti loukkaantuneena, mutta onko se joukkueen edun mukaista, pohtii Yle Urheilun toimittaja Joska Saarinen.

Jussi Jokinen ei ole tehnyt finaalisarjassa yhtään tehopistettä. Kuva: Tomi Hänninen

OULU. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ei ole tunnettu ainakaan siitä, että hän jauhaisi pitkään samoilla ketjukoostumuksilla ilman muutoksia. Käynnissä olevassa SM-liigan finaalisarjassa hän on vaihtanut ketjut lähes jokaiseen otteluun.

Maanantain kotiotteluun Manner lähti samoilla ketjuilla kuin lauantain voitto-otteluun. Ketjut kuitenkin muuttuivat matkan varrella.

Manner sekoitti kaikki ketjukoostumukset toisen erän puolivälissä, kun HPK tuntui saavan vahvemman otteen pelistä. Rohkea reagointi kannatti, sillä Kärpät heräsi ja Otto Karvinen teki erän lopulla 2–0-maalin.

Kolmannessa erässä Manner palasi tuttuihin ketjukoostumuksiin, mutta pani erän alusta asti puolustuspään aloituksiin kaksi keskushyökkääjää, jotta tärkeät aloitukset hoituisivat.

Nämä Mannerin peliliikkeet olivat voittavia tekoja, sillä Kärpät nappasi 2–0-voiton ja siirtyi SM-liigan finaalisarjassa 3–2-johtoon.

Manner muuttaa ketjukoostumuksia välillä taktisista syistä ja välillä siksi, että hänen mukaansa "täydellisiä" hyökkäyskolmikkoja ei ole vielä löytynyt. Tämä malli tuntuu toimivan ja pitävän Kärpät sopivasti hereillä.

Yhtä rohkeaa peliliikettä Manner ei ole kuitenkaan vielä tehnyt. Hän ei ole penkittänyt hukassa olevaa konkarihyökkääjää Jussi Jokista.

Jokinen, 36, on pelannut nyt kahdeksan ottelua ilman tehopisteitä. Suurin ongelma kuitenkin on, ettei hän ole pystynyt juuri auttamaan joukkuetta.

Kuva: Tomi Hänninen

Kokeneen hyökkääjän vauhti ei tällä hetkellä riitä, eikä hän pysty pysymään pitkiä aikoja kiekossa kuin ylivoimalla.

Jokisen peluuttamista pystyi pitkään perustelemaan sillä, että runkosarjassa ja pudotuspelien alussa hän osoitti olevansa edelleen tähtitason pelaaja SM-liigassa.

Nyt hän on kaukana tähdestä. Taustalla on todennäköisesti loukkaantuminen, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, ettei Jokinen pysty tällä hetkellä juuri auttamaan joukkuetta.

Vaikuttaa siltä, että Mannerilla ei ole pokkaa penkittää pitkän NHL-uran tehnyttä Kärpät-taustaista pelaajaa.

Jokisen voisi välillä siirtää sivuun 13. hyökkääjän Sami Anttilan tieltä ja peluuttaa häntä enemmän erikoistilanteissa. Ainakin nyt, kun mestaruus on katkolla, Jokinen kannattaa ehdottomasti pitää vaihtopenkillä mukana. Kokeneen maajoukkuetähden johtajuudesta voi olla ratkaisevaa hyötyä, vaikka pelillistä apua hänestä ei juuri ole.

Lue myös: