Hyppää sisältöön

Näin PK-35 Vantaan hegemonia mureni pala palalta – Yle Sporten kävi läpi ketjun, jossa Suomen mestari menetti liigalisenssin, valahti Ykköseen ja joutui luopumaan tähtipelaajistaan

Väärinkäsitykset, huolimattomuusvirheet ja taloudellinen ahdinko veivät PK-35 Vantaan liigapaikan. Suomalaisen naisjalkapallon ykkösseura ei ole pystynyt maksamaan palkkojaan ajoissa vuosiin.

Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"

17. tammikuuta 2019. Roosa Bröijer on juuri tullut kotiin Suomen Urheilugaalasta, kun puhelin pärähtää. Kaveri lähettää kuvakaappauksen uutisesta, jossa kerrotaan PK-35 Vantaan jääneen ilman liigalisenssiä.

Seura, joka on dominoinut kotimaista naisjalkapalloa koko 2010-luvun voitettuaan seitsemän mestaruutta yhdeksän viime vuoden aikana, on yhtäkkiä tiputettu Ykköseen.

Bröijer ei voi uskoa silmiään.

– Ensin tuli shokki, että voiko näin käydä. Kun sitten alkoi miettiä, mitä tapahtuu ja että me emme ihan oikeasti ehkä pelaa liigaa, niin jotenkin mureni.

– Olin vihainen ja pettynyt. Tuntui tosi epäreilulta, että meitä pelaajia rangaistaan, vaikka me emme ole tehneet mitään väärin, Bröijer kertoo Ylen Sportliv-ohjelmassa (katso minidokkari klikkaamalla jutun pääkuvaa).

Alkushokista huolimatta uutinen ei tullut täysin puskista, sillä Bröijer tiesi, että seuran taloudellinen tilanne on hankala.

Viitisen vuotta sitten tulikasteensa PK-35 Vantaassa saanut kolminkertainen Suomen mestari ei ole koskaan saanut palkkioitaan ajoissa.

– Ei meillä PK:ssa ikinä ole tullut palkat ajallaan. Ihan muutamia satunnaisia on saattanut ehkä tulla, mutta muuten olemme aina kauden lopuksi odottaneet, että saamme ne tilille.

Roosa Bröijerillä on viiden vuoden kokemus PK-35 Vantaasta. Palkat eivät ole tuona aikana tulleet kertaakaan ajoissa. Kuva: Yle / Atte Kaartinen

Tilanne herättää monta kysymystä. Miten on mahdollista, että näin menestyvän seuran talous voi olla niin hataralla pohjalla, ja miten sellainen seura on saanut jatkaa liigassa näinkin kauan? Ja mitä oikein tapahtui, kun PK-35 Vantaa lopulta pudotettiin Ykköseen?

Yle Sporten selvitti asiaa haastattelemalla lähes kymmentä asiaan perehtynyttä henkilöä. Myös PK-35:n johto suostui viimein kommentoimaan vyyhtiä kattavasti julkisuudessa.

Tietoinen riski konkurssin jälkeen

Palloliiton lisenssikomitea hylkäsi PK-35 Vantaan liigalisenssin 17. tammikuuta ja lopullinen niitti tuli seuran valituksen jälkeen Urheilun oikeusturvalautakunnasta 28. helmikuuta. Oikeusturvalautakunnan mukaan päätös perustui "sekä oikeudellisten että taloudellisten kriteereiden täyttymättä jäämiseen" (päätös luettavissa täällä (siirryt toiseen palveluun)).

Aloitetaan taloudesta. Ongelmat kumpuavat PK-35 Vantaan miesjoukkueen konkurssista 2016. Vaikka miesten ja naisten toiminta olivat toisistaan erillään, osa raskaasta taloudellisesta taakasta lankesi naisten niskoille.

– Jos katsotaan siitä, kun seura perustettiin 2009, niin konkurssiin asti sanoisin, että kaikki meni mallikkaasti. Siitä alkoi se kassan tiukkuus, sanoo PK-35 Vantaan pitkäaikainen puheenjohtaja Markku Hynninen.

Seura laati kolmivuotisen maksusuunnitelman. Konkurssikuormasta huolimatta panostus urheilulliselle puolelle jatkui ja PK-35 saalisti kaudella 2017 hopeaa ja viime vuonna jälleen kultaa.

– Tässä tullaan oikeastaan siihen kysymykseen, että olisiko meidän pitänyt heti pudottaa niitä kuluja vai tehdä suunnitelma ja yrittää selvitä tällaisessa tiukassa tilanteessa. Että kumpi siinä olisi ollut fiksumpi ratkaisu, Hynninen kertaa.

Eli otettiin tietoinen riski?

– Joo, tavallaan. Pyrimme pitämään sen tason, mikä meillä oli 2016 ja tasapainottamaan koko homma näiden kolmen vuoden aikana. Totta kai siinä on tiettyjä riskejä, kyllä minä sen ymmärrän, mutta mielestäni meillä oli kuitenkin selkeä suunnitelma.

– Kun lisenssiä ei tullut, me emme nyt vain pääse toteuttamaan sitä loppuun asti. Ensi vuonna (2020) olisimme pääseet aloittamaan tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä.

"Kyse aika yksinkertaisista asioista"

Kaikilla ei ole yhtä myönteinen kuva talouden näkymistä. Mestarijoukkueen general managerina kielteiseen lisenssipäätökseen asti toiminut Kaj Björkqvist ei pitänyt vuoden 2019 budjettia uskottavana.

Björkqvist kertoo, että asiasta keskusteltiin myös PK:n johtoryhmässä ja Palloliiton kanssa käydyissä kokouksissa, joissa varsinkin laskelmien tulopuolen realismi kyseenalaistettiin.

– Kaikki, jotka tuntevat minut tietävät, että olen optimisti, mutta optimismilla on rajansa, sanoo Björkqvist, joka kiteyttää tapauksen näin:

– Tässä on loppujen lopuksi kyse aika yksinkertaisista asioista. Seuralla oli liian vähän rahaa, se yritti ja onnistuikin sopimaan velkansa pelaajien kanssa, mutta ei tavalla, jonka Palloliitto pystyi hyväksymään. Heillä on selkeät pykälät, joita meidän olisi pitänyt noudattaa. That's it.

Haasteista huolimatta seura solmi loppuvuonna 2018 kaksi ammattilaissopimusta. Ensin Ashley Riefnerin kanssa marraskuussa ja Gentjana Rochin kanssa joulukuussa. Molemmat ovat kielteisen lisenssipäätöksen jälkeen jättäneet seuran, kuten kourallinen muita pelaajia.

Riefnerin sopimus toimi elintärkeän kaupungin tuen ehtona. Vantaan kaupungin 60 000 euron vuotuisen rahapotin edellytyksenä on ollut vähintään yksi ammattilaissopimus. Tämä tuki jää tänä vuonna PK:lta saamatta, ja samalla budjetti puolittuu noin 60 000 euroon.

Viime kaudella liigan maalipörssin JyPK:n riveissä voittaneen Rochin hankintaa puheenjohtaja Hynninen kuvailee "erillisprojektiksi".

– Päätettiin, että tämä hoidetaan tarvittaessa vaikka budjetin ulkopuolelta. Seuran johto sitoutui tekemään sen verran ylimääräistä työtä sponsoreiden hankkimiseksi, että se hoituu. Tai jos ei hoidu, niin vastaamme siitä sitten itse.

Pelaajien palkkavelat pääsyy päätökseen

Kun mestaruusjuhliin päättynyt viime kausi loppui, seuralla oli lähes 30 000 euroa maksamattomia pelaajapalkkioita.

PK-35 Vantaa ei kuitenkaan ole ainoa haastavassa taloudellisessa tilanteessa elävä suomalainen (nais)jalkapalloseura. Maksamattomat palkkiotkaan eivät automaattisesti estä liigalisenssin saamista, jos velkojen maksamisesta on tarkka ja kirjallinen suunnitelma.

Tämä lopulta kaatoi PK:n.

Palloliitto katsoi päätöksessään seuran "syyllistyneen useaan sellaiseen laiminlyöntiin tai tekoon, joista jokainen yksinkin olisi mahdollistanut lisenssin myöntämättä jättämisen". Nuhteita tuli muun muassa kirjanpitoon ja myöhästyneisiin asiakirjoihin liittyvistä laiminlyönneistä.

PK-35 Vantaa on 2010-luvun Suomen menestynein naisten jalkapalloseura. Kuva: Roosa Bröijer

Yle Sportenin tietojen mukaan kaksi rikkomusta painoivat vaakakupissa muita enemmän (poiminnat suoraan lisenssipäätöksestä):

1. PK-35:llä oli ollut erääntyneitä, selviä ja riidattomia palkkavelkoja usealle pelaajalleen 15.11.2018 ja näitä velkoja oli maksettu ja niiden hoitamisesta oli tehty kirjallisia maksusuunnitelmia vielä tammikuussa 2019.

2. PK-35 oli antanut lisenssiyksikölle vääriä tietoja vahvistaessaan 7.1.2019, että sillä ei ollut erääntyneitä, selviä ja riidattomia palkkavelkoja pelaajilleen.

"Seuran taholta toimittiin huonosti"

Pääasiallinen selitys evättyyn liigalisenssiin oli pelaajavelkojen sääntöjen vastainen sopimisjärjestely.

– Suurin syy oli se, että me seurana epäonnistuimme lisenssikäsittelyssä. Siinä tapahtui muutamia virheitä. Seuran taholta toimittiin huonosti, eikä lisenssikomitealla siksi ollut oikeaa kuvaa meidän tilanteesta tehdessään päätöstä, Hynninen sanoo.

Seura pyysi pelaajat kokoukseen Myyrmäen kotistadionille 12. marraskuuta 2018. Kokouksessa käytiin läpi sen hetkinen tilanne ja kerrottiin, että rahoja ei tällä hetkellä ole, mutta velat saataisiin maksettua viimeistään helmikuussa 2019.

Pelaajat, jotka eivät pystyneet osallistumaan kokoukseen, saivat tiedon järjestelyistä Whatsappin kautta. Siihen asti, kun yksityiskohdat myöhemmin kirjattiin pelaajien kauden 2019 sopimuksiin, Whatsapp-viesti oli ainoa kirjallinen todistus kokouksen annista.

– Mitään kirjallisia dokumentteja ei tehty ja nyt jälkikäteen on tietysti helppo sanoa, että tämä oli meiltä typerää. Mutta me uskoimme, että näin saa tehdä. Olemme toimineet samalla tavalla myös edellisinä vuosina.

Miten tämä on sitten hyväksytty aiemmin?

– Sitä sopii kysyä. Esimerkiksi kauden 2017 jälkeen meillä oli samankaltaiset velat, sovimme asian pelaajien kanssa suullisesti ja hoidimme maksut sen mukaan – eikä kukaan reagoinut. Mutta tämä ei tietenkään suojaa meitä nyt.

Virhe PK:n suunnalta on kiistaton. Säännöissä lukee selvästi, että velkajärjestelyjen on oltava kirjallisia.

Mutta miten seura ei ole jäänyt haaviin jo aikaisemmin? Todennäköisesti kukaan ei yksinkertaisesti ole huomannut rikettä.

– Tämä ei ole tullut meille ilmi. Olemme luottaneet siihen, että seura hoitaa velvollisuutensa, toteaa Palloliiton lisenssikomitean puheenjohtaja Petri Salminen.

Tällä kertaa Palloliitto oli varpaillaan. PK-35:n pelaajia oli kauden aikana ollut yhteydessä Jalkapallon Pelaajayhdistykseen, joka viestitti huolet eteenpäin Palloliittoon. Tämän lisäksi valppautta lisäsi PK:n viime vuonna myöhästyneiden ja puutteellisten asiakirjojen vuoksi saama varoitus.

Pelaajien yhteydenpito pelaajayhdistykseen johtui yllättävästä veropäätöksestä. Tilitoimiston vaihdon yhteydessä PK:n verottomina kulukorvauksina maksamat bonukset alettiinkin tulkita veronalaiseksi palkaksi. Tämä johti pelaajien veromätkyihin.

Tämä taas johti lisenssipäätöksessä mainittuihin tilinpäätösepäselvyyksiin. Jälkiveron saaneet pelaajat joutuivat muokkaamaan maksutietojaan välttääkseen mätkyt, mikä taas sotki tilinpäätöstä usean kerran viime vuoden syyskuun ja joulukuun välisenä aikana.

Tämä oli PK-35 Vantaalle lopulta kohtalokas tapahtumaketju.

Whatsapp-pelastus olisi ollut mahdollinen

Palataan vielä marraskuiseen kokoukseen. Seura olisi nimittäin kunnon kirjallisen sopimuksen puuttumisesta huolimatta voinut säästyä – Whatsappin ansiosta.

Jos seura olisi ajoissa ilmoittanut Palloliitolle, että velkajärjestelyistä löytyy kirjallista todistusaineistoa Whatsappin muodossa, tämä olisi Yle Sportenin tietojen mukaan hyvinkin voinut riittää.

– Tässä liikutaan ehkä vähän harmaalla alueella, että kuinka sitova semmoinen on jokaista pelaajaa kohti, mutta tietääkseni kukaan ei protestoinut, kun tieto pelaajille välitettiin, PK-puheenjohtaja Hynninen sanoo.

Kysymys ei kuitenkaan koskaan tullut ajankohtaiseksi, eikä Whatsappin pätevyydestä todistusaineistona näin ollen päässyt syntymään ennakkopäätöstä. Tämä siitä syystä, ettei PK:sta keksitty käyttää Whatsappia kirjallisena näyttönä lisenssikäsittelyn aikana.

PK-35 Vantaa juhli mestaruutta syksyllä 2018. Muutamaa kuukautta myöhemmin se tiputettiin Ykköseen. Kuva: AOP

PK:n harhaluulo siitä, että suullinen sopimus riittää, johti myös toiseen ratkaisevaan sääntörikkomukseen. Seuran edustajat vahvistivat 7.1.2019 kirjallisesti, että kaikki velvoitteet on hoidettu.

Koska lisenssikomitealla ei tässä kohtaa ollut tarpeeksi todisteita velkajärjestelyistä, vahvistus tulkittiin käytännössä valheeksi.

– Tässä tapahtui seuran puolelta vähän sekoilua viestinnässä lisenssikomitealle päin. Rästejähän saa olla, kunhan niistä on sovittu, ja todellisuudessa meidän järjestelyjen olisi pitänyt riittää, Hynninen sanoo.

Seura halusi, että heidän pelaajiaan olisi kuultu Urheilun oikeusturvalautakunnassa, mutta kirjallisen todistusaineiston todettiin olevan riittävä.

Poikkeuslupaa ei haettu

PK-35 Vantaan huolimattomuusvirheet ja väärinymmärrykset eivät tähän loppuneet. Seura, joka ei täytä kaikkia lisenssiin vaadittavia A-kriteerejä, voi nimittäin jatkaa liigassa poikkeusluvan turvin.

Poikkeuslupahakemus piti lähettää Palloliittoon viimeistään 30. marraskuuta, mutta PK:n suunnalta ei kuulunut mitään.

– Me olimme anoneet lisäaikaa ja luulimme, että se kattaa myös tämän. Ei seurassa ymmärretty, että lisäajan lisäksi pitäisi erikseen vielä hakea poikkeuslupaa, Hynninen sanoo.

Valituksessaan lisenssipäätöksestä PK-35 Vantaa kuvaili tuomiota muun muassa sanoin "epäurheilullinen, virheellinen, kohtuuton ja epäoikeudenmukainen".

Nyt Markku Hynnisen näkemys ei ole yhtä jyrkkä.

– Juridisesti ymmärrän, että tämmöinen päätös on voitu tehdä. Oliko se kohtuullinen, on sitten toinen keskustelu, PK-puheenjohtaja kysyy.

Lisenssikomitean Petri Salminen vastaa:

– Meidän täytyy kohdella kaikkia seuroja tasapuolisesti. Vaikka he ovat Suomen mestareita, niin emme me voi katsoa heidän toimintaansa läpi sormien, jos me haluamme olla uskottavia ja oikeudenmukaisia.

Bröijer: Suhde seuraan on muuttunut

Eli mihin päädymme? Taloudellisia murheita, virheitä ja väärinkäsityksiä – ja PK-35 Vantaan hegemonia katkesi ainakin tilapäisesti.

Joukkue on avannut Ykkösen kolmella peräkkäisellä voitolla ja pikainen nousu takaisin liigaan on jopa todennäköinen.

Roosa Bröijer on tehtaillut kolmessa avauskamppailussa kaksi maalia. PK-35 Vantaa on hänelle kaikesta huolimatta yhä läheinen, vaikka viime kuukaudet ovatkin vaikuttaneet hänen suhtautumiseen seuraan.

– Kaiken tämän jälkeen oletin, että tietyt henkilöt, jotka ovat vastuussa tästä katastrofista, olisivat puhuneet meille pelaajille. Ei meiltä ole pyydetty anteeksi, Bröijer sanoo.

– Suhde seuraan on kaiken kokemani jälkeen muuttunut. Vaikea sanoa, tuleeko se ikinä palaamaan ennalleen. Mutta kyllä minä voin seuralle antaa anteeksi, ei minulta sentään jalkapalloa kokonaan viety. Eteenpäin vain.

Janne Isaksson / Yle Sporten

Lue myös: