Suora

  • Lentopallon EM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Seiväshyppääjä Tomas Wecksten turvaa terveytensä "hölmöilemällä" – skeittaus ja ostoskärryralli pitävät urheilijan ehjänä

Tomas Wecksten harjoittelee monipuolisesti ja epätavanomaisesti. Uusi rankingjärjestelmä pisti myös yleisurheilun kisakalenterin uusiksi.

yleisurheilu
Thomas Wecksten hymyilee.
Tomas Wecksten.Kimmo Porttila / Yle

Kotkan Katariinanpuiston skeittiparkki. Seiväshyppääjä Tomas Wecksten droppaa jyrkältä rampilta. Temppu kuitenkin epäonnistuu, niin kuin skeittauksessa usein käy, ja Weckstenin toinen jalka irtoaa rullalaudan päältä. Liikevoima vie häntä eteenpäin, mutta selkä on menosuuntaan. Tavallinen tallaaja kaatuisi moisesta selälleen ja löisi kaupan päälle takaraivonsa maahan, mutta jotenkin Wecksten onnistuu pysymään pystyssä. Ja nauraa räkäisesti päälle.

– Kovin montaa päivää ei ole mennyt loukkaantuneena. Jostain syystä pysyn aina ehjänä. Varmaan monipuolinen lajitaustani ja kaikki se muu tekeminen pitää paremmin ehjänä, Wecksten aprikoi.

Thomas Wecksten poseeraa rullalaudan kanssa.
Tomas Wecksten.Kimmo Porttila / Yle

Wecksten on tullut urheiluyleisölle tutuksi seiväshyppääjänä, mutta hän harrastaa rullalautailun lisäksi lumilautailua, lainelautailua, parkouria ja ”kaikkea muuta hölmöilyä”. Jälkimmäiseen kategoriaan osuu ilmeisesti mielenkiintoiselta kuulostava harrastus: ostoskärryralli.

– Silloin tällöin jostain löytyy muutama ostoskärry. Niillä on hyvä katsoa, kuinka kovaa kukakin pääsee, joko työntämällä tai alamäkeen, avaa Wecksten lajin saloja.

Wecksten on keksinyt yhdistää myös leipälajinsa seiväshypyn ja skeittauksen. Kutsukaamme lajia vaikka skeiväshypyksi. Siinä Wecksten ottaa vauhdin rullalaudalla. Myös ponnistus tapahtuu skeitin päältä, jolloin tasapainon täytyy osua kiikkerän laudan päällä täysin kohdalleen.

Seiväshyppääjä Tomas Wecksten käyttää näppärästi rullalautaa hyppypaikalla.

Kalenteri uusiksi olympiakisoja varten

Tokion vuoden 2020 olympiakisoihin otettiin käyttöön uusi karsintasysteemi, jonka perusteella kilpailijat lunastavat paikkansa olympialaisiin. Vain maailmanluokan huipputulos takaa suoran olympiapaikan, joten suurin osa suomalaisista pyrkii kisoihin rankingin kautta. Tuloksen lisäksi pisteitä saa kisan tason ja saavutetun sijoituksen mukaan. Pisteisiin lasketaan mukaan useampi kilpailu.

Uuden systeemin mukaisia pisteitä kerätään jo tulevana kesänä. Rankingsysteemi on aiheuttanut myös närää, mutta Wecksten on tarttunut härkää sarvista.

– Kyllä se on pakko jo nyt katsoa niitä vaihtoehtoja, millä Tokioon pääsee. 580 (suora karsintaraja) on tosi kova olympiaraja. Se on siinä ja siinä, pystyykö sitä siihen mennessä hyppäämään.

– Mistä saa minkäkin verran pisteitä, mihin kannattaa mennä, millaiset ovat sijoitusmahdollisuudet, avaa Wecksten ajatuksia, joilla kalenteria rustataan.

– Tämä kesä on siinä mielessä hyvä, että Suomessakin on kisoja joista saa kohtuu hyvin pisteitä, sanoo valmentaja-isä Mikko Wecksten ja viittaa kesän GP-sarjaan, jossa miesten seiväs on tällä kertaa hyvin edustettuna.

Wecksten kuuluu Urho Kujanpään ja Tommi Holttisen kanssa nuoreen seiväskolmikkoon, joka on hilannut rimaa yhdessä vuosi vuodelta korkeammalle. Wecksten uudisti hallikaudella hieman tekniikkaansa, eikä aiempien vuosien kaltaisia tuloksia syntynyt.

– Ote seipäästä on ollut aika matalalla, jos vertaa muihin hyppääjiin. Jos haluaa hypätä korkealta, pitää otettakin saada ylemmäs. 2016–17 armeijavuotena ote putosi vähän huomaamattakin alemmas, toteaa Mikko Wecksten.

Weckstenin kohdalla otetta on tavoite saada ylemmäs niin, että kyky hypätä otteen yli säilyy hyvänä. Sillä tarkoitetaan työntöä otekorkeudesta silloin kun seiväs on suoristunut.

Ennätys on 555, jota Wecksten lähtee tänä kesänä parantamaan roimasti.

– 575. Se on unelma ja siihen on myös mahdollisuudet, naulaa Wecksten.

Wecksten aloittaa kesäkautensa Osakassa 19. toukokuuta.

Lue myös:

Tuliko yleisurheilun arvokisoihin pääsystä manageripeliä? Uudessa valintajärjestelmässä Timanttiliigan 82 metrin keihäskaari on Lapinlahden 90 metrin kiskaisu

Uusi arvokisojen valintajärjestelmä huolettaa urheilijoita – "Aika sekavalta se kuulostaa ja laittaa urheilijat eriarvoiseen asemaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat