Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Rasismia esiintyy jalkapallokentillä harvoin, mutta yksikin tapaus on liikaa, painottaa Palloliiiton huippujalkapallopäällikkö: "Suvaitsevaisuus on keskeinen arvomme"

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä ja huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala vierailivat aamu-tv:ssä keskustelemassa jalkapallokentillä ilmenevästä rasismista.

jalkapallo
Rasismi jalkapallokentillä puhuttaa
Rasismi jalkapallokentillä puhuttaa

Rasismi jalkapallossa nousi jälleen otsikoihin viime viikonloppuna, kun vuoden liigaerotuomariksikin valittu Mohammed Al-Emara keskeytti hetkeksi EIF:n ja Jaron välisen Ykkösen ottelun rasistisen huutelun vuoksi.

Al-Emara kävi ilmoittamassa Jaron kannattajakatsomosta kuuluneesta huudosta joukkueenjohtajille ja kapteeneille. Lisäksi hän pyysi kuuluttamaan asiasta. Kuulutuksen jälkeen huutelu loppui.

– Hän toimi ohjeidemme ja koulutuksemme mukaisesti ja puuttui asiattomaan huuteluun niillä toimenpiteillä, joita hänellä on käytössään, Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sanoi.

Huippujalkapallopäällikkö Juho Rantalan mukaan vastaavia tapauksia ilmenee suomalaisessa jalkapallossa toisinaan.

– Niin kauan kuin rasismia on yhteiskunnassa, sitä on jalkapallossakin. Ei jalkapallo ole mikään erillinen saareke.

– Jos mietin pelaajana ja valmentajana, mitä olen kokenut, niin (vastaavia tapauksia) ei tule usein, mutta silloin tällöin. Tietysti yksikin tapaus on liikaa. Tässä tapauksessa tuomarin toiminta oli hyvää ja jämäkkää. Näytetään, että sitä ei hyväksytä missään muodossa, Rantala sanoi.

Tuomarikoulutuksissa annetaan eväitä

Hyytiän mukaan Suomessa ongelmaa on pyritty kitkemään jo ennalta.

– Palloliitto on ollut jo ennakolta liikkeellä. Meillä on ollut kampanja "Rasisti on reppana" ja lisäksi meillä on erilaisia nollatoleranssiteemoja asian suhteen, Hyytiä huomautti.

Rantalan mukaan Palloliitto pyrkii tuomaan arvojaan ilmi jokaisessa tapahtumassa.

–Suvaitsevaisuus kaikissa muodoissaan on keskeinen arvomme. Viestimme sitä valmentajille ja pelaajille. Käymme arvoja läpi jokaisessa tapahtumassamme ja tietysti tehtävämme on myös valvoa, että se toteutuu, Rantala sanoi.

– Jos ajattelemme vaikka nuorten maajoukkueita, täytyy sanoa, että pelaajamme ovat todella fiksuja. Siellä en ole moiseen törmännyt. Jalkapallo on myös suvaitsevainen peli. Ylipäätään urheilu on hyvä keino kasvattaa ja parantaa suvaitsevaisuutta.

Hyytiä myönsi, että tehtävässä riittää kuitenkin haasteita.

– Olemme huipputuomareiden koulutuksessa korostaneet tätä nollatoleranssia ja näitä askeleita, joita tulee tehdä, jos jotain esiintyy. Sitten meidän täytyy vain jalkauttaa se alas asti. Siinä on meillä haastetta.

Aloittelevat tuomarit kovassa paikassa

Aikuisten huipputasolla tuomarilla on tukenaan tiimi, mutta junioripuolella aloitteleva tuomari on monesti yksin.

– Hänellä ei ole samanlaista tukiverkkoa kuin huipputasolla, jossa on turvaorganisaatiot ja järjestyksenvalvojat. Hän on siellä ypöyksin. Kellä se rohkeus on sitten laittaa peli poikki ja mennä sanomaan valmentajalle, että täällä on rasistista käytöstä, jonka pitää loppua.

Hyytiän mukaan tuomarin tehtävänä on pelin pysäyttämisen jälkeen tehtävä myös Palloliitolle raportti, joka lähtee kurinpitokäsittelyyn. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Ei niitä vuositasolla paljoa ole, mutta tavoitteenamme on, että niitä ei olisi yhtään.

Ikävästä aiheesta huolimatta Hyytiä on iloinen, että aiheesta puhutaan.

– Ikävät tapaukset ovat saaneet huomiota, mutta on oikea tapa tuoda niitä esille. Sitä kautta pystymme puuttumaan asiaan.

Katsomoissa järjestyksenvalvojilla on merkittävä rooli

Huipputasolla katsomoista kuuluvan huutelun kitkeminen on Rantalan mukaan ennen kaikkea järjestäjän tehtävä.

– Itse ajattelisin, että järjestyksenvalvojilla pitää olla tässä aika iso rooli. He ovat siinä lähellä, erotuomarit eivät kuule kaikkea. Toivon, että kannattajien keskuuteen pesiytyisi vahvemmin sellainen kulttuuri, että sielläkään sitä ei hyväksyttäisi, Rantala tuumi.

Rantala alleviivaa kuitenkin koulutuksen tärkeyttä.

– Meidän on turha kuvitella, että kun se yksi ihminen siirretään pois, rasismi loppuisi. Kouluttaminen on tässä kaikkein tärkeintä, että emme enää vain kuule, vaan pystyisimme oikeasti sivistämään ihmisiä tämän suhteen.

Hyytiä huomauttaa, että kyse on kuitenkin lähinnä yksittäisistä kannattajista.

– Järjestäytyneet kannattajaryhmät eivät ole ongelma. Heillä on pelisäännöt ja he osaavat käyttäytyä. Teemme heidän kanssaan yhteistyötä. Haasteet tulevat enemmänkin yksittäisistä kannattajista, jotka ovat kesäillassa vähän nauttineet ja haluavat omaa mieskuntoaan siellä korostaa.

Lue myös:

Rasistinen huutelu keskeytti Ykkösen ottelun hetkeksi – erotuomareilla selkeä ohjeistus: "Kuka tahansa tuomari olisi toiminut samoin"

Entinen kuumakalle nousi nopeasti erotuomareiden eliittiin – "Vaikeasta pelaajasta voi tulla hyvä tuomari"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat