Suora

  • Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo, mitä voittamiseen vaaditaan
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu

Kamppailu seksuaalista häirintää vastaan vaatii urheilussa toimiville lisää tutkimustietoa ja koulutusta, jotta hyväksikäytöiltä vältyttäisiin

Suomessa seksuaalisen häirinnän tutkimus laahaa pahasti jäljessä verrattuna useisiin Euroopan maihin.

seksuaalinen häirintä
Kuvituskuva pojasta istumassa kyyryssä.
Yle Uutisgrafiikka

Seksuaaliseen häirintään liittyviä hyväksikäyttötapauksia ilmenee eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltojen voimistelujoukkueen lääkäri tuomittiin tammikuussa 175 vuoden vankeusrangaistukseen useiden urheilijoiden hyväksikäytöstä.

Viime vuoden puolella suomalaisvalmentaja tuomittiin vajaan kolmen vuoden vankeuteen alaikäisen lapsen törkeästä hyväksikäytöstä. Tapauksia ilmenee kulttuuriin, maanosaan tai varakkuuteen katsomatta. Seksuaalinen häirintä urheilussa on kansainvälinen ongelma.

Norjalaisprofessori Kari Fasting työskentelee Norjan koululaitoksessa urheilun tasa-arvo-oikeuden ja urheilutieteen osastolla. Hänen tutkimuksissaan selvisi, että norjalaisista korkean tason naisurheilijoista peräti 28 prosenttia on kärsinyt urallaan seksuaalisesta häirinnästä. Kaava tapauksissa on usein samanlainen.

– Olen tavannut urheilijoita, jotka ovat sanoneet, että hän teki sen ivaillen. Olimme pettyneitä ja emme pitäneet siitä, mutta hän on erittäin hyvä valmentaja. Tuo kaikki on kyseisen valmentajan osalta vain ”valmistelua”, sillä hyvien tuloksien varjolla uskotellaan urheilijoille, että voi tehdä, mitä haluaa, miettii Kari Fasting Helsingissä järjestetyssä seksuaaliseen häirintään ja sen ehkäisyyn liittyvässä konferenssissa.

Brittitutkija Mike Hartill on tutkinut lähes 20 vuotta seksuaalista häirintää urheilussa, hän on ryhmänsä kanssa kartoittanut tapauksia Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa.

– Esimerkiksi tutkimuksissamme Belgiassa ja Alankomaissa selvisi, että noin 14 prosenttia tutkimukseen haastatelluista henkilöistä, jotka olivat osallistuneet organisoituun urheiluun, olivat alle 18-vuotiaana kokeneet seksuaalista häirintää, kertoo tutkija Mike Hartill, joka työskentelee Edge Hillin yliopistossa Isossa-Britanniassa.

Kansainvälisen tutkimusryhmän tulosten mukaan Saksassa jopa 37 prosenttia yli 16-vuotiaista eliittiurheilijoista kärsi seksuaalisesta häirinnästä jossakin muodossa, heistä seitsemän kymmenestä oli alle 18-vuotiaita, suurin osa nuoria naisia. Haastatelluista 18 prosenttia kertoi, että he olivat kokeneet ei toivottua koskettelua, kolme prosenttia uhreista oli raiskattu tai muuten pakotettu fyysiseen, seksuaaliseen kontaktiin.

Grafiikka
Ohlert, Seidler, Rau, Rulofs ja Allroggen

Seksuaalista häirintää esiintyy sekä yksilö- että joukkuelajeissa, ja usein yksi esille tullut tapaus rohkaisee muitakin uhreja kertomaan kokemuksistaan.

– Meillä oli jokin aika sitten ammattilaisjalkapalloilussa tapaus, jossa henkilö kertoi joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Sitä seuraavien 12 kuukauden aikana meille tuli yli 700 ilmoitusta pelaajilta, joilla oli vastaavanlaisia kokemuksia, laskee tutkija Mike Hartill Edge Hillin yliopistosta.

Tutkijat painottavat ennaltaehkäisevää työtä, jotta häirintä- ja väkivaltatapauksilta voidaan välttyä. Yksikin tapaus on liikaa.

– Ennaltaehkäisevä koulutus on otettava valmentajien koulutusohjelmaan. Säännöissä on selkeästi kiellettävä syrjintä ja autettava urheiluseuroja sekä järjestöjä, kuinka välttää tapahtumat sekä tunnistamaan riskihenkilöt, neuvoo professori Kari Fasting.

Suomessa seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan liittyvää tutkimustietoa on valitettavan vähän verrattuna useisiin muihin Euroopan maihin, joissa seksuaalista häirintää on tutkittu useita vuosia.

– Meidän täytyy selvitellä, kuinka ulkomailla on näitä ongelmatilanteita ratkottu. Meillä on nyt vireillä kolme vuotta kestävä tutkimus, jossa tutkitaan seksuaalista häirintää. Sen on tarkoitus valmistua vuonna 2021, kertoo psykologi Marja Kokkonen Jyväskylän yliopistosta.

Lue myös:

Seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttuminen on monelle hankalaa – "Osa ihmisistä katsoo, ettei sekaannuta, koska se on ylimääräistä työtä"

Suomalaistytön hyväksikäyttötapaus ei yllätä huippututkijaa, joka ihmettelee salailua: "Urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat