Kommentti: Turhautunut HJK on tehottomampi kuin aikoihin – onko liika jääräpäisyys ottanut Mika Lehkosuosta vallan?

Mika Lehkosuon kunnianhimoinen ja analyyttinen lähestymistapa jalkapalloon on kunnioitettava, mutta nyt se on kääntynyt HJK:ta vastaan, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Vainikka.

Kuva: AOP

HJK:n alkukausi Veikkausliigassa on ollut tuloksellisesti katastrofaalinen. Perjantain tasapeli Ilvestä vastaan oli Mika Lehkosuon valmentamalle ryhmälle jo viides perättäinen voitoton ottelu.

Putki voisi olla vieläkin pidempi, jos HJK ei olisi onnistunut kauden toisessa ottelussa kääntämään tappioasemaa voitoksi lisäajalla IFK Mariehamnia vastaan.

Perjantaina HJK:n kannattajat jaksoivat joukkueensa tehotonta peliä vajaat puoli tuntia, kunnes äänekkäät "Bana ulos!" -huudot alkoivat. Analyyttistä Lehkosuota on ennenkin syytetty liian laskelmoivasta pelitavasta. Näin tehotonta HJK:ta ei kuitenkaan Lehkosuon aikana ole nähty.

Harva ajattelee jalkapalloa yhtä analyyttisesti ja kunnianhimoisesti kuin HJK:n päävalmentajana vuodesta 2014 asti ollut Mika Lehkosuo. Sitä täytyy kunnoittaa. Lehkosuo nauttii pelin pienistä yksityiskohdista, ja parhaimmillaan hyökkäyspeli soljuu sulavasti maalipaikasta toiseen. Nyt turhautunut HJK siirtelee palloa tehottomasti eikä pysty luomaan minkäänlaista vaaraa hyökkäyskolmanneksella.

Jääräpäisyys ottaa Lehkosuosta ajoittain vallan jo liikaakin. Hyvä esimerkki tästä nähtiin pari viikkoa sitten Stadin derbyssä. Sarjan heittopussiksi ennen kautta arvioitu HIFK yllätti HJK:n aktiivisella ja korkealla prässillään. Lehkosuo ei reagoinut mitenkään, vaan HJK hakkasi pelinrakentelussaan päätään seinään kaavamaisesti koko ensimmäisen puoliajan.

Jääräpäisinä voi pitää myös Lehkosuon kommentteja Ilves-ottelun jälkeen. HJK ei onnistunut laukomaan kertaakaan kohti maalia, mutta Lehkosuo kuvasi peliä ottelun jälkeen "meidän näköiseksi". Onko HJK:n näköinen peli todella sellaista, jossa vastustajan maalivahti ei joudu torjumaan kertaakaan? Kannattajille sellaista on ainakin vaikea myydä.

Marco Bueno on osoittautumassa HJK:lle epäonnistuneeksi hankinnaksi. Kuva: AOP

HJK:n joukkue rakentui tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään. Viime kaudella 21 maalia paukuttanutta João Klaussia on Töölössä ikävä, sillä juuri kauden alla joukkueeseen hankittu meksikolainen Marco Bueno on osoittautumassa pahaksi hudiksi.

Buenon pitäisi olla päävastuussa maalinteosta, mutta meksikolainen häviää jatkuvasti kaksinkamppailuja ja hukkaa vähäisetkin maalipaikat. Hän on saanut Lehkosuolta paljon vastuuta, vaikka maalisarake näyttää Veikkausliigassa edelleen nollaa.

HJK ilmoitti talvella tavoitteekseen voittaa Veikkausliiga ja Suomen cup sekä edetä Euroopan kentillä lohkovaiheeseen. Suomen cupissa tie tyssäsi jo alkulohkoon. Europeleissä menestyminen vaatii arpaonnen ja pelin huomattavan kehittymisen lisäksi kokoonpanon vahvistamista.

Veikkausliigan mestaruustaistelun suhteen HJK:lla ei ole vielä hätää. Alkukausi on ollut koko sarjan mittapuulla tapahtumarikas, eivätkä piste-erot ole kasvaneet suuriksi mihinkään suuntaan. Paljon pitää silti tapahtua, että Lehkosuohon kyllästyneiden HJK:n kannattajien negatiiviset mielipiteet enää muuttuvat.

Lue myös: