1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Toukokuinen päivä Kaliforniassa jäi suomalaisen yleisurheilun historiaan – Reijo Ståhlbergin Suomen ennätys kestänyt jo 40 vuotta

Reijo Ståhlbergin kuulan Suomen ennätys 21,69 täyttää tänään 40 vuotta.

Reijo Ståhlbergin SE-tulos on kestänyt aikakirjoissa jo 40 vuoden ajan. Kuva: AOP

Päivälleen 40 vuotta sitten - 5. toukokuuta 1979 - tehtiin Fresnossa, Kaliforniassa kaksi yleisurheilun Suomen ennätystä. Markku Tuokko kiskaisi kiekkoa 68,12 ja Reijo Ståhlberg pukkasi kuulaa 21,69.

Timo Tompuri rikkoi jo edesmenneen Tuokon ennätyksen heinäkuussa 2001, kun hän heitti Helsingborgin oivallisissa olosuhteissa 69,62.

Sen sijaan Ståhlbergin ennätys on pysynyt kaikkien aikojen parhaana suomalaisena kuulakaarena, eikä näytä kovin todennäköiseltä, että se aivan lähiaikoina rikkoutuisi.

Reijo Ståhlberg ja Markku Tuokko olivat tuolloin 1979 saaneet kuulantyönnön maailmanennätysmieheltä (21,82 vuonna 1973) Al Feuerbachilta kutsun saapua luokseen San Joseen harjoittelemaan ja kilpailemaan neljällä eri paikkakunnalla.

– Kisapaikoiksi oli sovittu Fresno, Modesto, Los Angeles sekä Alin takapiha, jossa järjestettiin ensimmäiset ”kahden ison miehen vuoristokisat” (Two Big Guys Mountain Games). Fresnon kilpailu oli matkan toinen ja ainakin minun kannaltani oikein hyvä, naurahtaa Reijo Ståhlberg.

Oivalliset olosuhteet

Varsinkin kiekonheiton osalta olosuhteilla on iso merkitys ja Fresnossa ne olivat kerrassaan oivalliset. Kiekkorinkejä oli useampia ja tietenkin silloin kisaan valittiin se, jossa tuuli paras mahdollinen.

– Löytyi sopiva oikealta puhaltava sivuvastainen tuuli, jonka voimakkuus vaihteli 5 – 8 m/s välillä. Markku oli siihen kovin tyytyväinen. Kuulapaikalla taas oli yhtä voimakas myötätuuli, joten kovin paljon paremmissa olosuhteissa ei olisi voinut kisata.

Reijo Ståhlbergin kuulatyöntöharrastuksen takana ovat vanhemmat, jotka ohjasivat harrastamaan paikalliseen seuraan (Fiskars IF).

– Siellä kokeilin monia lajeja, myös kuulaa, mutta oikeastaan into lähti koululaiskilpailuista, kun olin 9-vuotias. Voitin silloin kahdella metrillä kisan, jossa oli mukana minua jopa neljä vuotta vanhempia poikia. Jo silloin oivalsin, että olen tässä lajissa hiukan muita lahjakkaampi.

Kuulantyönnön lahjakkuus onkin metka asia. Ei riitä, että on vahva ja roteva, vaan pitää erityisesti olla nopea. Reijo Ståhlberg sanoo, että pitää kyetä juoksemaan nopeasti 30 – 60 metriä. Myös voimantuoton pitää olla räjähtävää.

– Sitä voi toki kehittää paremmaksi, mutta se on myös synnynnäistä.

Pyörähdystyyliä ei vielä tunnettu

Reijo Ståhlberg harmittelee, ettei hänen aikanaan tiedetty riittävästi pyörähdystyylistä, jolla saa lähtönopeuden ”hiukan helpommin noin 1,5 m/s nopeammaksi”. Hän oli koko uransa pakittaja, mutta jos nyt saisi aloittaa, ei olisi kahta kysymystä kummalla tyylillä hän työntäisi.

Reijo Ståhlberg pääsi heti ensipäivistä alkaen hyvään oppiin. Hän sai varsin pian valmentajakseen suomenruotsalaisessa urheilussa legendaksi nousseen Kalervo af Ursinin.

– Hän luotsasi minua muutaman vuoden, mutta huomasi, etteivät hänen taitonsa riitä jatkossa ja ohjasi minut Seppo Simolan oppiin, josta sainkin nauttia koko urani ajan.

Maaliskuussa 2003 menehtynyt Seppo Simola oli ensimmäinen suomalainen, joka työnsi yli 20 metriä. Se tapahtui Turussa 19. heinäkuuta 1972, kun kuula kaarsi 20,15. Simola on myös yksi kuulantyöntäjien 20 metrin kerhon (siirryt toiseen palveluun) kuudesta perustajajäsenestä.

– Kerhoon on kuulunut vuosien saatossa kaikkiaan 21 jäsentä, joista neljä on jo siirtynyt rajan toiselle puolelle.

Jos ei ole Reijo Ståhlbergin Suomen ennätys vaarassa, ei myöskään 20 metrin kerhoon ole lähivuosina tungosta. Arttu Kangas ylitti rajan 2015 ja sitä edelliset jäsenet Robert Häggblom ja Mika Vasara ylittivät 20 metriä vuonna 2006.

USA:n Ryan Crouser työnsi hirmutuloksen tämän vuoden keväällä. Kuva: AOP

Sen sijaan maailmalta kuuluu kummia, kun 26-vuotias Ryan Crouser tuntuu olevan kovassa kunnossa. Hän työnsi huhtikuussa peräti 22,74 ja voitti kauden 2019 ensimmäisen Timanttiliigan kisan Qatarissa tuloksella 22,13. Reijo Ståhlbergiä tulokset eivät yllätä – ei myöskään Suomen kuulantyönnön tila.

– Meillä on Suomessa jotain, jota emme osaa. 20 metrin kerhon järjestämät leirit osoittavat, että valmennuksessa on hyvin paljon tietämättömyyttä. Kun kaikki Suomessa perustuu vapaaehtoisuuteen, ei pakolla voida ohjata sellaisten ihmisten pakeille, jotka todella tietäisivät jotain näistä asioista. Lahjakas urheilija pitäisi paljon nopeammin saada hyvän valmennuksen piiriin.

Kova ja yksinäinen laji

Kuulantyöntö on kova ja jopa yksinäinen laji, eikä sen pariin ole helppoa houkutella nuoria, eikä ainakaan jos oikeanlaisia tyyppejä ei osata tarkkailla. Ja jos potentiaalisia tyyppejä löytyy, pitäisi opetuksen olla oikeanlaista alusta alkaen.

– On hyvin epätodennäköistä, että seuraava suomalainen yli 22 metrin työntäjä seisoo yleisurheilukentän äärellä. Todennäköisesti hänet löydetään jonkun joukkuelajin parista.

Mutta palataan vielä Markun ja Reijon 40 vuoden takaiseen matkaan. Hauskaa oli, ja yksi anekdootti on jo alussa mainittu kilpailu (Two Big Guys Mountain Games) Al Feuerbachin pihalla.

Hän oli rakentanut sinne kuulantyöntöpaikan, joka päättyi 22,50 metrin päässä olevaan puolitoista metriä korkeaan parruaitaan, ja oli kisan toinen järjestäjä yhdessä toisen ison eli kiekonheittäjä Mac Wilkinsin kanssa. Katsomossa olivat muuten kaikki yhdysvaltalaiset olympiavoittajat vuodesta 1952 alkaen Randy Matsonia lukuun ottamatta.

Ennen varsinaista kuulakisaa käytiin kilpailu, jossa kuulaa heitettiin pään yli, mutta tuo Markku Tuokon ja Brian Oldfieldin välinen kilpailu loppui jo neljän suorituksen jälkeen, kun Markku Tuokko viskasi rautapallon aidan yli…

Markku Tuokon ennätys kuulantyönnössä oli muuten 20,03 vuodelta 1979. Hän oli kuitenkin parempi kiekonheittäjä ja muun muassa EM-hopeamitalisti vuodelta 1978.

Reijo Ståhlberg arvostaa Ulf Timmermannin tekniikkaa. Kuva: AOP

Fresnossa syntyneitä Suomen ennätyksiä ei isommin juhlittu, mutta sen verran hyvällä tuulella kaksikko oli, että kolmen ja puolen tunnin paluumatka San Joseen sujui laulun merkeissä. Etupenkillä istuneet Al Feuerbach ja Mac Wilkins saivat oppitunnin suomalaiskansallisista lauluista ja kommentoivat sitä toteamalla, että ”on teillä pojat hyvä lauluääni...”

Markku ja Reijo olivat luoneet kaksikkoon hyvät suhteet jo aiemmin ja se mahdollisti matkan yhdessä Suomen Urheiluliiton tuen kanssa. Osin toki kyseessä oli velanmaksu: Mac Wilkins asui vuonna 1975 kaksi ja puoli kuukautta Markku Tuokon luona Lohjalla. Nyt oli hänen vuoronsa osoittaa vieraanvaraisuutta.

Matka ja yhdessäolo tarjosivat tietysti hyvät puitteet urheilukeskusteluihin ja Reijo Ståhlberg muistaa viettäneensä monta pitkää iltaa Al Feuerbachin kanssa pohtimassa kuulantyönnön tekniikkaa.

– Al korosti kovasti lantionkäytön merkitystä työnnön keskivaiheilla. Se oli minulle selvää, mutta siellä tuli vielä selvemmäksi, miten homma pitää tehdä niin, että kaikki menee oikein.

Reijo Ståhlberg arvostaa ”pakittajista” erityisesti Ulf Timmermannin tekniikkaa. Pyörähtäjiä hän osaisi nimetä monta kuten Ryan Crouserin ja Tom Walshin ja muistuttaa, että nykyisin ainoastaan David Storl pärjää pyörähtäjiä vastaan maailman huipulla.

Pankinjohtajaksi ja yrittäjäksi

Urheilu-uran jälkeen Reijo Ståhlberg työskenteli ensin pitkään pankinjohtajana ja sitten yrittäjänä. Hän sanoo, että urheilu-urasta oli enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Se tarjosi paljon mahdollisuuksia, kun ne vaan osasi hyödyntää ja opetti, että koskaan ei saa antaa periksi. Sitä en sen sijaan käsitä kun sanotaan, ettei urheilu-uran aikana voi opiskella. Ei se niin ole, vaan opiskelu tulisi päinvastoin hoitaa uran aikana. Silloin ei jää tyhjän päälle, kun kisaaminen loppuu.

Reijo Ståhlberg muistuttaa, että kovin harvassa lajissa ja harvalle urheilijalle on tarjolla sellaisia palkkioita, että niillä pärjää koko loppuelämän – ei edes jääkiekossa.

Ja onhan se niin, että Suomessakin on paljon enemmän lotto- kuin NHL-miljonäärejä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä