Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pakkolääkitystä tasa-arvon nimissä – mitä yleisurheilun kohupäätöksestä seuraa?

Urheiluhullut-ohjelmassa ovat maanantaina vieraina Antti Pihlakoski ja Pekka Holopainen.

yleisurheilu
Urheiluhullut
Jussi Paasi juontaa Urheiluhullut-ohjelmaa maanantaisin Radio Suomessa. Yle

Juoksija Caster Semenyan kohtalo on ollut urheilumaailman puhutuin tapaus viime viikkojen ajan. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti, että poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien, hyperandrogeenisten naisurheilijoiden täytyy alentaa testosteronitasoaan lääkkeillä, jos he haluavat kilpailla 400 metrin ja mailin välisillä juoksumatkoilla.

Semenya valitti IAAF:n päätöksestä, mutta urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS hylkäsi valituksen vapunpäivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Semenya ei voi kilpailla esimerkiksi paraatimatkallaan 800 metrin juoksussa, jos hän ei suostu pakkolääkitykseen.

Tapaus on monella tavalla erikoinen, jopa arveluttava. Voiko urheilijan määrätä pakkolääkityksellä alentamaan omia testosteroniarvojaan? IAAF on perustellut päätöstään urheilun tasa-arvolla, mutta huippu-urheilussa poikkeusyksilöt ovat aina olleet korkeimmalla palkintopallilla.

Mihin raja vedetään? Mitä seuraavaksi rajoitetaan? Otetaanko testosteronirajat käyttöön myös muissa lajeissa?

Aiheesta keskustelevat suorassa lähetyksessä Urheiluhullut-ohjelman vakiovieras, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen ja IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski. Keskustelua johdattelee toimittaja Jussi Paasi. Lähetyksessä kuullaan myös kirjailija Minna Lindgrenin pakina.

Urheiluhullut maanantaisin Radio Suomessa kello 18.05 ja podcastina Yle Areenassa.

Lue myös:

Miksi syöminen on niin vaikeaa, jopa huippu-urheilijoille?

Yleisurheilijat saivat johtajaksi oman suosikkinsa, joka aikoo palauttaa Suomen mitalimaaksi – miten ihmeessä se onnistuu?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat