Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen ykköspassari pelaa Ranskan lentopallomestaruudesta – rauhallinen johtaja Kaisa Alanko on nostanut Nantesin menestyksen tielle

Kaisa Alanko on ollut tyytyväinen saamaansa rooliin ja runsaaseen peliaikaan ensimmäisellä kaudellaan Ranskassa.

lentopallo
Kaisa Alanko
Kaisa Alanko aloittaa keskiviikkona ottelunsa Ranskan lentopallofinaaleissa.Kimmo Hiltunen / Yle

Suomalaispassari Kaisa Alanko on johdattanut joukkueensa Volley-Ball Nantesin Ranskan naisten lentopallofinaaleihin.

Suomen maajoukkueen ykköspassarina tunnettu Alanko, 25, pelaa ensimmäistä kauttaan Ranskassa. Siirtyminen Saksan mestaruuden voittaneesta SSC Palmberg Schwerinistä Ranskan sarjaan on ollut menestystarina niin henkilökohtaisesti Alangolle kuin joukkueelle.

– Ihan huikeat fiilikset, kun koko syksyn ja kevään olemme tehneet töitä näiden pelien eteen. Mahtavaa, että kausi jatkuu finaaleihin asti, Alanko iloitsee Yle Urheilulle puhelimitse.

Keskiviikkona alkavissa finaaleissa Nantes kamppailee Cannesia vastaan. Myös Cannesin riveissä nähdään suomalaista osaamista, sillä maajoukkuepelaaja Michaela Madsen pelaa hänkin ensimmäistä kauttaan Ranskassa. Mestaruutta juhlii siis joka tapauksessa suomalaispelaaja.

– Kiva pelata Madsenia vastaan. Hän on tietenkin iso osa joukkuetta ja on kivaa, että tulee suomalaisjuhlat, Alanko sanoo.

Pitkällä ja vahvalla Cannesilla on paljon hyökkäysvoimaa, jota Alangon mukaan pitää yrittää kitkeä petraamalla torjuntaa ja puolustusta.

Runkosarjan 26 ottelustaan vain kaksi hävinnyt Cannes on näyttänyt vaarallisuutensa myös Nantesille: kolmisen viikkoa sitten se otti 3–0-voiton Alangon joukkueesta.

Nantes sen sijaan otti revanssin vieraskentällä lukemin 3–2. Nantes oli runkosarjan neljäs voitettuaan 19 ottelua ja hävittyään seitsemän, joten joukkue on onnistunut pudotuspeleissä mainiosti. Finaalisarjasta povataan tasaista.

– On ollut tosi tiukkoja pelejä kärkijoukkueiden ja vähän heikompien joukkueiden kanssa. Koko ajan on pitänyt pelata parasta peliämme, että pystymme voittamaan, Alanko sanoo.

Kaisa Alanko (nro 8) passaa kuvassa
Kaisa Alanko (nro 8) passaa. Suomi varmisti viime syksynä paikkansa EM-lopputurnauksessa 30 vuoden tauon jälkeen.CEV

Viime kaudella Nantes oli liigan keskikastia: kausi loppui silloin puolivälieriin. Alangon mukaantulon jälkeen kehitys on ollut huimaa.

– Joukkue vähän vaihtui, tuli viisi tai kuusi uutta pelaajaa. En oikein seurannut viime kaudella miten pelit menivät. Mutta ehkä joukkueen ja valmentajan vaihdos teki hyvää, Alanko sanoo.

Kokenut pääsarjavalmentaja Cyril Ong siirtyi Nantesiin vuosi sitten ja teki suuria muutoksia joukkueeseen. Jo pitkään Alangossa avainpelaajan nähnyt Ong on antanut suomalaissuojatilleen runsaasti peliaikaa.

Alanko juhli jo viime vuonna Saksan mestaruutta, mutta siellä minuutit pelikentällä olivat vähissä. Rauhalliselle johtajalle iso rooli Ranskassa on ollut mieluisa muutos.

– Kun on saanut pelata niin paljon, on päässyt yli kaikista vaikeuksista. Onneksi olen pysynyt terveenä, kun on tullut niin monta peliä. Täällä ei onneksi ole pelitahti niin kova kuin Suomessa tai Saksassakaan, kun pelataan noin kerran viikossa ja kausi menee näin pitkälle.

Jo toisen lentopallon suurmaan mestaruuden voittamista ei Alanko vielä ole liiemmin ajatellut, vaikka Nantesin kotihallin penkit ovat olleet välieristä lähtien viimeistä myöten täynnä. Finaalihumu vaikuttaa myös pelaajien mielialaan.

– Jos sitä (mestaruutta) ajattelee, niin ei se tule toteutumaan. Olisihan se mahtavaa, mutta pitää mennä piste, erä ja ottelu kerrallaan, jotta voimme voittaa. Pelaajat ovat olleet hyvällä tuulella ja saaneet uutta energiaa tähän viikkoon.

Vaasan Vasamassa lentopallo-oppinsa saanut Alanko kuvailee oloaan finaalien kynnyksellä levolliseksi.

– Olemme kuitenkin altavastaajia. Se sopii meidän joukkueelle paremmin, että meillä on takaa-ajoasema. Luotan joukkueeseen, että pystymme voittamaan, Alanko päättää.

Ranskan lentopallofinaalit alkavat keskiviikkona Nantesissa ja jatkuvat lauantaina Cannesissa.

Lue myös:

Tuntematon suomalaistähti valloitti kaikessa hiljaisuudessa Bundesliigan – 30 vuoden kirouksen rikkonut Kaisa Alanko on mukava johtaja, joka hankittiin Ranskaan voittamaan mestaruus

”Cheek laittoi valot sammuksiin Lahdessa, mutta me laitoimme valot päälle nyt” – Suomen lentopallonaiset juhlivat railakkaasti paluuta EM-kisoihin

30 vuoden odotus ohi - Lentopallonaiset EM-lopputurnaukseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat