Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Päävalmentaja hehkuttaa Ahosta parhaaksi mahdolliseksi välineteknikoksi, mäkilegenda innoissaan uudesta roolistaan: "Perehdyn samalla intohimolla mitä olen vuosikausia perehtynyt omiin välineisiini"

Yhdistetyn maajoukkueen välineteknikoksi nimetty Janne Ahonen muistuttaa, että pienet yksityiskohdat ratkaisevat huipulla.

yhdistetty hiihto
Janne Ahonen seuraa yhdistetyn mäkiharjoitusta.
Janne Ahonen seuraa yhdistetyn mäkiharjoitusta.Kimmo Porttila / Yle

Viime kaudella yhdistetyn maajoukkueurheilijoiden mäkipuvuista vastannut Janne Ahonen on innoissaan päästessään tekemään uutta välineprojektia yhdistetyn joukkueen kanssa. Pukupuolella on hänen mukaansa päästy jo hyvälle alulle ja nyt kehitystä päästään tekemään muissakin välineissä. Tekemistä tosin riittää vielä paljon.

– Suurimmat haasteet ovat kokonaisuudessa. Kun hypätään huipputasolla, niin ne pienimmätkin detaljit pitää olla kunnossa. Ei puhuta yhdestä yksittäisestä välineestä tai mistään isosta asiasta, Ahonen vakuutti Yle Urheilun haastattelussa.

Pukujen lisäksi Ahosen mukaan kehittämistä riittää niin suksissa, monoissa kuin siteissäkin. Ahonen muistuttaa, ettei hän käsittele hyppääjien suksia, mutta hän pystyy olemaan tärkeä yhteyshenkilö välinevalmistajien ja urheilijoiden välillä.

– On tärkeää, että suksien valmistajille pystytään esittämään oikeanlaisia toiveita. Suksikin on erittäin henkilökohtainen väline. Jos joku suksi on jollain hyvä, niin se ei missään tapauksessa tarkoita, että se toimii myös muilla, Ahonen totesi.

Ahonen mukaan tositoimiin heti

Urheilijoiden side- ja monopaketin muokkaaminen oikeaan kuosiin on yksi Ahosen tärkeimmistä tehtävistä. Päävalmentaja Petter Kukkosen mukaan monoista on viime kaudella löydetty ainakin niitä asioita, jotka eivät toimi. Nyt tavoitteena on saada tämäkin puoli kuntoon. Kukkosen mukaan Ahosen tehtävänä on saada urheilijoille yksilöllinen, toimiva välineiden kokonaispaketti.

– Jatkossa perehdyn poikien side- ja monopakettiin samalla intohimolla kuin mitä olen vuosikausia perehtynyt omiin välineisiini. Valmiita välineitä mono- ja sidepuolelta ei ole olemassakaan, mutta saamme hyviä aihioita, ja niistä tehdään sitten viimeisen päälle toimivat laitteet, Ahonen vakuutti.

Ahosen sopimuksen mitaksi on sovittu tuleva kausi, mutta yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen pitäisi mäkihyppylegendan mielellään remmissä koko olympiadin ajan.

– Janne tulee heti mukaan, kun testileirit alkavat Jyväskylässä toukokuun lopussa. Meillä olisi tarkoitus hypätä muutamia päiviä Laajavuoressa ja aloittaa samalla välinetestaus. Näin Janne pääsee kunnolla mukaan ja seuraamaan hyppäämistä, Kukkonen kertoi Yle Urheilulle.

Taloudellinen satsaus kasvanut

Päävalmentaja Kukkonen kuitenkin korosti, että Ahosen rooli joukkueessa on ennen kaikkea välineteknikko.

– Hän ei ole valmennuksellisessa vastuussa joukkueessa, vaan sen hoitaa edelleen Saapungin Jarkko.

Yhdistetyn joukkue on saanut välinepuolelle oman budjettinsa. Kukkosen mukaan tämän puolen tärkeys on nyt ymmärretty ja siihen on saatu rahoitusta. Koska ensi kaudella ei ole arvokisoja, on priorisointia pystytty tekemään eri tavalla.

– Mistään tärkeästä ei tarvitse luopua, eikä tarvitse säästää, Kukkonen vakuutti ja kertoi, että joukkue kiertää tänä vuonna kesä-maailmancupin pienempänä, koska kiertue syö rahaa paljon.

– Ydintoiminta toimii kuin aina ennenkin. Varusteisiin on kuitenkin varattu rahaa puolet enemmän kuin aiemmin, Kukkonen sanoi ja totesi Ahosen roolin olevan tärkeä urheilijoille myös henkisesti.

– He tietävät, että olemme samalla tasolla muiden kanssa. Meillä on paras mahdollinen välineteknikko. Kun välineitä kehitetään hyppytekniikan ja fyysisten ominaisuuksien kanssa, niin tämän pitäisi vaikuttaa itseluottamukseenkin. Tajutaan, ettei huippu-urheilua tarvitse tehdä takamatkalta.

Lue myös:

Janne Ahonen vahvistaa yhdistetyn maajoukkueen mäkiosaamista välineteknikkona

Yhdistetyn päävalmentaja haluaa Janne Ahosen mukaan valmennusrinkiin – "Perusmuotti on valettu vähän väärällä tavalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat