Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaisa Mäkäräisen työt jatkuvat ampumahiihdon maajoukkueessa totutulla kaavalla: "Toimivaa sapluunaa ei kannata yrittää keksiä uudelleen"

Ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkösen mukaan Kaisa Mäkäräinen jatkaa kesäharjoitteluaan aikaisemmilta vuosilta tutulla sapluunalla. Jarkko Siltakorven rooli huoltojoukkueessa täsmentyy myöhemmin.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jatkaako Kaisa Mäkäräinen mittavaa uraansa vai ei? Tähän kysymykseen saatiin lopullinen vastaus tänään, kun ampumahiihdon maajoukkueryhmät julkaistiin. Kaisa Mäkäräinen löytyy A-maajoukkueen nimilistalta, kuten myös päättyneeseen kauteen pahasti pettynyt Mari Eder.

– Kaisa on heti itse sanonut kilpailukauden päätyttyä, että jos ei mitään yllätyksiä tai yllättäviä takapakkeja tule, niin työt jatkuvat, päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse Vuokatista, jossa valmennusryhmät aloittivat testileirityksen tänään.

Mäkäräinen tai Eder eivät ole mukana tässä leirityksessä, mutta he aloittavat maajoukkueharjoittelun kuun puolivälissä Joensuun kotiharjoittelujaksolla. Kaksikkoa tuskin nähdään maajoukkueen mukana kovinkaan usein kotimaassa, sillä Itävallassa asuvan Ederin ei kannata matkata Suomeen leireille ja Mäkäräinen on jo vuosien ajan hoitanut kesäharjoittelunsa omatoimisesti ja liittynyt maajoukkueeseen vasta syksyllä.

– Minun mielestäni toimivaa sapluunaa ei kannata yrittää keksiä uudelleen, ja se on ollut yhteinen näkemys asiasta, Kähkönen sanoi Mäkäräisen tilanteesta.

Kähkösen mukaan maajoukkueen alkukesän valmennusta on keskitetty Joensuuhun, koska monet maajoukkueurheilijoista asuvat paikkakunnalla. Loppukesän leiritys on tämän jälkeen pääsääntöisesti ulkomailla ja korkeassa ilmanalassa.

– Näillä korkeanpaikanleireillä haetaan muun muassa sopeutumista ja rutiinien hiomista, sillä meillä on kaikki arvokisat tästä Pekingiin (2022 olympialaiset) saakka korkealla.

Mäkäräisellä ja Kähkösellä sama ajatus joukkueen koosta

Viime kaudella ampumahiihdon A-maajoukkue oli varsin suuri ja muun muassa Kaisa Mäkäräinen arvosteli tätä kaikki pelaa -meininkiä. Nyt 14 naisen ja 11 miehen joukkue on supistunut 4 naiseen ja 4 mieheen.

Kähkösen mukaan Mäkäräisen kritiikki ei ollut suurin syy joukkueen koon muutokseen, sillä se on ollut myös päävalmentajan tahtotila. Kähkönen halusi kuitenkin ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan nähdä, mikä on Suomen ampumahiihdon taso, sillä hän oli ollut Suomesta poissa useita vuosia.

– Minulla on koko ajan ollut tavoite ja halu, että tekemistä tiivistetään, erityisesti kärjessä ja A-maajoukkueen osalta. Koen, että pienellä tiiviillä ydinryhmällä saamme tehostettua tekemistämme. Se antaa jokaiselle ryhmässä olevalle vähän lisää ja pieni kilpailu on vain tervettä, Kähkönen totesi.

Nyt valituilla valmennusryhmillä mennään kilpailukauteen asti ja joukkueet maailmancupeihin, IBU-cupeihin ja arvokisoihin valitaan tarkkailukilpailujen kautta. Kähkönen myöntää, että maajoukkueen ulkopuolelle saattoi nyt jäädä potentiaalisia menestyjiä, mutta joukkue on kasattu jo tehtyjen tulosten perusteella.

Mari Eder.
Mari Eder.AOP / imago sportfotodienst

Yksi nimi valmennusryhmien listoilta kuitenkin puuttui: nuorten MM-kisoissa pronssia saanut Heidi Nikkinen. Kähkösen mukaan Nikkistä oli suunniteltu haastajaryhmään, mutta käytyään keskusteluja urheilijan ja hänen valmentajansa kanssa kolmikko päättyi siihen, että Nikkinen jatkaa maastohiihdon nuorten valmennusryhmän mukana.

– Se on ollut hyvä polku hänelle. Hän oli viime vuonna yhden viikon meidän leirillämme, ja se oli mielestäni hyvä annos hänelle. Se toi sopivasti haastetta, eikä ollut liian raskas.

18-vuotias Nikkinen viestitti Yle Urheilulle, että hän on tyytyväinen tilanteeseensa. Hän on keskustellut fysiikka- ja hiihtovalmentajansa Markus Liekarin ja ampumavalmentajansa Tapio Kajanin kanssa, että Nikkisen on parempi harjoitella ikäistensä kanssa. Tuolloin hän saa parempaa vastusta ja kehittyy hiihtovauhdiltaan ja fysiikaltaan näin paremmin.

Nikkinen tosin paljasti, että hän aikoo viiden vuoden kuluttua keskittyä ampumahiihtoon.

Siltakorven rooli tarkentuu myöhemmin

Ampumahiihdon saksalaisen huoltopäällikön Danielo Müllerin pesti päättyi heti ensimmäisen kauden jälkeen erimielisyyksiin. Kähkösen mukaan huoltopäällikön ja koko huoltotiimin kokoonpanoa aletaan pohtia tällä viikolla.

Kaisa Mäkäräisen puoliso Jarkko Siltakorpi palaa huoltoryhmään, mutta liiton toiminnanjohtaja Tapio Pukin mukaan Siltakorven rooli tarkentuu myöhemmin.

– Huoltopäällikön tehtävään on tullut kymmenkunta hakemusta, joista osa on ulkomailta. Hakuprosessi on viivästynyt muun muassa pääsiäisen vuoksi, mutta ratkaisu on tarkoitus tehdä toukokuun aikana, Pukki kertoi Yle Urheilulle.

Pukin mukaan huoltopäälliköksi on tarkoitus saada henkilö, jolla on näkemystä kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Kähkösen mukaan päätöksenteolla ei ole mitään takarajaa.

– Yritetään tehdä se päätös niin hyvin, että saadaan pysyviä ratkaisuja aikaiseksi, Kähkönen sanoi.

Tapio Pukkia haastatteli Pekka Viinikka.

Lisäys klo 20.10: Juttua täydennetty Heidi Nikkisen kommenteilla.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen nimettiin A-maajoukkueeseen – joukkueessa kahdeksan urheilijaa

Kaisa Mäkäräinen latasi täyslaidallisen kauden päätteeksi – nyt kritiikki on johtamassa muutoksiin

Ilmapalloja Minnesotassa ampuneesta tytöstä tuli yksi Suomen lahjakkaimmista ampumahiihtäjistä – nyt hän haluaa Kaisa Mäkäräisen seuraajaksi

Kaisa Mäkäräisen perintö näkyy menestyksenä – asiantuntijakin hehkuttaa todella harvinaista mitalia: ”En edes muista, milloin viimeksi”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat