Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu

Kansainvälisten huippuhiihtäjien viesti on selvä: lyhyempiä kisamatkoja ja enemmän vapaita viikonloppuja

Norjan yleisradioyhtiö NRK sai käsiinsä hiihtäjien vuotuisen oman kyselyn tulokset ennakkoon.

hiihto
Tour de ski
Puolet hiihtäjistä on tyytyväisiä kisaviikonloppujen määrään, kun taas puolet koki, että maailmancupissa kisataan turhan usein. AOP

Enemmän vapaita viikonloppuja, lyhyempiä etäisyyksiä kilpailupaikkojen välillä ja useampi kisaviikonloppu putkeen.

Tälläisiä toiveita esittävät maailman kärkihiihtäjät tuoreessa hiihtäjien kesken tehdyssä kyselyssä. Toukokuun lopulla luovutettavaan kyselyyn pääsi ennakkoon tutustumaan Norjan yleisradioyhtiö NRK. (siirryt toiseen palveluun)

Kyselyyn vastasi 118 maailman huippuhiihtäjää 16 maasta. Suomea FIS:in urheilijakomissiossa edustava Martti Jylhä huomauttaa kuitenkin, ettei kyselyssä ole huomioitu jokaisen urheilijan ääntä erikseen, vaan maan keskiarvo.

– Joka maajoukkueella on omat kapteeninsa, jotka käyvät asiaa läpi joukkueidensa kanssa. Tulos on tavallaan kaikkien joukkueiden tekemä kompromissiratkaisu siitä, minkälaiseksi maailmancup halutaan, Jylhä avaa prosessia Yle Urheilulle.

Moni kyselyn teemoista jakaa mielipiteet lähes täysin. Esimerkiksi 49,55 prosenttia vastaajista koki, että maailmancupissa on liian monta kilpailua, kun taas 50,45 prosenttia oli eri mieltä. Niin ikään Tour de Skillä jaettujen bonussekuntien määrä jakoi vastaajat lähes kahteen yhtä vahvaan leiriin.

Jylhä huomauttaa kuitenkin, että tässä kohtaa on syytä huomioida juuri kyselyn muoto.

–Vastaukset voivat olla erilaisia, kun on tietyllä tavalla ohjattu keskustelua siihen suuntaan, että jokaisen joukkueen tulee antaa yksi päätös joukkueen kesken.

Suomalaishiihtäjä muistuttaa, että muutoksia pyritään tekemään asioissa, joissa urheilijoiden kanta kallistuu selkeästi tietylle puolelle.

Esimerkiksi uutta palkitsemissysteemiä, jossa 20 parasta palkitaan 10 parhaan sijaan, ylistettiin. Tätä kannatti lähes 80 prosenttia vastanneista.

Maailman kärki tuntui kunnioittavan suomalaisten suosimaa perinteistä hiihtotapaa, sillä siitä luopumista kannatti vain runsas kuusi prosenttia. Myös perinteisen hiihtotavan pelastamiseksi käyttöön otetut keinot, esimerkiksi tasatyönnön kieltäminen tietyillä alueilla, olivat huippuhiihtäjien mieleen. Niitä vastusti ainoastaan reilut 14 prosenttia vastaajista.

Perinteistä hiihtotapaa kannatettiin myös sprintissä. Yli 85 prosenttia koki, että perinteisen hiihtotavan säilyttäminen sprinttikilpailuissa on tärkeää. Samassa esityksessä kannatetaan myös kilpailujen jakautumista niin, että kolmannes muodostuisi sprinttikilpailuista. Hiihtäjät toivovat, että puolet kilpailuista hiihdettäisiin perinteisellä hiihtotavalla ja puolet vapaalla.

Mahdollisimman moni kärkinimi lähtöviivalle

Tänä vuonna kyselyyn sisältyi myös ehdotus vapaiden viikonloppujen lisäämisestä.

– Nykyinen maailmancupkiertue on aika rankka sellaisille, jotka kisaavat joka viikonloppu. Koko jutun taustalla on ajatus, että mahdollisimman moni parhaista hiihtäjistä pystyisi osallistumaan jokaisena viikonloppuna ja kilpailemaan omalla parhaalla tasollaan, Jylhä taustoittaa.

Ehdotuksessa toivotaan myös kilpailumatkojen ja kustannusten hillitsemistä siten, että maailmancupin järjestäjäpaikkakuntien määrä karsittaisiin 12:een ja kisapaikat sijaitsisivat lähellä toisiaan.

Tämä on Jylhän mukaan myös merkittävä uudistustoive Suomen joukkueen kannalta.

– Matkustamme lähes aina joka maailmancupkisan jälkeen kotiin. Siinä tulee paljon edestakaisin matkustamista. Jos pääsisimme siihen, että kilpailisimme kolme viikonloppua aina peräkkäin ja parina viikonloppuna olisi vaikka kolmekin kilpailua ja jos kilpailupaikat olisivat mahdollisimman lähekkäin toisiaan, siinä voisi olla mahdollista, että emme kävisi välissä kotona, Jylhä selittää.

– Saisimme ehkä harjoiteltua paremmin kilpailujen välissä ja kunnon ylläpitäminen olisi helpompaa. Myös sairastumisriski pienenisi, Jylhä jatkaa.

Kansainvälisen Hiihtoliiton maastohiihtokomitean puheenjohtaja Vegard Ulvang sanoi suhtautuvansa vakavasti kyselyn tuloksiin. Ulvang sanoo NRK:lle kartoittavansa, mitkä muutokset ovat ylipäätään mahdollisia TV-sopimusten puitteissa.

Kyselyn tekon osallistunut Jylhä huomauttaa, että vastauksia tuli tänä vuonna paljon ja riittävän monesta maasta. Jylhän mukaan urheilijoita myös kuunnellaan päätöksiä tehdessä.

– Koen, että meitä on tietyllä tavalla päätöksenteossa kuunneltu vuosien varrella ihan hyvin. Saamme kuitenkin myös äänestää, meillä on yksi ääni noin viidentoista muun kansallisen hiihtoliiton joukossa. Kuulostaa siltä, että se ei ole prosentuaalisesti paljoa, mutta monesti oman kantansa saa kertoa jo ennen äänestystä ja sitä arvostetaan.

Suomalaishiihtäjä muistuttaa myös, että moni päätöksentekijöistä tulee lajin sisältä.

– Monet päätöksentekijöistä ovat entisiä hiihtäjiä ja valmentajia. Kyllä urheilijoiden kanta on tärkeä.

Mahdollisia muutoksia tuskin nähdään vielä ensi kaudella.

– Nämä ovat tulevaisuuden asioita mahdollisesti. Ensi kausi on jo suurimmaksi osaksi lyöty lukkoon.

Lue myös:

Raskaasti suksiinsa Seefeldissä pettynyt Iivo Niskanen vaihtaa kilpailijan leiriin: "Tämä oli pitkän linjan päätös"

Maajoukkueen jättänyt Krista Pärmäkoski lähtee kesäkuussa Norjaan kisoihin, valmentaja väläyttelee uusista sparraajista – "Jos kaipaa seuraa niin tervetuloa"

Suomen hiihtomaajoukkue nimettiin – Krista Pärmäkosken tilalle nostettu nuoria lupauksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat